Artikel

Beginnende streamer op Twitch? Dit heb je nodig!

Beginnende streamer op Twitch? Dit heb je nodig!

Heb jij net een nieuwe gaming setup en wil jij je wagen aan het streamen op Twitch? Wij vertellen je in dit artikel wat je nodig hebt om als beginner te streamen op Twitch!

Het streamen op Twitch, tot 2014 bekend als Justin.tv, is enorm populair. In 2019 werd er in totaal 660 miljard minuten naar livestreams op Twitch gekeken. Twitch is tegenwoordig niet het enige platform, ook Mixer en YouTube worden steeds meer gebruikt als livestream-platformen. Bovendien streamen op Mixer twee van de populairste streamers van het moment, Tyler "Ninja" Blevins en Michael "Shroud" Grzesiek, die vorig jaar de overstap maakte vanaf Twitch.

Livestreamen is in principe mogelijk voor iedereen. En bovendien hoef je geen gamer te zijn om iets uit te zenden. Ben jij goed in kunst, zang of andere vormen van entertainment? Ook daarvoor is een publiek te vinden op een van de platformen. Om te beginnen met streamen heb je echter een aantal zaken nodig. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Twitch groei vanaf 2012

Twitch groeit de afgelopen jaren hard. Bron: Twitch Tracker

Software: OBS en Streamlabs

Op het gebied van streamingsoftware zijn er in principe twee keuzes: Open Broadcaster Software (OBS) en Streamlabs OBS. Tot enkele jaren geleden gebruikte een aantal streamers ook nog Xsplit, maar dat lijkt geen bestaansrecht meer te hebben. OBS en Streamlabs komen eigenlijk redelijk overheen, omdat Streamlabs gebaseerd is op OBS dat open source is. Streamlabs heeft als voordeel dat het voor de beginnende streamer wat makkelijker is in gebruik. Het heeft een aantal standaard alerts, widgets en layouts waardoor het allemaal wat minder overweldigend is. Vergelijk het een beetje met iOS van Apple tegenover Android van Google.

Wij raden beginnende streamers dan ook aan zich bekend te maken met Streamlabs. OBS overwegen is het na verloop van tijd zeker waard, als je doorhebt dat streamen echt iets voor jou is. In principe kun je als gevorderden trouwens ook prima Streamlabs gebruiken. Grote namen als DrDisrespect en Ninja gebruiken Streamlabs. Kortom, beide zijn voor de gevorderde streamer prima keuzes.

Overlays

Professionele streamers maken gebruik van grafische ontwerpers die hun zogeheten overlays maken. Een overlay is simpelweg een manier om jouw webcam, alerts (nieuwe volgers, abbonees, donaties), Twitch-chat en andere zaken op een fijne manier op te stream te tonen. Daarnaast hebben veel streamers zogeheten scenes, waarbij ze kunnen switchen tussen verschillende camera's en games. Voor een beginnende streamer is het belangrijkste het hebben van een basisoverlay die je kunt gebruiken bij meerdere games.

Streamlabs stelt tegen een maandelijks bedrag van 10 dollar per maand een flink aantal overlays beschikbaar. Ook zijn er een aantal gratis overlays beschikbaar. Voor wie OBS gebruikt is Stream Elements ook een optie. Stream Elements is geheel gratis en biedt een enorm aantal overlays aan. Ook kun je via Stream Elements een chatbot aan jouw Twitch-kanaal toevoegen.

Overlay Streamlabs OBS voorbeeld

Een voorbeeld van een overlay met Valorant-thema. Bron: Streamlabs

Essentiële hardware: webcam, computer en capture card

Om te streamen is eigenlijk maar één product essentieel: een (gaming) PC. Echter zijn de meningen over een webcam unaniem; voor een leuke en fijne interactie met jouw publiek wil je die hebben. Wat ons betreft is de Logitech C920 een van de beste instap webcams. Deze webcam zorgt voor een prima 1080p beeld en kost je zo een 70 euro, waar deze overigens voor de coronacrisis vaak voor vijf of zes tientjes over de toonbank ging.

Een capture card is een apparaat dat de beelden van jouw gameconsole overzet naar jouw PC om uit te zenden. Het is daarom alleen een essentieel onderdeel als jij jouw gameplay vanaf een console streamt. De beste optie voor beginners is de Elgato HD60s. Dat is een externe capture card die je via USB aansluit op jouw PC. Ook bestaan er interne capture cards, die je via een PCIe slot in je PC bevestigt. Onze aanraders daarin zijn de Avermedia Live Gamer 4K en de Elgato HD60 Pro. Een interne capture card zorgt over het algemeen voor minder vertraging tijdens je stream.

Optionele hardware: Streamdeck

Voor het wisselen tussen scenes, audio of media gebruiken veel streamers een streamdeck. Dat is in essentie niet nodig, want dat zou je theoretisch ook kunnen doen door middel van keybinds op je toetsenbord. Het voordeel van een Streamdeck is dat het echt gemaakt is voor streamers. De bekendste Stream Deck, die van Elgato, beschikt over 16 knoppen met LCD scherm. Hierdoor is het makkelijk om te onthouden wat elke knop doet, waardoor je makkelijker en sneller kunt schakelen tussen verschillende scenes, audio kunt verminderen of gekke soundbites. Wat ons betreft een optioneel stuk hardware, dat de kwaliteit van jouw stream zeker ten goede komt.

Elgato Stream Deck

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld