Artikel

Dit is Call of Duty: Modern Warfare 2 Ranked Play

Dit is Call of Duty: Modern Warfare 2 Ranked Play

Call of Duty: Modern Warfare 2 Ranked Play maakt het esports-format van de Call of Duty League voor iedereen toegankelijk. Deze playlist biedt spelers namelijk de mogelijkheid om in competitief verband met elkaar de strijd aan te gaan. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

In Ranked Play speel je in een 4 versus 4-format de drie game modi Hardpoint, Search & Destroy en (vermoedelijk) Control. De regels van de Call of Duty League omtrent wapens, perks en equipment zijn van kracht. Het doel is simpel: winnen. Op basis van jouw prestaties ontvang je een Skill Rating en beland je in een Skill Division. Je speelt altijd tegen spelers van jouw eigen niveau.

Ranked Play trailer

Ranked Play wordt dit jaar wederom door Treyarch ontwikkeld. Dit gegeven en het feit dat de competitieve modus vorig jaar een succes was, doet ons vermoeden dat de opzet van de playlist niet veel verandert. Onderstaande video die vorig jaar door de Call of Duty League werd gedeeld, geeft daarom een uitstekend inzicht in de werking van Ranked Play.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=ncoCTp8qCFk

Skill Ratings, Divisions en Tiers

Nu we de basis van Call of Duty Ranked Play hebben uitgelegd, wordt het tijd om de details te bespreken. We beginnen met de Skill Ratings, Divisions en Tiers.

Net als de Multiplayer van Call of Duty: Modern Warfare 2 is Ranked Play opgedeeld in seizoenen. Ieder seizoen start je met het spelen van vijf Skill Evaluation matches. In deze vijf wedstrijden wordt jouw niveau bepaald en op basis daarvan ontvang je een Skill Rating.

Deze Skill Rating is een nummer. Bij het winnen of verliezen van een match stijgt of daalt jouw Skill Rating. Dit nummer is te allen tijde zichtbaar en bepaalt in welke Skill Division en Tier je komt.

In Modern Warfare 2's Ranked Play zijn er zeven Skill Divisions, startend met bronze. Elke Skill Division heeft vijf Tiers (m.u.v. iridescent). Strijd jouw weg omhoog naar de hoogste Tier in jouw Skill Division en maak vervolgens promotie naar een nieuwe divisie!

 • Iridescent
 • Crimson
 • Diamond
 • Platinum
 • Gold
 • Silver
 • Bronze

Maps en modi in Ranked Play

In Ranked Play speel je de game modi Hardpoint, Search & Destroy en (vermoedelijk) Control. Wanneer je een match zoekt, heb je niet voor het zeggen welke modus je speelt. Dit wordt namelijk willekeurig bepaald. De maps en modi zijn overeenkomstig met die in de Call of Duty League.

Het is op dit moment nog niet duidelijk op welke maps de verschillende game modi gespeeld worden. De Call of Duty League zal daar kort na de lancering van Call of Duty: Modern Warfare 2 een beslissing over nemen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt deze beslissing binnen Ranked Play één op één overgenomen.

Ranks en beloningen

Na een seizoen van vele overwinningen wil jij jouw prestaties natuurlijk aan de community laten zien. Dit kan met de exclusieve Ranked Play beloningen. Ze zijn verbonden aan het seizoen waarin je ze verdiend hebt. Dit zijn voorbeelden van beloningen van vorig jaar:

 • Een calling card en emblem bij elke vijf Ranks
 • De operator skin of blueprint bij Rank 50
 • Een geanimeerde calling card en emblem bij Rank 50
 • Een geanimeerde calling card en emblem van jouw hoogste Skill Division

Binnen Ranked Play is het ook mogelijk om speciale Ranks te behalen. Deze Ranks zijn een soort beloning voor het spelen van de competitieve playlist. Ze laten zien hoe veel ervaring je hebt binnen Ranked Play, maar staan los van Skill Rating.

call-of-duty-vanguard-ranked-play

Regels en restricties in Ranked Play

Wat regels en restricties betreft, zijn binnen Ranked Play dezelfde regels van kracht als binnen de Call of Duty League. Wij nemen in hoofdlijnen de regels met je door. De details rondom de competitieve regels lees je op de website van de Call of Duty League.

Het is om te beginnen handig om te weten dat binnen de competitieve playlist alle toegestane wapens tot je beschikking hebt. Dit geldt ook voor attachments, perks en equipment en zorgt voor een eerlijke strijd.

Ieder jaar beslist men binnen de Call of Duty League over de wapens, attachments, perks en equipment die gebruikt mogen worden. Hiermee tracht men oneerlijke situaties te voorkomen. Zo mogelijk light machine guns en shotguns bijvoorbeeld niet gebruikt worden.

Binnen Ranked Play wordt verwacht dat men een goede teamspeler is. Geeft iemand hier geen gehoor aan, dan wordt deze persoon daarvoor gestraft. Het vroegtijdig verlaten va neen match levert bijvoorbeeld een Skill Rating straf op. Deze straffen worden steeds groter naarmate dit vaker voorkomt. Het herhaaldelijk uitschakelen van teamgenoten resulteert ook in een Skill Rating straf.

Modern Warfare 2 Ranked Play ladder events

Met ladder events kunnen spelers stijgen in hun Ranked Play Rank. Elke week zijn er twee ladder events: weekday ladder en weekend ladder. Ladder events staan los van jouw Skill Rating, Division en Tier. Ranks en ladder events kunnen gezien worden als een extra manier beloningen te verdienen.

Nadat je vijf Skill Evaluation matches gespeeld hebt, speel je jouw eerste placement match. Hierna word je in een ladder van 50 spelers geplaatst. Aan het einde van een ladder event worden er sterren uitgedeeld. De hoeveelheid sterren wordt bepaald aan de hand van je plek binnen de ladder.

 • Eerste plek: vijf sterren
 • Top 5: vier sterren
 • Top 10: drie sterren
 • Top 25: twee sterren
 • Top 50: één ster

Deze sterren heb je nodig bij het stijgen in je Ranked Play Rank. Ze laten dus zien hoe ervaren je bent en hebben niets te maken met jouw Skill Rating. Skill Rating, Divisions, Tiers en Ranks, het kan allemaal wat ingewikkeld overkomen, maar dit wijst zich vanzelf.

De toekomst van Ranked Play

Met Ranked Play spelen uitgever Activision en de ontwikkelaars Infinity Ward, Treyarch en Raven Software in op de populariteit van esports. Een slimme zet, want dit is een groeiende markt.

Het is inmiddels duidelijk geworden dat Call of Duty: Modern Warfare 2 een levenscyclus van twee jaar heeft. Hiermee rijst de vraag: wat gebeurt er met Ranked Play in het tweede jaar?

Hoewel de uitgever en ontwikkelaars daar vanzelfsprekend nog geen duidelijkheid over verschaft hebben, ligt een aantal scenario's voor de hand. Het is ten eerste mogelijk dat Ranked Play op dezelfde voet verder gaat. Dit zou betekenen dat de geselecteerde maps en modi gehandhaafd blijven.

Verder behoort een wisseling van maps tot de mogelijkheid. Het is mogelijk dat de verwachte map pack, met daarin klassieke maps uit voorgaande titels, daarin een rol gaat speler. Het gaat hier echter om speculatie. Het is dus onduidelijk hoe de toekosmt van Call of Duty Ranked Play eruitziet.

Call of Duty: Warzone 2 Ranked Play

Het is duidelijk geworden dat ook Call of Duty: Warzone 2 van een competitieve playlist wordt voorzien. Het is onduidelijk hoe de ontwikkelaars dit gaan vormgeven. Wij legden in een eerder stadium het belang van Call of Duty: Warzone 2 Ranked Play uit.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.