Artikel

Uit deze onderdelen bestaat een gaming PC

Uit deze onderdelen bestaat een gaming PC

12 november 2020, 13:25

Er worden dagelijks een enorme hoeveelheid gaming computers verkocht, waarvan een deel voorgebouwde modellen zijn van merken als Lenovo en HP. Je kunt echter enorm besparen door een PC zelf samen te stellen en te bouwen. Wat zijn daarbij de basiscomponenten en waar moet je opletten?

In dit artikel gaan we alle onderdelen van de computer beschrijven, inclusief de werking en functie. Kan de uitleg jou gestolen worden, dan zit je bij Esports Club ook aan het juiste digitale webadres. Zo schreven wij eerder over de beste gaming pc's van het moment, en ook over een goede setup inclusief gaming muis, toetsenbord en monitor. Lees vooral verder als jij graag alles tot in de details wilt weten!

1. Processor: het brein van de PC

AMD en Intel

Een van de belangrijkste componenten in een computer is de processor, ook wel CPU genoemd. De processor zorgt er grofweg voor dat alle componenten in een computer met elkaar kunnen praten en dat zij samen taken, ofwel programma's, uitvoeren. Daar vallen ook games onder. Op de processormarkt zijn twee grote spelers actief: Intel en AMD.

Bij Intel zijn de i9-10900K en i5-10600K twee van de populairste processoren van het moment, terwijl AMD net haar nieuwe processoren heeft uitgebracht. Daar zijn de 5600x en 5900x absolute aanraders, die Intel in vrijwel elke benchmark verslaan. Het is daarom voorlopig logisch om voor een AMD-processor te kiezen.

2. Videokaart: de grafische krachtpatser

Het belangrijkste onderdeel voor gamers in een computer is de videokaart, tevens bekend als de GPU. De videokaart zorgt ervoor dat het spel dat jij draait ook op een soepel en mooie manier vertoont kan worden op jouw monitor. Dat wil jij als competitieve gamer natuurlijk al te graag.

Er zijn twee fabrikanten die videokaarten maken: Nvidia en AMD. De keuze van een videokaart is afhankelijk van wat voor een monitor jij hebt en welke resolutie die heeft. Voor onder de 4K resolutie raden we de Nvidia RTX 3070 en AMD Radeon 6800XT aan. Voor 4K raden we de Nvidia 3080 of AMD Radeon 6900XT aan.

3. Moederbord: de verbinding

Het moederbord is het onderdeel dat alle gezinsleden bij elkaar houdt. Dit is het grote bord waarin je alle componenten bevestigd, zoals de videokaart en de processor. Daarnaast is het moederbord verantwoordelijk voor de aansluitingen naar de buitenwereld, denk aan USB-poorten en de ethernet-ingang.

De keuze is naast de hoeveelheid aansluitingen vooral gebaseerd op hoe goed de VRM's zijn en hoe goed die gekoeld worden. De VRM, de voltage regulator module, is verantwoordelijk voor het omzetten van voltages vanuit jouw muur naar de componenten in de PC. Die hebben namelijk vaak vijf tot twaalf volt nodig, en niet 240 volt. Voor AMD-processoren raden wij de MSI B450 Tomahawk Max aan of de Gigabyte X570 Aorus Elite voor de huidige processoren, die ook een update krijgen voor de volgende generatie, de 5600x en 5900x waar wij eerder over spraken.

Voor Intel raden wij de MSI Z490 Tomahawk aan.

4. Intern Geheugen: de rekenkracht

G Skill Trident Z Neo

Afhankelijk van de processor die je kiest, bij AMD meer dan bij Intel, is snel intern geheugen (ook wel RAM genoemd) een zeer belangrijke component. Het interne geheugen is verantwoordelijk voor de tijdelijke opslag van informatie, het korte termijn geheugen van de computer dus. Het moet daarom snel kunnen schakelen, informatie los kunnen laten en opslaan en is daarom veel sneller dan opslaggeheugen zoals NVMe SSD's, Sata SSD's en hardeschijven.

Gezien de daling van geheugenprijzen raden wij RAM-geheugen aan met een snelheid van 3600Mhz en CL16-timings, zoals een setje G.Skill Trident Z Neo's.

5. Voeding: de stroomvoorziening

De voeding (ook wel PSU genoemd) is logischerwijs de component die ervoor zorgt dat de stroom uit de muur naar de verschillende componenten in jouw computer gaat. Wij raden aan om op dit component nooit te besparen, want een goedkope voeding is de basis voor heel veel problemen. Ook kan dit brandgevaarlijk zijn.

Het belangrijkste om bij een voeding op te letten is niet alleen de hoeveelheid watt, maar ook de efficiëntie en de kwaliteit van de internet onderdelen. Een inefficiënte voeding van 600 watt kan in theorie minder leveren dan een zeer efficiënte kwaliteitsvoeding van 450 watt. En die laatste gaat ook nog eens langer mee. Er staat op internet een PSU Tierlist waarin de beste voedingen staan. Daaruit zijn onze aanraders de Fractal Ion+ 660 watt en de Fractal Ion+ 860 watt. Beide hebben een 80 Plus Platinum certificering en zijn volledig modulair, dat betekent dat je per kabel kan beslissen of je die nodig hebt en niet een enorme hoeveelheid overgebleven kabels hoeft weg te stoppen zoals bij non modulaire of semi-modulaire voedingen. 

6. De rest: kast, opslag en koeling

Cooler Master H500 ARGB

Als laatste komen we aan bij drie componenten die we kort en bondig bespreken. Kijken we naar de kast, dan is het vooral zaak dat deze een goede luchtstroom heeft zodat jouw componenten in de kast goed gekoeld worden. Uiteraard speelt smaak en grootte hier ook een rol. Onze aanrader is de Cooler Master H500 ARGB. Ook is een CPU-koeler kopen aan te raden, of zelfs een vereiste zoals bij de AMD Ryzen 5900x, die niet standaard met een koeler geleverd wordt. Zowel water als lucht zijn prima, met beiden hun eigen voor- en nadelen. De Corsair h110i RGB is een fijne waterkoeler en de Scythe Mugen 5 is onze favoriete luchtkoeler.

Qua opslag kunnen we ook kort en bondig zijn, koop een flinke NVMe SSD voor jouw windowsinstallatie en je meest gespeelde games, zoals de Intel 660p 1TB of de iets duurdere maar snellere Samsung EVO 970 Plus 1TB. Voor opslag raden we tegenwoordig een SSD aan, omdat de prijzen van SSD's de laatste tijd enorm zijn gezakt. Een ouderwetse magnetische hardeschijf is daarom niet meer aan te raden. Denk bijvoorbeeld aan een Crucial MX500 2TB.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld