Artikel

Het grote Twitch woordenboek

twitch

Op Twitch zal je ongetwijfeld termen tegenkomen die je nog nooit eerder hebt gehoord of gezien. Daarom staan in dit artikel de meest gebruikte termen met uitleg van wat het betekent. We hebben overigens ook aparte woordenboeken voor bijvoorbeeld esport of CS:GO.

twitch-article.png

Admin – Een werknemer van Twitch die websitewijd moderatormachtigingen heeft. Mocht een chat niet goed gemodereerd worden door kanaalmoderators dan kan een admin ingrijpen.

Affiliate – Als een streamer vijftig volgers heeft en regelmatig streamt dan kan hij of zij Affiliate-lidmaatschap aanvragen. Als je Affiliate bent kan je opties aanzetten om geld te verdienen via je stream en emotes toevoegen aan je kanaal. De stap na Affiliate is Partner.

Andy – Andy is een generale term voor een person. Iemand die veel andere video’s bekijkt en daarop reageert is bijvoorbeeld een ‘React Andy’, iemand die heel druk is wordt ‘ADHD Andy’ genoemd enzovoort. Andy is over het algemeen een neutrale of zelfs negatieve term.

Bits – Een manier voor kijkers om Cheers te kopen en geld te doneren aan streamers via Twitch. Zie Cheers.

Brigading – Wanneer streamers hun kijkers naar andere kanalen sturen om haat te zaaien heet het brigading. Dit is logischerwijs niet toegestaan en wordt vaak bestraft met een ban.

BTTV – Better Twitch TV, een extensie voor Google Chrome die voor een betere Twitch-ervaring zorgt. De extensie wordt vooral gebruikt voor de gigantische hoeveelheid gratis emotes.

Cheers – Een manier voor kijkers om gekochte Bits te gebruiken en streamers financieel te ondersteunen.

Clip – Op Twitch is het mogelijk een fragment van maximaal een minuut op te slaan. Dit wordt een clip genoemd. Wanneer een clip met een verkeerde context wordt gebruikt, bijvoorbeeld om iemand in een slecht daglicht te zetten, wordt dit Clip Chimping genoemd.

Dansgame – Een bekende emote op Twitch om afgrijzen aan te tonen. Wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer iets smerigs in beeld komt.

Dono’s – Kort voor donateur of donatie. Kijkers die geld doneren aan streamers worden vaak bedankt voor hun ‘dono’.

Emotes – Ander woord voor emoticon of emoji. Elk kanaal met Affiliate- of Partnerstatus kan een aantal, afhankelijk van kanaalgrootte, exclusieve emotes maken. Deze kunnen enkel gebruikt worden door (betalende) abonnees van het kanaal. Emotes kunnen tevens gebruikt worden in chats van andere streamers.

F – Wordt gebruikt wanneer iets verkeerd gaat, bijvoorbeeld als de streamer dood gaat in een game. Stamt af van Call of Duty waarin je op de F-knop moet drukken om je respect te betuigen aan een gevallen compagnon.

Host – Wanneer je offline bent kan je een andere stream hosten. Wanneer mensen dan naar diens pagina gaan, wordt de stream van de andere persoon geladen.

Kappa – Bekende emote op Twitch, manier om te zeggen dat iets een grapje is.

Kekw – Bekende emote voor de Twitch browserextensie FrankerfaceZ. Het is een emote van het lachende gezicht van de overleden Spaanse komiek Juan Joya Borja. Wordt gebruikt als vervanger van ‘LOL’.

Moderator / Mod – Een persoon die de orde in de chat van een streamer bijhoudt. Kanaalmoderators worden aangewezen door streamers. Voor websitewijde moderators, zie Admin.

Mald / Malding – Mix tussen ‘mad’ en ‘balding’. Een term om aan te geven dat iemand zo boos wordt dat hij of zij (spreekwoordelijk) haar verliest.

Monka(S) – Monka of MonkaS is een emote voor BTTV die nervositeit aantoont.

O7 – Een persoon die een salut doet. Wordt vaak gebruikt wanneer een streamer stopt met streamen en afscheid neemt van zijn chat.

Overlay – Een design dat gebruikt wordt als achtergrond wanneer de streamer er (nog) niet is. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de stream begint, wanneer een streamer een pauze neemt of wanneer de streamer net zijn stream heeft afgesloten, maar het kanaal nog wel online is.

Partner – De volgende stap na Affiliate. Twitch Partners hebben een contract met Twitch waardoor ze meer emotes kunnen toevoegen, beter geld kunnen verdienen met hun stream en een paars vinkje dat op de gehele website zichtbaar is.

Pepe – Bekende afbeelding van een kikker. Diverse verschillende Pepe-emotes zijn erg populair, zoals MonkaS, Pepehands en Poggers.

Pepehands – Een emote. Als er iets verdrietigs gebeurt tijdens de stream wordt Pepehands vaak gebruikt.

Prime – Afkorting voor Amazon Prime. Een abonnementsdienst van Amazon die naast voordelen in de webshop onder andere ook de optie biedt om maandelijks een gratis Twitch abonnement te nemen bij een streamer.

Pog / Pogchamp / Poggers – Een emote die gebruikt wordt wanneer iets goeds of leuks op stream gebeurt.

Raid – Een manier om kijkers naar een ander kanaal te sturen, bijvoorbeeld wanneer een streamer stopt met uitzenden en hij zijn kijkers naar een vriend wil sturen. Als dit wordt gedaan om een ander kanaal aan te vallen is dit Brigading, wat tegen de regels van Twitch is.

Subscription / Sub – Synoniem voor abonnement. Kijkers kunnen kiezen om zich te abonneren op jouw kanaal voor 5, 10 of 25 euro. Als abonnee heb je onder andere toegang tot extra emotes. Samen met donaties en bits de manieren om geld te verdienen als streamer op Twitch.

Subathon – Een manier van streamen waarbij je de optie geeft aan je kijkers om de stream in tijd te verlengen door te abonneren of doneren. De term is populair gemaakt door streamer Ludwig.

Stream sniper – Iemand die de stream bekijkt en probeert door middel van de beelden de streamer lastig te vallen. Bijvoorbeeld door op hetzelfde moment een game te joinen en dan expres slecht te spelen.

Swatting – Kijkers die de politie bellen, het adres van de streamer doorgeven en aangeven dat er onveilige situatie is, bijvoorbeeld een gijzeling of een bom, terwijl er niets aan de hand is. Enorm illegaal, gevangenisstraffen hiervoor zijn erg zwaar.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend