Artikel

Super Smash Bros Ultimate Guide: Wat is een tier list?

Beeld: Nintendo

18 september 2019, 13:33

Super Smash Bros Ultimate is een fighting game en daar komen verschillende dingen bij kijken. De meeste fighting games maken namelijk gebruik van een tier list om de beste personages in de game aan te geven en van welke personages je weg moet blijven als je wilt winnen. Met meer dan 70 verschillende personages is de gemiddelde tier list van Ultimate een flinke pil om te slikken, maar wij helpen je graag op weg.

Wat is een tier list

Een tier list is een overzicht van de gehele cast van een (fighting) game waarbij er wordt gekeken naar welke personages er beter zijn dan de anderen. Dit wordt gesorteerd in zogenaamde tiers, bepaalde niveau's van zo'n lijst waarin personages ongeveer even goed zijn. Binnen de tiers zelf is vaak ook nog een rangorde aanwezig om zo elk minuscuul onderscheid aan te geven. Er zijn vaak vijf verschillende tiers op een tier list te vinden.

Top tier: De meest relevante characters in de huidige meta en onbetwist de beste personages in de game. Deze personages hebben vaak tools of andere mechanics waardoor ze met kop en schouders boven de rest uitsteken. 

High tier: Personages in deze tier zijn vaak erg sterk, maar hebben duidelijke of makkelijk te misbruiken zwaktes.

Mid tier: Deze personages zijn vaak erg wisselvallig, maar kunnen in de juiste condities nog steeds prima presteren. 

Low tier: Als je meer slechte eigenschappen hebt dan goede, of simpelweg weinig te bieden hebt tegen de andere characters in de game, eindig je in de low tier. Vaak zijn deze personages een stuk minder goed dan de rest van de cast.

Bottom tier: De slechtste personages in de game. Ze hebben vrij weinig te bieden en kunnen het niet opnemen tegen bijna elk ander personage.

De orde binnen de tiers wordt meestal aangegeven door de volgorde van de personages, waarbij het eerste personage links het beste is. Ook worden sommige tiers opgesplitst in High en Low vertakkingen als er te veel personages in een tier passen. Hieronder is een voorbeeld van een Tier List te vinden.

De Super Smash Bros Ultimate Tier List van ESAM voor versie 3.1.0

Wat betekent een Tier List

Hoewel een tier list is gebaseerd op allerlei factoren, is het zeer subjectief welk personage op welke plek in de tier list staat. Over het algemeen is de regel als volgt: Als beide spelers exact even goed zijn, wint de speler wiens personage hoger op de tier list staat.

Een plek op de tier list is dus erg algemeen en is meer gericht op wat een personage te bieden heeft in vergelijking met de rest. Als een personage Top tier is, betekent dat echter niet hij automatisch van alle Low tiers wint. Sommige Low tier en Top tier matchups zijn juist erg nadelig. Lucas wordt over het algemeen gezien als een Mid tier personage, maar toch is Lucas een van Snakes lastigste matchups. Ook al staat hij veel hoger op de tier list.

Tier lists kunnen enorm verschillen per persoon. Dit hangt af van de ervaringen die spelers hebben opgedaan met een bepaald personage. Ook kan de vondst van een bepaalde techniek een personage zijn plek op de tier list drastisch beïnvloeden. Wario werd aan het begin van de game gezien als een Low tier personage, maar door de maanden heen wist hij langzaam naar High tier, en voor velen zelfs Top tier, te klimmen. Dit kwam omdat spelers zoals Glutonny, Tweek en Zackray Wario gebruikten in toernooien. Hierdoor zag men hoe sterk het personage wel niet was.

Je moet je dus niet blind staren op tier lists, maar het is wel handig om tier lists in de gaten te houden als je wilt weten welke personages het op dit moment goed doen.

Deel: