Artikel

Swatting op Twitch wordt een steeds groter probleem

Swatting op Twitch wordt een steeds groter probleem

Het aantal slachtoffers van Twitch-swatting nam de afgelopen maanden in rap tempo toe. De laatste jaren zijn livestreamers populairder en professioneler geworden. Dit heeft een keerzijde, want een steeds groter deel van deze content creators wordt slachtoffer van het zogeheten swatting.

Bij swatting maakt een kijker van een livestream bij de politie een onjuiste melding over een levensgevaarlijke situatie. De kijker hoopt hiermee een arrestatieteam op het adres van de livestreamer af te kunnen sturen. Dit fenomeen kan gezien worden als een extreme vorm van cyberpesten.

De laatste maanden wordt swatting op platformen, zoals Twitch een steeds groter probleem. Wekelijks is het raak en worden livestreamers slachtoffer. Ook de traditionele massamedia, zoals The Washington Post besteden aandacht aan swatting. Dit probleem doet zich met name in de Verenigde Staten en in mindere mate ook in het Verenigd Koninkrijk voor.

Geen nieuw fenomeen

Twitch-swatting is allesbehalve een nieuw fenomeen. Al in 2014 werd Jordan Mathewson, beter bekend als Kootra, het slachtoffer van de extreme vorm van cyberpesten. De Counter-Strike speler werd acht jaar geleden gearresteerd tijdens een livestream van zijn favoriete game.

Door de jaren heen verscheen swatting steeds vaker in het nieuws. Livestreamers, zoals Josua Peter, Mhova en Gross Gore kregen een bezoek van een arrestatieteam. Zelfs Pokémon GO-speler Summit1G werd, terwijl hij in een park liep, overmeesterd door de politie.

Levensgevaarlijke situaties

Een arrestatieteam dat ten onrechte je huis betreedt kan natuurlijk een traumatische ervaring zijn, want de politie neemt deze meldingen, geheel terecht, uiterst serieus. Toch blijft het niet altijd bij emotionele en materiele schade.

In 2017 maakte The Washington Post melding van een swatting-incident waarbij een livestreamer om het leven kwam. De poltie had het huis van de 28-jarige man omsingeld en toen hij de deur opende, werd een schot van één van de politieagenten hem fataal. De dader van het incident werd tot een gevangenisstraf van 20 jaar veroordeeld. Het toenemend aantal swatting-incidenten zorgt er mogelijkerwijs voor dat het aantal levensgevaarlijke situaties ook toeneemt.

Kosten voor de samenleving

Deze valse meldingen kosten de samenleving in de Verenigde Staten veel geld. De Amerikaanse politie berekende in 2015 dat het ongeveer 100.000 dollar zou kosten om de daders op te sporen. Ook het op pad sturen van het arrestatieteam is niet goedkoop.

Waar Twitch-swatting een jaar of acht geleden nog als een incident gezien werd, is dat nu niet het geval. Alleen in augustus van dit jaar werden in Noord-Amerika bijna tien gevallen gemeld. De toename in incidenten heeft verschillende staten de afgelopen twee jaar doen besluiten om speciale 'anti-swatting' wetten in het leven te roepen. Helaas hebben nog niet alle staten het initiatief van Washington overgenomen.

Wat doet Twitch?

Hoewel Twitch niet het enige platform is waarop swatting voorkomt, voelt de organisatie zich wel verantwoordelijk om het probleem aan te kaarten. Op de website van het platform staat een artikel waarin aandacht wordt besteed aan swatting en andere vormen van cybercriminaliteit/-pesten.

In het artikel valt te lezen dat swatting een overtreding van de Twitch-regels is. De organisatie geeft aan dat livestreamers/content creators op de hoogte moeten zijn van persoonlijke informatie die op het internet te vinden is. Buiten dat laat het platform haar livestreamers aan hun lot over.

Het lijkt erop dat traditionele massamedia en overheden zich beginnen te realiseren dat swatting een blijvend probleem is dat schadelijk is voor de livestreamers en de samenleving als geheel.

Anoniem
AnoniemRedacteurSchrijft graag onder een andere naam