Artikel

Dit is Fracture: de nieuwe Valorant map

Dit is Fracture: de nieuwe Valorant map

We kunnen het nieuwste seizoen van Valorant eindelijk spelen. En Valorant Episode 3 Act II introduceert ook een nieuwe map genaamd Fracture. Deze map zet de Valorant-traditie voort om de nieuwe mappen zo abstract mogelijk te maken.

De map is relatief klein vergeleken met andere mappen zoals Haven en Breeze. Er zijn veel nauwe gangetjes en claustrofobische ruimtes waar je in kan verdwalen als je niet weet wat je doet.

Qua looks is de map verdeeld in twee verschillende stijlen. De directe omgeving van de A-bombsite is een verlaten woestenij terwijl de omgeving van de B-bombsite een overgroeide jungle is.

tnb-743x418

Unieke layout

De meeste mappen in het FPS-genre maken al tientallen jaren gebruik van hetzelfde systeem om de mappen te verdelen tussen de aanvallende en verdedigende kant. Valorant heeft dit systeem al eerder op de schop gegooid door het bekende Search & Destroy-gamemodus uit te breiden met Haven: de map met drie bombsites in plaats van de gebruikelijke twee.

Fracture gooit die standaard lay-out helemaal op zijn kop. Aanvallers kunnen namelijk aan twee kanten van de map spawnen in het begin van de ronde. De aanvallers kunnen voordat de kooptijd voorbij is naar de andere kant van de map vliegen door de dubbele ziplines in het midden van de map te gebruiken. De verdedigers zitten door de H-vorm van de map vast in het midden.

Valorant Fracture

Zo val je aan

Fracture is de droom van elke tactische speler. Door de unieke lay-out en de ziplines is het makkelijker om unieke strategieën te bedenken om jouw tegenstander te verrassen.

Fakes

Deze map is perfect voor het uitvoeren van fakes om de tegenstander op het verkeerde been te zetten. Teams kunnen de bombsites van alle mogelijke kanten aanvallen en voordat je het weet zijn ze alweer aan de andere kant van de map. Smokes, flashes en andere abilities kunnen gebruikt worden als afleiding waarna je één persoon achterlaat en het rest van het team hun heil elders zoekt in de andere bombsite of zelfs aan de andere kant van dezelfde bombsite.

Pincer-movement

Deze map is ideaal voor de zogenaamde 'Pincer-movement': bij deze tactiek val je een bombsite vanuit twee kanten aan. Fracture is hier fantastisch voor aangezien aanvallers zonder al teveel weg te geven makkelijk één bombsite kunnen kiezen om aan te vallen. Aangezien ze twee spawnplekken hebben aan de beide kanten van de map kunnen ze al snel druk leggen op de bombsite naar keuze.

Fracture zipline

Hoe verdedig je op Fracture

Informatie is cruciaal als de verdedigers op Fracture. Op 'normale' mappen in Valorant kan je nog wel eens aanvallen afslaan met één of twee verdedigers als die aanval uit het niets komt. Op Fracture wordt dat moeilijker als ze van beide kanten kunnen komen. Als de aanvallers de ziplines gebruiken, kan je dat horen en dan heb je een idee waar ze vandaan komen.

De verdedigers spawnen in het midden van de map en het is belangrijk dat jouw spawn ten allen tijden in jouw bezit is, want anders wordt een al moeilijke map nog moeilijker. Tegenstanders moeten weliswaar door de bombsites heen gaan om in jouw spawn te komen, maar door de abilities van Omen of Yoru kunnen zij alsnog stiekem controle nemen over het midden van de map.

De beste Agents voor Fracture

De precieze meta van de map zal in de komende maanden worden bepaald, maar we kunnen wel alvast een gokje doen welke agents veel gebruikt zullen worden. Wie weet is de beste agent voor deze map nog niet eens in het spel. Deadeye is mogelijk de nieuwste agent in Valorant, maar we weten nog niet wanneer deze agent uitkomt.

Het is onmogelijk om aan de verdedigende kant alle angles te houden daarom zijn agents zoals Cypher en Sova ideaal. Cypher's Trapwires zijn een fantastische ability om bepaalde toegangswegen mee af te sluiten. En zijn Spycam samen met Sova's Recon Dart zijn een must-have als je bombsites terug moet pakken, want retakes zullen zeer normaal worden op deze map.

KAY/0 zal ook ijzersterk zijn in de nieuwe meta. Met ZERO/POINT kan hij de aanval, maar ook de verdediging, helemaal op zijn kop gooien. Vooral in de nauwe gangen van de map is deze ability erg efficiënt.

Andere agents die goed kunnen werken zijn Raze met haar Boombot en Paint Shells die tegenstanders op sneaky spots kunnen wegjagen. De abilities van Breach zijn praktisch gemaakt om de smalle straatjes van deze map in één keer te ontdoen van tegenstanders en een goede Jett kan goed werken in de verdediging om die paar lange angles onder controle te houden.

Jouri Altorf
Jouri AltorfRedacteurSchrijft graag over first person shooters en racegames, heeft 300 games op zijn Steamlijst nog niet gespeeld
Jouri Altorf