Artikel

Talloze beschuldigingen van seksueel wangedrag in Smash Bros-community, wat is er gaande?

22 juli 2020, 12:22

De Super Smash Bros-community heeft de afgelopen weken een aantal keer negatief in de spotlights gestaan. Veel grote figuren in de community zijn beschuldigd van seksueel misbruik en seksueel contact met minderjarigen. De community is flink opgeschud door deze claims, maar wat is er precies gaande?

De Super Smash Bros-community staat altijd in het teken van verbondenheid, gezelligheid en passie. Deze drie waarden lijken voor velen standaard, maar zijn in de afgelopen weken op de proef gesteld. De Amerikaanse kant van de community heeft namelijk een flinke opschudding gehad. En dat begon allemaal door een tweet van Puppeh.

Puppeh en Cinnpie

Puppeh is een Amerikaanse Pokémon Trainer main die net 18 is geworden. Hij was in Smash 4 al één van de jongste actieve deelnemers, en hij wist ook goede resultaten te halen op toernooitjes. Toen hij echt bekend begon te worden was hij pas 14 jaar oud. Dat weerhield Cinnpie er niet van om iets te hands-on te worden met de speler.

Cinnpie is een Amerikaanse Super Smash Bros speler en voornamelijk commentator. Ze is vooral bekend vanwege haar ondertussen verbroken relatie met een andere Super Smash Bros speler WaDi. Cinnpie werd altijd gezien als een van de belangrijkste figuren als het gaat om het vertegenwoordigen van vrouwen in de Fighting Game community. Toch bleek er meer gaande te zijn dan men dacht.

Embedded content: https://twitter.com/PuppehSSB/status/1278335061243441157?s=20

Puppeh plaatste op 1 juli een tweet op Twitter waarbij zijn relatie met Cinnpie naar buiten bracht. Het bleek dat de 14-jarige Puppeh op dat moment een relatie had met de toen 24-jarige Cinnpie. Deze relatie ontwikkelde zich ook seksueel, waardoor Cinnpie op dit moment beschuldigd wordt van seksueel misbruik en pedofilie. Cinnpie heeft nog geen reactie gegeven, maar velen zijn ervan overtuigt dat er aan de hand was. Zeker toen men in oude clips ging zoeken, en zag hoe hands-on Cinnpie was met de 14-jarige Puppeh.

De start van alles

De tweet van Puppeh maakte veel los in de community. De tweet werd geprezen door velen omdat dit blijkbaar al jaren speelde. Toen uiteindelijk een aantal anderen ook naar buiten kwamen met hun verhalen, kostte dat de kop van diverse belangrijke Super Smash Bros figuren. Hieronder een rundown van een aantal grote schandalen die zich in de afgelopen 24 uur hebben ontwikkeld.

D1: D1 wordt gezien als één van de grondleggers van het huidige Super Smash Bros commentaar. De 34-jarige commentator haalde Super Smash Bros uit de kelder en naar de grote zalen. Samen met Prog heeft hij Smash commentaar voor altijd veranderd. D1 werd op 2 juli beschuldigd van verkrachting onder de invloed van alcohol door de Amerikaanse KTDominate.

Embedded content: https://twitter.com/KTDominate/status/1278618906333192194?s=20

D1 heeft in 2016 onvrijwillige seks gehad met KTD terwijl ze dronken was, aldus KTD. Dit verhaal werd ook ondersteund door statements van andere grote Super Smash Bros spelers. D1 reageerde met een bekentenis waarin hij aangaf dat hij spijt had van zijn acties. Zijn excuses werd niet goed ontvangen, en dat drukken we licht uit.   

Anti: Anti is een Amerikaanse speler die vooral in de Super Smash Bros Brawl en Smash 4 tijden erg bekend is geworden. Hij staat bekend om zijn uitgesproken persoonlijkheid en uitgaande levensstijl. Meerdere vrouwen claimen te zijn aangerand door Anti op verschillende events. Anti reageerde zelf erg neerbuigend naar deze statements.

