Artikel

Wat is er aan de hand met Defusekids?

Wat is er aan de hand met Defusekids?

In 2019 won het League of Legends-team van Defusekids in de Benelux alles wat er te winnen was. Iedere competitie en iedere toernooi waar ze aan deelnamen schreven ze op hun naam. Afgelopen week verloor de formatie voor de derde keer op rij in de Dutch League en bungelt het in de middenmoot. Wat is er aan de hand?

Laat ik vooropstellen dat ik natuurlijk niet écht weet wat er aan de hand is. Ik ben geen insider en ik heb (bewust) niemand van Defusekids om commentaar gevraagd voor dit artikel. Dit is puur een observatie van de huidige staat van het League of Legends-team en waarom het niet zo goed gaat als vorig jaar.

De situatie

Defusekids staat momenteel op de derde plaats in de Dutch League met een 3-3 score na zes gespeelde wedstrijden. Met een wedstrijd minder gespeeld dan de twee teams onder hen (mCon en THRLL) lijkt een top 3 notering niet in gevaar te komen. DK verloor echter al drie keer op rij en moet oppassen dat het niet te lang in deze neerwaartse spiraal blijft zitten.

Tussenstand Dutch League na vijf speelweken, bron: Dutch League

De nieuwe coach

De coachingstaff van Defusekids veranderde in aanloop naar de Dutch League. Alle prijzen won het team vorig jaar met Sander “Jigly” Schipper als Head Coach en Marthijn “Marthijn” Reinders als zijn assistent. Beide heren vertrokken naar PSV Esports en Defusekids moest op zoek naar een alternatief. Dat vonden ze in Fayan “Gevous” Pertijs, een coach met veel ervaring die internationaal ook al zijn strepen heeft verdiend. In 2017 werd Gevous met RED Canids bijvoorbeeld kampioen van de CBLOL, de Braziliaans League of Legends-competitie.

Feit is wel dat Gevous een tijdje uit de running is geweest vanwege persoonlijke redenen. Natuurlijk gaat kennis en ervaring niet verloren, maar het zou wel kunnen dat hij aan de spelersgroep moet wennen én andersom. Uit een tweet na de verloren wedstrijd tegen Dynasty verklaart hij bovendien dat ze als team bezig zijn aan een proces en dat ze tot dit afgerond is ‘shit en stuck’ zijn.

De nieuwe spelers

Aan het eind van vorig seizoen vertrok de botlane van Defusekids. Support Kaasbaas stopte met competitief spelen en ging aan de slag als Assistant Coach van MAD Lions in de LEC. ADC Kitty vertrok en vond na een korte teamloze periode zijn thuis bij PSV Esports, waar hij herenigd werd met coaches Jigly en Marthijn.

De botlane werd vervangen door Goose en Nightmares. Goose staat bekend als een enorm skillvolle ADC die games naar zich toe kan trekken en Nightmares heeft zich al vaker bewezen als sterke support. Bovendien kennen de heren elkaar nog uit de tijd dat ze bij Echo Zulu speelden. Vooral de laatste paar weken wil het de botlane echter niet lukken om hun stempel op de games te drukken. Ik denk zeker niet dat de nieuwe botlane per se minder goed is dan de oude, maar er is wel een verschil. Wat dat is, kan ik van buitenaf lastig beoordelen.

De veteranen

Ondanks het vertrek van de botlane bleef de rest van de line-up wel intact. Alois, Hades en Chapapi waren vorig seizoen vaak een belangrijk onderdeel van de indrukwekkende zegereeks. Wat opvalt is dat er altijd wel iemand van het drietal onkarakteristiek vaak dood gaat. Dit is uiteraard het resultaat van slimme counterplay van de tegenstanders, maar speelt wel mee in het totaalplaatje. Het is een feit dat bij een goede game van deze 3 de winst binnengesleept moet kunnen worden.

De concurrentie

Eerlijk is eerlijk, de concurrentie in de Dutch League is misschien wel sterker dan ooit en het is te makkelijk om Defusekids alleen maar af te rekenen op de resultaten in vergelijking tot vorig seizoen. PSV Esports heeft een ontzettend sterke line-up samengesteld en gaat niet voor niks probleemloos aan kop. Daarnaast verraste mCon esports vriend en vijand met een vliegende start. Ook Dynasty, dat nu tweede staat, doet het verrassend goed en verdient credits voor hun prestaties.

De conclusie

Dat Defusekids het momenteel lastig heeft, is iedereen wel duidelijk. Toch geloof ik in een wederopstanding en zullen ze ongetwijfeld de play-offs halen. Ik heb vertrouwen in Gevous als coach, die met al zijn ervaring het team aan het kneden is naar de ultieme vorm. Ook denk ik dat alle spelers individueel én als team blijven groeien en vanzelf weer richting de top gaan. De Benelux is zeker nog niet van Defusekids af.

De eerstvolgende wedstrijd van Defusekids is op 25 februari omstreeks 21:00 tegen Echo Zulu.

Stephen van Vlokhoven
Stephen van VlokhovenRedacteurIk vind het maar suf om een motto te hebben, maar je moet toch wat met deze ruimte.
Stephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van Vlokhoven