Artikel

Wat heeft Modern Warfare 2 nodig om een succes te worden?

Wat heeft Modern Warfare 2 nodig om een succes te worden?

Met teruglopende spelersaantallen en oplopende kritieken, verkeert Call of Duty in zwaar weer. Modern Warfare 2 is de nieuwste iteratie en zal deze storm het hoofd moeten bieden. Dit is geen gemakkelijke opgave. Daarom zochten wij antwoord op de vraag: wat heeft Modern Warfare 2 nodig om te slagen en de franchise van haar ondergang te redden?

De laatste jaren stapelt het slechte nieuws rondom Call of Duty zich op. Spelers zijn het oneens met koerswijzigingen, vinden dat de games niet ‘af’ zijn wanneer ze uitgegeven worden en vinden weinig uitdaging in de huidige spellen. Dit resulteerde in het feit dat 50 miljoen spelers Call of Duty links lieten liggen.

Misleidende cijfers

Met ruim 100 miljoen actieve spelers doet Call of Duty het nog altijd uitstekend. Althans, zo lijkt het. Vaak wordt verwezen naar de verkoopcijfers en daaruit blijkt dat de franchise de best verkopende games in de Verenigde Staten aflevert. Echter, ongeveer de helft van deze actieve spelers schakelen hun tegenstanders uit in Call of Duty: Mobile.

Van deze 100 miljoen spelers blijft dus iets meer dan de helft over als we het hebben over Call of Duty spelers op de console en PC. Niet slecht, als we dat vergelijken met historische spelersaantallen in de grafiek van Derek Strickland op Twitter. Men vergeet echter dat Warzone in 2016 nog niet bestond. De battle royale slokt nu een aanzienlijk deel van de spelers op.

Embedded content: https://twitter.com/DeekeTweak/status/1518587987071746049

Nu we dit weten, wordt duidelijk hoe beroerd de grote titels van Call of Duty er voor staan. Deze worden op de consoles en PC aanzienlijk minder gespeeld. Omdat juist deze games aan de basis staan van het succes van Call of Duty: Warzone en Mobile, móét Modern Warfare 2 slagen. Temeer omdat Activision ervoor heeft gekozen om volgend jaar, in 2023, géén nieuwe game uit te brengen.

Wat heeft Modern Warfare 2 nodig om te slagen?

Dan de belangrijkste vraag: wat heeft Call of Duty Modern Warfare 2 nodig om te slagen? Om hier een antwoord op te geven, moeten we kijken naar wat er speelt binnen de community en wat er de afgelopen jaren fout is gegaan. Dat laatste hebben we min of meer besproken in ons artikel ‘Waarom doet de Call of Duty Multiplayer het zo slecht’?

Redenen om Modern Warfare 2 elke dag op te starten

De meeste mensen zijn de laatste jaren na enkele maanden uitgekeken op Call of Duty. Daarom moeten er redenen zijn om Modern Warfare 2 elke dag op te starten. De nieuwste iteratie moet voor een langere periode interessant blijven, niet in de laatste plaats, omdat de game een levenscyclus van twee jaar heeft.

Voor de hand liggend is het aanpakken van het progressiesysteem. Het systeem moet voortdurend zijn en niet gebonden zijn aan seizoenen. De ontwikkelaars van Black Ops 2 deden dit in 2012 uitstekend. Door 20 prestiges aan te bieden met de meest aantrekkelijke cosmetische beloningen, blijven spelers terugkeren naar de first-person shooter.

Uitdagende challenges moeten aantonen dat iemand zijn of haar wapens, killstreaks of perks meester is. De moeilijkste uitdagingen, moeten de beste beloningen hebben. Dit is wat ervoor zorgt dat spelers blijven terugkeren. Het is daarnaast belangrijk dat deze uitdagingen een beroep doen op je vaardigheden in plaats van je tijd. De beloningen moeten vervolgens ook binnen Warzone en DMZ te gebruiken zijn.

Verder is het belangrijk om de meest vaardige spelers te binden. Dit kan met een specialist bonus en MOAB, zoals in Modern Warfare 3. Deze groep werd daardoor constant uitgedaagd. YouTube stond destijds vol met de meest bijzondere MOAB-video’s en zelfs in de nadagen van het spel streefden spelers nog naar het behalen van deze prestigieuze killstreak.

