Counter-Strike: Global Offensive

Als je aan esports denkt, dan kan je niet om Counter-Strike: Global Offensive heen. In deze First Person Shooter vechten twee teams van terroristen en contra-terroristen het tegen elkaar uit voor de winst. Het is een simpele formule, maar toch is de Counter-strike serie al sinds 1999 een waar fenomeen in de esportswereld.

Wat is Counter-Strike: Global Offensive?

Counter-Strike: Global Offensive (of CS:GO zoals het ook bekend staat) is slechts de zoveelste game in de beroemde serie. De eerste echte Counter-Strike in 1999 was een mod van Half-Life, de grootvader van de moderne singleplayer shooter. De makers van deze mod, Minh ´Gooseman´ Le en Jesse Cliffe werden datzelfde jaar nog aangenomen bij Valve en publiceerden Counter-Strike 1.6.

Counter-Strike 1.6 was een succes in de wereld van esports met veel grote teams en organisaties die in 1.6 een naam voor zichzelf hebben gemaakt. Denk hierbij aan Ninjas in Pyjamas, Mousesports, Fnatic en veel meer.

In 2004 publiceerden Valve Counter-Strike: Condition Zero, maar deze iteratie was geen groot succes. Hetzelfde jaar nog werd Counter-Strike: Source (CS:S) uitgebracht en dat spel werd beter ontvangen. De playerbase werd door de komst van CS:S wel verdeeld met één helft die 1.6 bleef spelen en de andere helft die over was gestapt op Source.

Counter-Strike: Global Offensive werd uiteindelijk in 2012 uitgebracht. CS:GO was door Valve in samenwerking met Hidden Path Entertainment ontwikkeld. Het spel was in eerste instantie een grote flop, maar door meerdere updates is het spel nu al meer dan zeven jaar een groot succes. De versie van CS:GO die nu gespeeld wordt, is praktisch een compleet ander spel dan de CS:GO die in 2012 uitkwam.

Hoe speel je CS:GO?

Counter-Strike: Global Offensive is een relatief simpel en overzichtelijk spel. Het spel bestaat uit verschillende gamemodi, maar wij focussen ons hier op de klassieke ´bomb defusal´ gamemodus.

In CS:GO speel je als terrorist of als contra-terrorist en elk team bestaat uit vijf spelers. De taak van de terroristen is om een bom tot ontploffing te brengen op één van de twee bombsites op de map. De twee teams spawnen aan de andere kant van de map en de contra-terroristen staan normaliter dichtbij de bombsites zodat zij die kunnen verdedigen.

De terroristen moeten de bom planten en zorgen dat de contra-terroristen de bom niet ontmantelen. Een secondaire manier om een ronde te winnen is door alle contra-terroristen uit te schakelen. De contra-terroristen moeten logischerwijze alle terroristen uitschakelen voordat zij de bom hebben geplant of de bom optijd ontmantelen als de terroristen er in geslaagd zijn om de bom te planten.

Als je jouw taak hebt volbracht, krijg je als team één punt. Het doel is om zestien punten te scoren om te winnen. Na vijftien rondes worden de teams omgewisseld.

Hoe speel je competitive CS:GO?

Er zijn verschillende manieren om competitive CS:GO te spelen. De eerste, en meteen de makkelijkste, manier is om matchmaking te doen binnen de client van CS:GO zelf. Dit doe je om op competitive te drukken in de main menu en jouw favoriete map aan te klikken.

Het is ook mogelijk om de Premier-mode te gebruiken. In veel opzichten is dit identiek aan normale matchmaking met het verschil dat alle mappen die op professioneel niveau worden gespeeld, aangevinkt zijn. De twee teams moeten dan ieder twee mappen verwijderen tot er nog maar één map over blijft en die gaan jullie dan spelen.

Het grootste nadeel van reguliere matchmaking is het feit dat je op 64 tick servers speelt. Dit betekent dat spelers 64 updates van de server krijgen elke seconde. Dit klinkt misschien snel, maar de meeste CS:GO spelers hebben monitors die 144 hz (144 keer verversen per seconde) aan kunnen.

Third-party clients

Het is ook mogelijk om Counter-Strike: Global Offensive te spelen op externe partijen. Van de verschillende diensten die aangeboden worden, is FaceIt wellicht de populairste client.

Om te spelen, maak je een account aan op jouw dienst naar keuze. Via de externe client kan je een game starten en dan wordt CS:GO opgestart. Het grootste voordeel van zulke diensten is dat er gebruik gemaakt wordt van 128 tick servers. Vergeleken met reguliere matchmaking voelt dit heel erg soepel aangezien spelers twee keer zoveel updates krijgen per seconde.

Het is niet altijd nodig om te betalen voor zulke diensten, maar met de premiumversie krijg je normaliter toegang tot extra competities, verschillende cups en exclusieve content.

Waar kan ik CS:GO downloaden?

Counter-Strike: Global Offensive is verkrijgbaar op Steam. Om Steam te downloaden, ga je naar steampowered.com en download je de Steam-client. Als je de client hebt gedownload en geinstalleerd, moet je een account aanmaken om in te loggen.

Als je ingelogd bent, ga je naar de Steam Store en zoek je naar Counter-Strike: Global Offensive. Het spel is in principe volledig gratis, maar voor de beste spelerervaring raden wij aan om Prime te kopen. Prime is door Valve in het leven geroepen om cheaters af te schrikken.

Met Prime speel je alleen maar tegen andere spelers die Prime hebben waardoor je niet hoeft te spelen met mensen die niet betaald hebben voor CS:GO. Het is wel nog steeds mogelijk om met non-Prime spelers te spelen.

CS:GO Prime kost 12,75 euro.