Embedded content: https://twitter.com/NightOwlMarie/status/1278799146435047425?s=20

Na veel backlash is zijn originele reactie weggehaald en heeft hij een advocaat ingeschakeld. Dit is het verhaal waar de meeste vraagtekens bij staan, aangezien beide partijen recht tegenover elkaar staan. De sponsor van Anti, de Koreaanse organisatie T1, heeft laten weten niets meer met Anti te maken willen hebben. Anti zelf laat weten dat hij over gaat stappen naar de Street Fighter community, tot onvreugde van de Street Fighter community.

Embedded content: https://twitter.com/T1/status/1278788604186116097?s=20

Nairo: Nairo was de tweede grote speler wiens naam bevuild raakte met seksuele aanklachten. Nairo wordt gezien als één van de beste Super Smash Bros Ultimate spelers aller tijden. Hij behoorde tot de wereldtop in Brawl, Smash 4 en Smash Ultimate. Volgens CaptainZack had Nairo seksueel contact met hem toen hij nog minderjarig was. De destijds 15-jarige speler had een relatie met de 20-jarige Nairo. CaptainZack kwam al eerder in opspraak, omdat hetzelfde ook al plaats had gevonden bij een andere Super Smash Bros pro Ally. Volgens CaptainZack had Nairo geld betaald om de relatie te verzwijgen. 

Embedded content: https://twitter.com/CaptainZack_/status/1278574207207686144?s=20

Nairo kwam zelf met een reactie waarin hij toegaf aan de claims. NRG, de sponsor van Nairo, heeft al het contact met de speler verbroken.

Embedded content: https://twitter.com/NRGgg/status/1278696228100771840?s=20

Yikarur: Yikarur was een Duitse Yoshi speler en toernooi organisatie voor Team Caliptus (TCL). Yikarur werd al jaren beschuldigd van ongepast gedrag tegenover vrouwelijke deelnemers/toeschouwers. Hij is in Engeland ook van verschillende Super Smash Bros evenementen verbannen, voornamelijk van alle DAT Team evenementen zoals Albion. In 2017 werd Yikarur ook een paar maanden verbannen in de Duitse Super Smash Bros community. Yikarur zelf heeft nooit gereageerd op de beschuldigingen, tot kort. In een overleg besloten de Nederlandse Super Smash Bros Ultimate toernooi organisatoren om Yikarur tot nader order te verbannen van Nederlandse toernooien. 

Embedded content: https://twitter.com/Smash_NL/status/1280230770674675719?s=20

Een team in Duitsland is bezig met het heronderzoek, waarbij de originele uitspraak flink onder de loep wordt genomen. Dit onderzoek is op dit moment nog gaande. Yikarur zelf kwam wel met een reactie waarbij hij zijn excuses aanbood en aangaf dat hij de Smash Bros community gaat verlaten om een beter persoon te worden.

Embedded content: https://twitter.com/Yikarur/status/1280874323566194688?s=20

Hoe nu verder?

De Super Smash Bros community staat voor een flinke uitdaging. Het heeft een aantal van zijn grootste en invloedrijke leden verloren. Nintendo heeft de situatie ook opgemerkt, aangezien ze de player video van Nairo hebben verwijderd. Er is nu wereldwijd extra aandacht voor veiligheid bij evenementen. De Nederlandse Smash Twitter pagina heeft al aangegeven in overleg te gaan om te kijken hoe men nu verder moet. Het is nu de taak aan de toernooi organisatoren om ervoor de zorgen dat toernooien veiliger worden voor iedereen, en dat dit soort dingen nooit meer kunnen gebeuren.   

Voor een volledig overzicht van alle beschuldigingen en wie er nou precies beschudligd wordt, een post op Reddit vat alles wat er tot nu toe is gebeurd samen.

Stijn van Steenbergen
Stijn van SteenbergenRedacteur/Media ProducerSchrijft over van alles en nog wat, met een passie voor de ontwikkeling van esports binnen Nederland en video content
Stijn van SteenbergenStijn van SteenbergenStijn van Steenbergen