Call of Duty esports moet ingebed zijn

Call of Duty Ranked Play houdt de multiplayer van Vanguard op de been. Nu de franchise beschikt over een goed functionerende competitieve modus, moeten de ontwikkelaars dit continueren. Vanaf de release van Modern Warfare 2 hoort Ranked Play onderdeel van het spel te zijn. Alle huidige elementen, zoals ranks, ladders en skill rating moeten aangevuld worden met toffe (cosmetische) beloningen.

Het is voor de Call of Duty League van levensbelang dat er een levendige competitieve community is. Andersom kan Modern Warfare 2 profiteren van de professionele competitie. Esports is de laatste jaren immers aan een opmars bezig. Wanneer de groeiende esportswereld in aanraking komt met een uitstekende game, levert dit ongetwijfeld een aanwas van nieuwe spelers op.

call-of-duty-beste-teams

Aangepaste SBMM in Modern Warfare 2

Spelers die zich ontwikkelen, worden daarvoor niet beloond. De reden hiervoor is de olifant in de kamer, namelijk skill based matchmaking. SBMM is één van de meest besproken onderwerpen van de afgelopen jaren. Het houdt de Call of Duty community bezig en dat is geheel terecht.

Hoe beter je speelt, hoe beter je tegenstanders zijn. Dat is een beknopte uitleg van SBMM. Dit zorgt ervoor dat Call of Duty altijd evenveel moeite zal kosten. Hogere killstreaks blijven net zo moeilijk en hogere kill/death-ratio? Vergeet het maar. SBMM is één van de belangrijkste redenen waardoor spelers opgebrand raken.

Dat betekent niet dat deze feature compleet moet verdwijnen, maar het moet wel minder sterk aanwezig zijn in Modern Warfare 2. Met de komst van Ranked Play is er immers al een mogelijkheid om uitsluitend tegen spelers van je eigen niveau te spelen. De multiplayer moet belonend zijn. Of het nu gaat om challenges of je algemene gameplay ervaring, je moet kunnen ervaren dat je beter wordt.

De kracht van voortdurende lobby's

Iedereen herinnert zich de chaotische lobby’s van zo’n 10 tot 15 jaar geleden. Ruzies werden uitgevochten en vriendschappen werden gesloten. Één van de sterke punten van Call of Duty was het sociale aspect. Dit sociale aspect is verdwenen nu lobby’s na elke match verbroken worden. Spelers vertoeven nu in afzonderlijke chatprogramma’s, waardoor het sociale aspect uitblijft.

Uitgever Activision en ontwikkelaar Infinity Ward zouden er verstandig aan doen om dit terug te draaien en zelfs actief te sturen op toename van interactie tussen de spelers. Dit klinkt misschien overdreven, maar een online game spelen is samen simpelweg leuker dan alleen.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=sPWmuhQVNz8

De beste Call of Duty maps in Modern Warfare 2

Met bovenstaande punten komen de ontwikkelaars een eind om van Modern Warfare 2 een succes te maken. Toch zouden ze een groep spelers teleurstellen wanneer het volgende niet gebeurt: het terugbrengen van de beste Call of Duty maps in Modern Warfare 2.

Al jaren beloven de ontwikkelaars om de beste maps in de huidige games terug te brengen. Dat gebeurt wel, maar op een dusdanig kleine schaal dat de community er niet warm van wordt. Weinig fans staan negatief tegenover het terugbrengen van maps als Terminal, Highrise, Dome, Favela, Rust, Estate, Crash en Hackney Yard.

Wanneer in Modern Warfare 2 deze klassiekers vanaf de eerste dag te spelen zijn, zal dit positieve gevolgen hebben voor de verkoopaantallen. Het is dan ook niet onverstandig om daar actief over te communiceren.

De aanloop naar Call of Duty Modern Warfare 2

De komende tijd krijgen we een steeds beter beeld of Modern Warfare 2 daadwerkelijk een succes zal worden. Worden één of meerdere van bovenstaande punten aangepakt? Dat wordt de komende tijd duidelijk. Na de eerste week van juni krijgen we de eerste beelden te zien.

In augustus is de Modern Warfare 2 alpha te spelen. Dan krijgen de fans de mogelijkheid om de game te testen middels de gunfight modus.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.