Artikel

De Wooting 60HE: het beste gaming keyboard ooit gemaakt?

De Wooting 60HE: het beste gaming keyboard ooit gemaakt?

Eén van de meest innovatieve marktsectoren op het gebied van gaming is toetsenborden. De afgelopen jaren hebben fabrikanten de keuze enorm uitgebreid, van verschillende type switches, tot de grootte van de toetsenborden, en features gericht op gaming. Zo ook het Nederlandse Wooting, dat enkele weken geleden de Wooting 60 HE op de markt bracht. Is dit het beste gaming toetsenbord voor esports?

Wooting kwam in 2016 uit het niets op de markt. De partij wist via de crowdfundwebsite Kickstarter 140.000 euro op te halen voor zijn eerste gaming toetsenbord: de Wooting One, welke uitkwam in 2017. Hoewel de eerste poging een goede was, was het ook duidelijk dat er nog genoeg verbeterd kon worden.

In 2018 zette Wooting daarom nogmaals een Kickstarter op, dat bijna hetzelfde bedrag in het laatje bracht. Daaruit kwam de Wooting Two, gevolgd door de Wooting Two HE in 2020. Die laatste bleek een enorm success, maar door de verschuiving in de gaming markt naar steeds kleinere toesenborden (want: meer ruimte voor een gaming muismat en gaming muis) kwam vanuit de community de vraag of er geen 60 procent-variant gemaakt kon worden. De Wooting 60HE was een feit.

Bouwkwaliteit en switches

Wooting60HEMonnie2

De Wooting 60He heeft een plastic case, met een custom moederbord en haar eigen Lekker-switches. De stabilizers en switches voelen 'out of the box' erg goed aan; een stuk beter dan de concurrentie. Het toetsenbord komt wat ons betreft het dichtst in de buurt van een instapmodel van een custom keyboard, en dat verdient een pluim. Geen ratelende spacebar en een evenredige typervaring over de gehele linie.

Gelukkig heeft Wooting ook gedacht aan de custom toetsenbord-fanaten, want in principe is alles inwisselbaar, op het moederbord, backplate en de Lekker-switches na. De Lekker-switches hebben de standaard Cherry MX-uitvoering, waardoor elke GMK-keycap erop past. Ook de plastic case kan je vervangen, door bijvoorbeeld een Tofu60. Door het standaard design kun je de switches makkelijk uit elkaar halen en luben. Hetzelfde geldt voor de stabilizers. Niet per sé nodig, maar voor de puristen een leuke bijkomstigheid.

Duizelig van de features

Wootility in Chrome

Naast de enorm goede bouwkwaliteit, zorgen met name de features van de Wooting 60HE (en ook de Wooting Two HE) ervoor dat het vooralsnog een klasse apart is. Neem allereest de Wooting Utility, of Wootility. Deze software om je toetsenbord aan te passen is beschikbaar als een programma dat je installeert, of als web app op elke Chromium based browser (Chrome, Edge etc), inclusief alle features van het installeerbare programma. Je vraagt je af hoe zoiets simpels, zo bevredigend kan zijn.

Tachyon en Rapid mode Wootility

Uiteraard draait het bij Wooting vrijwel volledig om de features van het toetsenbord, en met name voor gamers zijn die erg interessant. Naast analoge input, dat aangezet kan worden voor elke toets, is één van de meest opzienbarende features de zogenoemde Rapid Trigger. Je kunt namelijk per toets instellen wanneer een toetsaanslag geregistreerd wordt, maar ook wanneer deze weer wordt stopgezet. Dit werkt met name geweldig in games als Valorant en CS:GO, waar je bij stilstand veel accurater bent. Door het stopzetten van een toetsaanslag op een lager punt, kun je veel sneller tot stilstand komen.

Naast Rapid Mode bieden de Lekker switches ook de mogelijkheid om de aanslag te registreren na 0.1 mm inslag, zo'n beetje het laagste in de industrie. Een andere op de gamer gerichte modus is de Tachyon Mode, die volgens Wooting "je keyboard optimaliseert voor input snelheid". Wij hebben helaas niet de middelen om deze claim te valideren, maar het laat zien dat Wooting het toetsenbord in elkaar heeft gezet met een focus op de gamer. Dat is ook te zien aan alle andere features op het toetsenbord, zoals custom RGB-verlichting, het opzetten van macro's en het remappen van keys. Simpelweg zijn de features op de Wooting 60HE de meest uitgebreide die we tot nu toe hebben gezien.

Met afstand

Onze titel verklapte het al een beetje, maar wat ons betreft is de Wooting 60HE het beste gaming keyboard op te markt. En ook niet met een kleine marge. De uitgebreide en unieke featureset, de uitstekende bouwkwaliteit en de relatief acceptabele prijs ten opzichte van de concurrentie (175 euro) maken de Wooting 60HE tot een ware krachtpatser.

Mocht je liever een full sized keyboard hebben, dan is de Wooting Two HE een uitstekende keuze. Het toetsenbord is namelijk in alle opzichte, behalve de grootte, gelijk.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld