Artikel

Waarom kreeg Dr Disrespect een permanent ban van Twitch?

Waarom kreeg Dr Disrespect een permanent ban van Twitch?

Het internet wordt de afgelopen dagen gedomineerd door de Twitch ban van Dr Disrespect. Een van de grootste streamers van Twitch is op 26 juni per direct verbannen van het platform en een terugkeer lijkt onmogelijk. Er is echter nog niets duidelijk over de exacte reden van de ban. Wat kan de reden zijn?

Laten we eerst kijken naar het laatste dat we van Dr Disrespect op Twitch zagen. Aangezien zijn stream volledig offline is gehaald, zijn er geen streams of clips terug te kijken, maar op Twitter werd een clip geplaatst van de laatste 8 minuten van zijn laatste stream voordat hij de Twitch ban kreeg. Die analyseren we even:

De laatste minuten van Dr Disrespect

De clip begint met Doc die donaties aan het oplezen is. Een van de donateurs stuurt hem een link naar een foto met 'Dangercop' er op. Hij snapt er niks van, en begint een betoog over hoe deze kijkers misschien een nieuw kanaal wil opstarten en concurrentie voor hem wil zijn. Hij zegt hoe hij het idee aanmoedigt, maar nog nooit iemand heeft gezien die op zijn niveau zit. Hij zegt dat hij niet kan wachten tot hij dit meemaakt.

Na 2 minuten pakt hij iets uit zijn achterzak, wat waarschijnlijk zijn telefoon is. Hij kijkt er naar en lijkt te schrikken. Hij slikt en lijkt emotie weg te drukken, ook aan de bewegingen van zijn mond te zien. Uiteraard heeft hij een zonnebril op en zijn echte emoties moeilijk te zien. Direct na dit moment prijst hij de Champions Club (zijn Twitch subs) voor hun zelfvertrouwen en zegt hij dat ze 'nooit moeten stoppen'. Ook zegt hij dat je 'sterk moet zijn in deze wereld'. Dit gedeelte eindigt met de quote "I kinda wanted to get off, but now I don't want to get off", oftewel "Ik wilde offline gaan, maar nu wil ik niet offline gaan". Dit impliceert dat hij weet dat dit zijn laatste stream is.

Daarna begint Dr Disrespect over de documentaire van Dave Icke. Icke is een bekende complotdenker die onder andere theorieën heeft over hoe 5G het coronavirus verspreid. Hij vertelt hoe hij op Amazon of Netflix de documentaire heeft gezien en hoe deze je leert om 'out of the box' te denken. Hij wil zijn kijkers ook meegeven dat 'sommige dingen niet waar zijn.' Hij eindigt dit stuk met de boodschap dat het doel is om 'wakker te worden'. Dit schreeuwt hij.

Vervolgens vertelt hij dat zijn vrouw ook het boek van Dave Icke heeft gekocht. Hij meldt niet om welk boek het gaat, maar een aantal titels waar het om zou kunnen gaan is: The Trigger: The Lie That Changed The World, Everything You Need To Know But Have Never Been Told, of Remember Who You Are.

Daarna vraagt een kijker of hij morgen Roblox Hide and Seek Extreme op stream gaat spelen. Hij is benieuwd naar wat het is en zoekt het op op YouTube. Dr Disrespect kijkt ruim een minuut roerloos naar de video, wisselt vervolgens van scene en zet de video op groot scherm. Bijna nog een minuut later stamelt Doc opeens "David Icke… I ordered his book too" en daarna "I appreciate everyone watching today. We'll.. We'll get… We'll get through this, Champions Club. I know it's a tough t… Life is weird right now… We'll get through this okay."

Vlak daarna zegt Doc luid en duidelijk "Fuck!", draait hij zijn hoofd weg en start hij de outro van zijn stream. Daarna ging zijn stream offline en niet lang daarna was zijn account verbannen van Twitch.

De reden van de Twitch ban

Toen werd het interessant, want het internet gonsde natuurlijk direct van de geruchten. Professionele geruchtenmachine Slasher was op Twitter een van de eerste mensen die er überhaupt iets over meldde. Bovendien meldt hij direct dat de ban niets met DMCA-claims te maken zou hebben.

Het gonst momenteel van de verhalen waarbij (voornamelijk) vrouwen zijn lastiggevallen en/of misbruikt door Twitch-streamers, wat de onduidelijkheid rondom de ban van Dr Disrespect er niet beter op maakte. Zo plaatste Twitch op 24 juni (2 dagen voor de ban van Doc) nog een statement over hoe ze verdere stappen willen ondernemen tegen Twitch-streamers die vrouwen hebben lastiggevallen.

Slasher voedt de geruchten op Twitter dat het om een heel gevoelig onderwerp gaat door te melden dat hij weet waarom Doc een ban heeft gekregen maar het niet wil zeggen vanwege de ernst van de situatie.

Doc meldt zelf op Twitter dat Twitch hem geen 'duidelijke reden' heeft gegeven voor de ban. Dit wil dus niet per se zeggen dat Twitch helemaal niets heeft laten weten aan Doc, maar wel dat deze informatie (volgens hem) gebrekkig is.

Dat de Twitch ban een serieuze zaak is, blijkt uit het feit dat de Twitch subs van Dr Disrespect een refund hebben gekregen van hun betaalde abonnement. Ook de emotes zijn niet meer beschikbaar op het platform. Bij een 'normale' ban, doet Twitch dit normaal gesproken niet. Dit suggereert dat het om een zeer ernstige kwestie gaat.

Het blijft gissen naar de exacte reden van de Twitch ban en totdat Twitch en/of Dr Disrespect met een verklaring komen, weet niemand het zeker. Het wachten is op meer duidelijkheid.

Stephen van Vlokhoven
Stephen van VlokhovenRedacteurIk vind het maar suf om een motto te hebben, maar je moet toch wat met deze ruimte.
Stephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van Vlokhoven