Artikel

Valorant Champions 2021: wat hebben we geleerd

Riot GamesRiot Games

Vorige week zagen we de conclusie van Valorant Champions 2021, de grootste en meest prestigieuze Valorant-LAN tot nu toe. Het gemengde Europese team Acend won het toernooi overtuigend. Nu de rust enigszins is wedergekeerd kunnen we voorzichtig conclusies plaatsen bij het toernooi en de resultaten.

Amerikaanse Valorant teams lopen achter

De Noord-Amerikaanse shooter scene is de laatste maanden behoorlijk hard gedipt. De val van Counter-Strike in Amerika was al eerder een feit, maar nu lijkt het er ook op dat de Noord-Amerikaanse teams in Valorant het ook zwaar te verduren hebben.

Van de drie Noord-Amerikaanse teams is het alleen Cloud9 gelukt om uit de groepfase te komen om vervolgens verslagen te worden door het Europese Team Liquid.

Team Envy was tweede geworden in Valorant Masters 2 in Reykjavik en werd gezien als één van de favorieten om de troffee te winnen. Bovendien beschikt het team over de superster Yay, maar velen kennen hem onder de bijnaam ‘El Diablo’. Ondanks het sterke team wist Envy maar één game te winnen in de groepfase en konden de favorieten na de groepsfase al naar huis. Ook Sentinels, de winnaar van Valorant Masters 2 in Reykjavik, faalden ook om hun sterke spel van de afgelopen maanden om te zetten iets in iets tastbaars.

EMEA regio blijft sterk

EMEA staat voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Als de vraag al bestond of het tussen NA en EMEA ging dan is die vraag nu definief beantwoord. Team Liquid, Fnatic, Acend en Gambit Esports - alle EMEA teams in het toernooi - kwamen allemaal ongeschonden met 2-0 uit de groepsfase.

Deze teams wonnen 11 van de 12 games tegen teams uit de overige regio’s. Een bizar aantal als je in gedachten houdt dat de andere regio’s ook over redelijke tot goede teams beschikken. Alleen Fnatic werd verslagen door KRÜ Esports in de kwartfinale en deze winst zegt meer over het fantastische toernooi van KRÜ Esports dan over de vaardigheden van Fnatic.

De finale van Valorant Champions 2021 ging uiteindelijk tussen Acend en Gambit Esports waarbij Acend uiteindelijk tot eerste wereldkampioen Valorant werd gekroond na een bloedstollende Best of 5-serie die uiteindelijk in de laatste map werd beslist.

KRÜ Esports is de grootste verrassing

Zuid-Amerikaanse teams deden het over het algemeen een stuk beter dan verwacht tijdens Valorant Champions 2021. Furia verloren ternauwernood van Sentinels, Vivo Keyd won van Acend maar door de ‘bug exploit’ moesten ze die winst inleveren en Team Vikings wonnen van Crazy Raccoons en hadden twee spannende wedstrijden tegen Team Secret en Gambit Esports.

Maar de grootste verrassing van het evenement is de fantastische prestatie van KRÜ Esports, bestaande uit vier Chilenen en een Argentijn. Het team versloeg Sentinels, de winnaars van Reykjavik, om zich te plaatsen voor de play-offs. Daar verrasten ze de hele Valorant wereld door in de kwartfinale met 2-1 van Fnatic te winnen.

In de halve finale verloren ze in overtime van Gambit Esports in één van de spannendste Valorant games in de relatief korte geschiedenis van het spel. Met een score van 16-18 mogen de mannen van KRÜ Esports met een opgeheven hoofd naar huis gaan en zich voorbereiden op het volgende jaar. Als het resultaat tijdens Valorant Champions dragend is voor 2022 dan mogen we een mooi jaar verwachten voor het Zuid-Amerikaanse team.

Valorant esports is nog steeds rommelig

Valorant is inmiddels al bezig met hun tweede jaar als prominente esportstitel en dit is soms zichtbaar in de beslissingen en producties die Riot Games neerzetten. Het spel mist nog steeds paar essentiele functies zoals een systeem waarmee je jouw games kan terugkijken. Toernooien lopen nog alles behalve vlekkeloos zoals de NA VCT Last Chance Qualifier waar teams op LAN-locatie online speelden waardoor het hele nut van LAN weg valt met hilarische consequenties.

Het laatste toernooi van dit jaar bleek geen uitzondering te zijn. Tijdens de game van Vivo Keyd tegen Acend op de derde dag won de Braziliaanse squad met 13-9 op de map Icebox van de uiteindelijke winnaars. Achteraf bleek echter dat Vivo Keyd’s JhoW de camera van zijn agent Cypher op een ‘illegale’ plek had geplaatst. De Brazilianen hadden deze ‘exploit’ in zes rondes gebruikt waarbij vier rondes resulteerden in punten voor hen. Het team moest uiteindelijk vijf rondes inleveren aan waardoor Acend op dubieuze wijze met een 13-9 score de serie wonnen met 2-1.

De Valorant community is op zijn zachts gezegd verdeeld over dit incident. Deze exploit is al maanden bekend en het is dan ook niet de eerste keer dat deze plek gebruikt is. Mede daarom vinden veel belangrijke figuren in de Valorant-scene dat Riot allang een patch had moeten uitbrengen. Daarnaast is het de taak van admins om zulke exploits op te pikken.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf