Call of Duty

Call of Duty is dé first-person shooter voor de gamer die van actie houdt. De meeste mensen kennen Call of Duty door de succesvolle Multiplayer en Warzone. Maar, het begon allemaal bij ijzersterke Campaign’s. Ook de game modus Zombies heeft een trouwe fanbase. Call of Duty wordt uitgegeven door Activision en afwisselend ontwikkeld door Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games. Op dit moment genieten de spelers van Call of Duty: Vanguard.

Wat is Call of Duty?

Call of Duty is een first-person shooter. In de eerste jaren van de spelreeks kroop je in de huid van een militair en streed je mee in de Tweede Wereldoorlog. Daarna kwam de focus bij Call of Duty steeds meer op de Multiplayer te liggen. Games als Modern Warfare 2 en Black Ops maakte de first-person shooter razendpopulair. Game modi, zoals Team Deathmatch, Domination en Search & Destroy worden vandaag de dag nog steeds gespeeld. De spelreeks telt inmiddels 19 games met verschillende verhalen en settings.

call-of-duty-vanguard

De eerste drie Call of Duty-games speelden zich dus in de Tweede Wereldoorlog af. Met Call of Duty 4: Modern Warfare (uitgebracht in 2007) maakte Actvision de overstap naar moderne oorlogsvoering. Dit bleek een uitstekende zet, want het maakte de Multiplayer van Call of Duty immens populair.

In de jaren die volgde leverde Activision en de ontwikkelaars uitstekende games af, zoals Modern Warfare 2, Black Ops en Black Ops 2. In Black Ops 2 werd esports binnen Call of Duty toegankelijk voor alle spelers met League Play. In League Play golden de esports-regels, zoals deze ook in het professionele circuit werden gebruikt. In al deze jaren hield Call of Duty het bij min of meer dezelfde formule.

Dit veranderde met de komst van Advanced Warfare. In deze futuristische game konden spelers hoger springen, op muren lopen en andere dingen die voorheen niet mogelijk waren. Dit leverde veel kritiek op. Activision besloot daarom met Call of Duty: WW2 in 2016 terug te keren naar het 'boots on the ground'-principe.

In 2019 werd de game Modern Warfare uitgebracht. Als onderdeel hiervan werd op 10 maart 2020 Warzone gelanceerd. Call of Duty: Warzone is inmiddels een op zichzelf staande titel die voor iedereen gratis te spelen is. In deze Battle Royale-game heb je als doel om alleen of met je team als laatste in leven te blijven. Warzone wordt ieder jaar geïntegreerd met de laatste versie van Call of Duty.

Call of Duty: Vanguard

Na een rijke geschiedenis zijn we aanbeland bij Call of Duty: Vanguard. Deze game speelt zich als vanouds af in de Tweede Wereldoorlog. Met Vanguard bouwen de ontwikkelaars verder op het bestaande concept. De Multiplayer krijgt ook nieuwe elementen, zoals combat pacing en de nieuwe Call of Duty ammo types. Wie de Multiplayer wil domineren, doet er verstandig aan om de beste Call of Duty wapens te bekijken. Daarnaast maken ook de details het verschil in deze chaotische game. De beste Call of Duty settings kunnen je nét dat kleine beetje voordeel geven.

Call of Duty: Vanguard kent weer het klassieke 'boots on the ground'-principe. Met 20 verschillende Multiplayer maps bij launch, tal van verschillende game modi, Warzone, Zombies en de Campaign is Call of Duty een complete game te noemen.

Warzone

Call of Duty: Warzone is de Battle Royale-game modus van de franchise. Als laatste levend overblijven, terwijl een storm van gas op je hielen zit, dat is het doel. Met de komst van Vanguard komt er ook een nieuwe Warzone map. Deze map heeft een Tweede Wereldoorlog-setting. Ook Warzone beschikt over Call of Duty cross-play. Dit betekent dat je Warzone samen kan spelen met je vrienden op alle platformen, zoals PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series S/X en PC.

Naast de reguliere games van Call of Duty is ook Warzone het strijdtoneel van esports. Dit heet de World series of Warzone.

Zombies

De eerste Zombies-game modus was onderdeel van World at War. Inmiddels heeft deze game modus een behoorlijke fanbase. Call of Duty Zombies wordt dit jaar ontwikkeld door Treyarch, is onderdeel van Vanguard en speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog.

Al sinds World at War komen er binnen Zombies hordes ondoden achter jou en je teammaten aan om je te grazen te nemen. Deze eenvoudige formule is de loop der jaren uitgebreid met game modi met verschillende doelen. Dit heeft Call of Duty Zombies meer diepgang gegeven.