Call of Duty

Call of Duty is dé first-person shooter voor de gamer die van actie houdt. De meeste mensen kennen Call of Duty door de succesvolle Multiplayer en Warzone. Maar, het begon allemaal bij ijzersterke Campaigns. Ook de game modus Zombies heeft een trouwe fanbase. Call of Duty wordt uitgegeven door Activision en afwisselend ontwikkeld door Infinity Ward, Treyarch en Sledgehammer Games. De nieuwste iteratie is Call of Duty: Modern Warfare 2.

Wat is Call of Duty?

Call of Duty is een first-person shooter. In de eerste jaren van de spelreeks kroop je in de huid van een militair en streed je mee in de Tweede Wereldoorlog. Daarna kwam de focus bij Call of Duty steeds meer op de Multiplayer te liggen. Games als Modern Warfare 2 en Black Ops maakte de first-person shooter razend populair. Game modi, zoals Team Deathmatch, Domination en Search & Destroy worden vandaag de dag nog steeds gespeeld. De spelreeks telt inmiddels 20 games met verschillende verhalen en settings.

over-call-of-duty

De eerste drie Call of Duty-games speelden zich dus in de Tweede Wereldoorlog af. Met Call of Duty 4: Modern Warfare (uitgebracht in 2007) maakte Actvision de overstap naar moderne oorlogsvoering. Dit bleek een uitstekende zet, want het maakte de Multiplayer van Call of Duty immens populair.

In de jaren die volgde leverde Activision en de ontwikkelaars uitstekende games af, zoals Modern Warfare 2, Black Ops en Black Ops 2. In Black Ops 2 werd esports binnen Call of Duty toegankelijk voor alle spelers met League Play. In League Play golden de esports-regels, zoals deze ook in het professionele circuit werden gebruikt. In al deze jaren hield Call of Duty het bij min of meer dezelfde formule.

Dit veranderde met de komst van Advanced Warfare. In deze futuristische game konden spelers hoger springen, op muren lopen en andere dingen die voorheen niet mogelijk waren. Dit leverde veel kritiek op. Activision besloot daarom met Call of Duty: WW2 in 2016 terug te keren naar het 'boots on the ground'-principe.

In 2019 werd de game Modern Warfare uitgebracht. Als onderdeel hiervan werd op 10 maart 2020 Warzone gelanceerd. Call of Duty: Warzone is inmiddels een op zichzelf staande titel die voor iedereen gratis te spelen is. In deze battle royale-game heb je als doel om alleen of met je team als laatste in leven te blijven. Vanaf 16 november 2022 is Call of Duty: Warzone 2 de nieuwste en belangrijkste battle royale-game van de franchise.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Inmiddels zijn we aanbeland bij Call of Duty: Modern Warfare 2, de nieuwste iteratie binnen de franchise. Deze game is een vervolg op Modern Warfare uit 2019 en daarmee niet te vergelijken met de gelijknamige klassieker uit 2009. Activisions nieuwste titel speelt zich in de tegenwoordige tijd af. Binnen de Campaign ga je met een speciale eenheid op pad om de wereld te behoeden voor het gevaar van terreur.

Ontwikkelaar Infinity Ward tracht de Multiplayer met nieuwe innovaties voor een groot aantal spelers interessant te maken. Zo worden de beste Call of Duty wapens dit jaar in de vernieuwde Gunsmith samengesteld. Daarnaast keren verschillende klassieke Call of Duty maps terug en heeft de ontwikkelaar een compleet nieuw perk systeem ontwikkeld.

De meest fanatieke en competitieve spelers kunnen deelnemen aan Ranked Play. Dit is een door Treyarch ontwikkelde competitieve game modus waarin de regels van de Call of Duty League, de professionele competitie van de franchise, gehanteerd worden. Spelers worden op basis van hun prestaties in een divisie geplaatst en moeten proberen de hoogste divisies te behalen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=tnsOrbljnK0

Call of Duty: Warzone 2

Call of Duty: Warzone 2 is de nieuwste battle royale van de franchise. Het spel wordt ontwikkeld door Infinity Ward en Raven Software en wordt derhalve volledig geïntegreerd met Call of Duty: Modern Warfare 2. Dit betekent dat alle wapens, operators en geboekte progressie gedeeld worden.

Ook in deze battle royale is het de bedoeling om als laatste in leven te blijven. Dit doe je op de nieuwe map Al Mazrah, een fictieve regio in het Midden-Oosten met verschillende grote steden, havens en een vliegveld. Spelers moeten wederom wapens, voorwerpen en geld verzamelen om zich zo goed mogelijk te bewapenen.

call-of-duty-warzone-2

De ontwikkelaars hebben getracht voertuigen een grotere rol te laten spelen ten opzichte van de vorige battle royale. Zo zijn er meer voertuigen en kunnen deze gedeeltelijk uitgeschakeld worden. Water speelt ook een grotere rol, want spelers kunnen voortaan zwemmen en hun wapens ook in het water gebruiken.

Het krimpen van de veilige zone werkt ook anders in Call of Duty: Warzone 2. In de laatste fase van een wedstrijd splitst de bekende cirkel in drie kleinere cirkels op. Vervolgens worden deze steeds kleiner en blijft er slechts één veilige zone over.

DMZ

Naast de reguliere game en de battle royale kunnen gamers binnen de franchise ook met DMZ aan de slag. De ontwikkelaars hebben zich bij DMZ naar verluidt laten insprireren door de tactische first-person shooter Escape from Tarkov. Binnen DMZ moeten spelers tegenstanders uitschakelen om te overleven en uiteindelijk te ontsnappen. MMO- en RPG-elementen geven deze modus diepgang.