Artikel

Dit zijn de Valorant maps

Dit zijn de Valorant maps

18 juli 2021, 14:00

Valorant is een competitieve shooter waarin tactiek een belangrijke rol speelt. Om goed te kunnen worden in Valorant, is het dan ook nodig om elke map tot in detail te leren kennen. De maps in Valorant zijn namelijk allemaal uniek: niet alleen vanwege de ligging van sites en paths, maar ook door de aanwezigheid van speciale features.

Ook zijn sommige maps meer in het voordeel van de aanvallers, en zijn andere maps juist beter voor het verdedigende team. In dit overzicht hebben we alle maps voor je op een rijtje geplaatst, inclusief een aantal tips en strategieën.

Lees ook onze guide over de Valorant Agents om meer te weten te komen over Valorant!

Map: Breeze

Valorant Loading Breeze
Breeze is een fort op een tropisch eiland, met veel open ruimtes: verwacht dus veel gevechten op langere afstand. Attackers beginnen op het strand in het zuiden en defenders starten aan de noordzijde. Breeze kenmerkt zich door de Chute: een soort deur waarmee je tegenstanders kunt verrassen, of juist aan vijanden kunt ontsnappen.

breeze plat
Breeze heeft, naast paths die leiden naar sites A en B, ook een uitgestrekte ruimte in mid. Operators zijn sterk op Breeze: ze kunnen goed de controle over mid houden. De meeste spelers vinden dat Breeze over het algemeen beter is voor defenders, maar er zijn genoeg opties voor attackers om te flanken.

Map: Icebox

Valorant Icebox
Icebox is een basis in het ijzige Noordpoolgebied. Op deze map zijn er veel hoogteverschillen rond de plant sites A en B: met de ziplines kun je je snel rondbewegen naar hoger gelegen posities om zo je tegenstanders te verrassen.

Icebox plat
De layout van Icebox zorgt ervoor dat spelers veel moeten focussen op snelle vuurgevechten en zich moeten aanpassen aan de posities van tegenstanders. De plant sites zelf zijn ook verspreid over meerdere niveau's: met touwen kun je in nests klimmen, waar je spikes kunt plaatsen op een lastiger te bereiken plek. Veel spelers vinden Icebox dan ook een attacker-favored map.

Map: Bind

Valorant Screen Bind
Bind is een stadje in de Sahara. Het unieke van Bind, is dat er geen middle is. Spelers moeten dus een kant kiezen: ga je naar site A of B? Toch is er een twist: er zijn twee teleporters die je naar de andere kant van de map kunnen brengen. Ook kun je objecten door de teleporter gooien, waaronder spikes en wapens.

bind-minimap
De ene teleporter stuurt je van A Short naar B Short, terwijl de andere teleporter je van B Long naar A Lobby brengt. Bind wordt door veel spelers gezien als een gebalanceerde map, waar zowel attackers als defenders niet een overduidelijk voordeel hebben.

Map: Haven

Loading Screen Haven
Haven is een oud klooster in de Himalaya. De map is met recht uniek te noemen, omdat er maar liefst drie sites te vinden zijn. Er is dus meer ruimte die verdedigd moet worden door defenders, maar attackers zullen op hun beurt moeten zoeken naar de plek die het meest kwetsbaar is.

haven-minimap
Ondanks dat er drie spike sites zijn (sites A, B & C) zijn er, net als bij de andere maps, twee ultimate orbs te vinden op Haven. Deze vind je bij A Long en C Long. Spelers vinden over het algemeen dat Haven iets beter is voor attackers, maar qua statistieken lijkt het mee te vallen.

Map: Split

Loading Screen Split
Split speelt zich af in de stad Tokyo. Net als bij Icebox speelt hoogteverschil hier een belangrijke rol, maar Split gaat daar nog iets verder mee: veel gebouwen kunnen beklommen worden met behulp van zeven verschillende Ascenders. Mid is zelfs helemaal hoger gelegen dan de spawns van beide teams.

split-minimap
Split wordt door veel spelers gezien als de meest controversiële map in Valorant: de map heeft namelijk maar twee smalle routes naar de spike sites, die relatief makkelijk te verdedigen zijn. Daarom wordt Split gezien als een map die overwegend in het voordeel is van de defenders.

Map: Ascent

Valorant Ascent (1)
Ascent is een map in Italië, met een groot en open stuk in het midden van de map. Controle over mid is belangrijk, omdat het nieuwe routes richting de sites mogelijk maakt. Er zijn veel strategieën mogelijk om de controle te houden over dit gebied. Daarnaast bevinden zich mechanical doors bij beide sites: deuren die je enkel met een switch kunt openen of sluiten, maar ook permanent vernietigd kunnen worden.

ascent-minimap
De mechanical doors bevinden zich bij A Link en B Market. Ascent wordt gezien als een map die licht in het voordeel is van de defenders, maar wanneer attackers de controle over mid krijgen, wordt het voor de defenders lastiger om te winnen.

Map: The Range

Loading Screen Range
Deze map kun je niet spelen in competitive matches: het is namelijk de trainingsmap van Valorant. Je kunt hier je vaardigheden testen met het parkour trial event naar de top van de toren, de verschillende abilities van Agents testen en wapens uitproberen op de schietbaan. Net als Ascent bevindt deze map zich in Italië.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt competitief Smash Ultimate en veel andere games on the side