Artikel

Valorant Icebox overview: de map op de Noordpool

Valorant Icebox overview: de map op de Noordpool

Valorant is een tactische shooter met unieke Valorant maps, die allemaal een andere ervaring bieden. Om goed te kunnen worden in Valorant, is het dan ook verstandig om de maps tot in de puntjes te kennen. Dat klinkt misschien lastig, maar met een paar tips leer je binnen no time alle informatie die je nodig hebt om te domineren op alle maps in Valorant.

Icebox werd uitgebracht in Valorant patch 1.10. De map werd gepresenteerd in oktober 2020, tegen het einde van Valorant Episode 1 Act 2.

Spelers hebben in de tussentijd de ijzige map goed leren kennen. Wij leggen je in dit artikel uit welke paths je kunt nemen als attacker, waar je het beste kunt defenden, hoe de spike sites eruit zien en wat de unieke features van Icebox zijn.

Kenmerken van Icebox

Icebox is een Kingdom-basis in de buurt van de Noordpool, op het Russische Bennett Island. Tijd om te koukleumen is er niet: twee teams nemen het hier tegen elkaar op in een tactische strijd, die vooral draait om verticale positionering.

Op deze map zijn er veel hoogteverschillen rond de plant sites A en B: met de zipline rond A kun je je snel rondbewegen, en met ropes klim je naar hoger gelegen posities om zo je tegenstanders te verrassen. Bovendien bevinden zich bij zowel site A als B nests: plekken waar je moeilijk te raken bent en bovendien de spike kunt planten, om deze zo onbereikbaar mogelijk te maken voor de defenders.

Verder vinden gevechten vooral plaats op langere afstanden. Er is weinig afstand tussen de spawn-barriers van attackers en defenders, dus spelers raken snel met elkaar in gevecht.

Op onderstaande plattegrond vind je een overzicht van Icebox, met de belangrijkste kenmerken op de map aangegeven:

Icebox plat

Icebox A overview

De A-kant van Icebox kenmerkt zich door een paar unieke features: via de zipline beweeg je snel naar de spike site van A, en met de ropes klim je naar boven om hoger gelegen plekken rond de spike site te bereiken. Er staan dozen, generators en kratten met Radianite, waar je om- of overheen moet spelen.

site-a-icebox-1

De spike site van A is verdeeld over twee niveau's en de nest: een hoger gelegen en kleine ruimte waar je je kunt verbergen voor meerdere hoeken. Ook bevindt er zich nog een nest buiten de spike site: deze is iets groter.

Gevechten in dit deel van de map speel je overwegend op langere afstand, waardoor wapens als de Vandal, Phantom & Operator hier meestal een goede keuze zijn. De defenders beginnen met iets meer ruimte dan de attackers aan de A-kant.

icebox-a-site-3

Icebox B overview

De B-kant van Icebox kan worden gezien als het meest ingewikkelde deel van de map. Twee paden leiden langs de containers naar de spike site van B, maar voor één van de twee is het vereist dat je de controle hebt over Mid.

icebox-b-site

Net als de spike site van A is spike site B verdeeld over twee niveau's en een nest, waar je op kunt klimmen met ropes. Defenders moeten maar liefst drie ingangen naar site B in de gaten houden. B Kitchen is dan ook een belangrijke plek voor de defenders, aangezien de keuken zicht biedt op alle mogelijke paths waar Attackers achterlangs kunnen lopen.

Gevechten rond spike site B speel je op diverse schietafstanden: zowel Shotguns als de Spectre kunnen hier effectief zijn. Attackers moeten splitten via Mid, maar de defenders moeten dus meerdere ingangen in de gaten houden.

Icebox mid overview

icebox-mid
Het midden van Icebox is redelijk vanzelfsprekend. Mid is belangrijk om onder controle te houden, omdat er dan meer openingen richting de spike sites open liggen voor het aanvallende team, vooral richting spike site B. Tegelijkertijd kunnen defenders hier opties afsnijden voor de aanvallers, en zo het aantal mogelijke routes naar de spike sites verminderen.

Icebox Ultimate Orbs

De Ultimate Orbs bevinden zich op Breeze elk aan een kant die beter is voor de attackers of de defenders. De Orb bij A bevindt zich bij A pipes, op een hoek die lastig te zien is voor de attackers vanuit de spawn barriers, dus defenders kunnen deze Orb eerder waarnemen.
icebox-a-orb
De Orb bij B ligt in B Green: dat is dichterbij voor de attackers, en bovendien kunnen zij eenvoudig de vision van defenders bij deze Orb ontnemen door te smoken.
icebox-b-orb

Icebox paths voor attackers

Op onderstaande plattegrond zijn verschillende mogelijke paths voor attackers weergegeven. Aan de kleur kun je zien welke paths tellen als side A, side B of mid. Zo kun je snel je weg vinden over Icebox.
Icebox minimap-attackers

Posities op Icebox voor defenders

Om effectief te defenden op Icebox, is het verstandig om de volgende punten op de map in de gaten te houden. Dit zijn niet alleen plekken waar attackers vaak langs komen, maar ook posities waar je als defender veel hoeken kunt overzien. Vergeet niet dat je als defender ook kunt pushen om verder op de attacker's side paths in de gaten te houden.
Icebox def

De beste Agents op Icebox

raze.jpg
Raze, Jett en Omen zijn sterk op Icebox, omdat ze goed gebruik kunnen maken van de vele boxes en hoogteverschillen op de map. Met smokes, grenades en dashes zijn ze handig om te hebben in je team: ze coveren zo effectief locaties die met vuurwapens soms lastig te bereiken zijn.

Ook Sova is een goede pick: hij kan met Recon Bolt meerdere locaties checken en het hoogteverschil is geen probleem voor zijn op muren afstuiterende pijlen.

Verder is Killjoy met haar turret de beste Agent om alleen een site te houden: vooral de onbeperkte range van de turret kan goed worden benut op Icebox.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate