Artikel

Alles wat je moet weten over het Call of Duty World Championship

Call of Duty League

Na vier majors en zes evenementen zit het reguliere seizoen van de Call of Duty League er op. Volgende week staat het Call of Duty World Championship op de planning. Van 4 tot en met 7 augustus gaan de acht geplaatste teams de strijd met elkaar aan om de wereldtitel te bemachtigen.

Er is veel te zeggen over Call of Duty Vanguard, maar op competitief gebied is het een van de spannendste games uit de reeks. De zes evenementen die dit jaar het reguliere seizoen vormde zijn namelijk allemaal gewonnen door een ander team. Zes evenementen, zes verschillende winnaars. Een resultaat tegen alle verwachtingen in. Voorgaande jaren was er telkens minstens één team dat ver boven de concurrentie uit stak en zo meerdere evenementen won én als favoriet het wereldkampioenschap in ging. Maar niet dit jaar, niet bij Vanguard. Het speelveld is open en de titel is voor vrijwel elk team haalbaar.

Deelnemers

Van de twaalf deelnemende CDL-teams hebben acht teams zich weten te kwalificeren voor het wereldkampioenschap. De volgende teams wisten genoeg punten te verzamelen en gaan begin augustus strijden om de wereldtitel:

  • Atlanta FaZe
  • OpTic Texas
  • LA Thieves
  • London Royal Ravens
  • Seattle Surge
  • Boston Breach
  • Toronto Ultra
  • New York Subliners

De meest opvallende afwezige zijn de Los Angeles Guerillas. Het team met een Nederlands tintje wist verrassend de tweede Major op hun naam te schrijven en zo een hoop punten binnen te slepen, helaas bleek het niet genoeg om bij de beste acht te komen.

Favorieten

Hoewel er niet één team duidelijk boven de rest uitsteekt zijn er wel enkele favorieten voor de eindoverwinning.

Atlanta FaZe
Atlanta FaZe strijd al twee jaar mee aan de top. Vorig jaar wisten ze wereldkampioen te worden en het jaar daarvoor werd het team tweede. Ook bij Call of Duty Vanguard weten ze de 1e seed veilig te stellen tijdens het reguliere seizoen, en dit zonder een evenement te winnen. Het team wist zich bij elke Major te plaatsen voor championship sunday, maar drie keer verloor FaZe de finale. Bij Major IV wist het powerhouse de finale niet te bereiken en moesten de spelers genoegen nemen met een derde plek. Desalniettemin is elke speler van FaZe een echte topper, en met Cellium hebben ze misschien wel de beste speler van Vanguard in hun gelederen. Kunnen de mannen de trend van het seizoen voortzetten en het zevende team worden dat een evenement wint?

OpTic Texas
OpTic Texas leek aan de start van het seizoen dé favoriet van dit jaar te zijn. Major I werd op dominante wijze gewonnen en ook in de online kwalificatie maakte het team een goede indruk. OpTic was onverslaanbaar bij Control en de andere gamemodes zagen er ook goed uit. Totdat Illey genoodzaakt was een pauze in te lassen door een polsblessure speelde. Het team tijdelijk met substitute speler Prolute. Ze hadden ups en downs, maar waren nooit meer zo dominant als Major I. Tijdens Major IV keerde Illey terug en was OpTic weer op volle sterkte. Tijdens de kwalificatie stelde het team echter zwaar teleur en kwam daardoor in de loser bracket terecht. Uiteindelijk wisten de spelers een top 4 finish bijeen te slepen. OpTic heeft laten zien dat ze absoluut het beste team kunnen zijn, maar gaan ze dat niveau weer halen? Een ding is zeker: OpTic heeft de grootste fanbase en zullen veel steun krijgen tijdens het evenement.

LA Thieves
LA Thieves was een work in progress dit jaar. Het team heeft gedurende het seizoen geen spelers veranderd, alleen wel enkele veranderingen doorgevoerd. De ene speler ging spelen met een Assault Rifle waardoor de ander met een Sub Machine Gun ging spelen. Dit zorgde voor wisselvallige resultaten, tot Major IV. De spelers leken opeens met elkaar te klikken en iedereen was on fire. LA Thieves wist de laatste Major te winnen en gaan met een goed gevoel het wereldkampioenschap tegemoet. Weten ze met behulp van het momentum de wereldtitel te pakken?

New York Subliners
Misschien is het raar om het team dat zich als achtste wist te plaatsen voor het wereldkampioenschap te noemen als favoriet. De Subliners zijn echter een bijzonder team. Tijdens het seizoen wist het team alleen online wedstrijden te winnen. Zodra er op een LAN-evenement gespeeld werd, verloren ze alles. Tijdens de eerste drie Majors werden er daardoor ook geen punten verzameld. Crimsix nam het team echter op sleeptouw en bewees iedereen echt wel rekening moest houden met het team uit New York. Na enkele roster swaps ging het team tijdens Major IV pas echt draaien. Ze moesten minstens tweede worden om zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap en deden dat. Een verloren finale tegen LA voelde als een overwinning. Het is duidelijk dat de Subliners zich het meest hebben ontwikkelt dit jaar. Kunnen ze die ontwikkeling voortzetten?

Bracket

Op donderdag staan de eerste vier wedstrijden op de planning. Atlanta FaZe neemt het op tegen de New York Subliners de winnaar van die wedstrijd neemt het een dag later op tegen de winnaar van London Royal Ravens tegen Seattle Surge. De winnaar van OpTic Texas tegen Toronto Ultra neemt het op tegen de winnaar van Los Angeles Thieves tegen Boston Breach.

Call of Duty World Championship Vanguard bracket

Bij het wereldkampioenschap wordt er gebruik gemaakt van een double elimination bracket. De verliezende teams van de eerste ronde komen in de loser bracket waar ze nog kans maken om in de Grand Final te komen. Als een team eenmaal verliest in de loser bracket is het toernooi voor ze afgelopen. Tot zo ver bekend heeft het team dat vanuit de winner bracket komt geen voordeel op het team dat vanuit de loser bracket de finale bereikt.

Het Call of Duty World Championship vindt plaats in Los Angeles en start op donderdag 4 augustus. De finale staat gepland op zondag 7 augustus en start om 21.00 Nederlandse tijd. Het kampioenschap is te volgen via het YouTube-kanaal van de Call of Duty League.

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le Haen