Artikel

Hoe werkt Dota 2 The International?

Hoe werkt Dota 2 The International?

The International 10, de aankomende editie van het grootste Dota 2-toernooi, gaat al op 7 oktober 2021 van start. Dit jaar was er een en al onzeker rond het evenement, omdat The International 10 niet meer kon plaatsvinden in Zweden. Uiteindelijk wist Valve, het bedrijf achter Dota 2 en The International, toch een vervangende locatie te vinden: de Arena Națională in Boekarest, Roemenië.

Ook dit jaar kan dus één van de grootste (jaarlijkse) evenementen in esports weer gaan plaatsvinden. The International geldt dan ook als een belangrijk toernooi voor esports-liefhebbers, maar we kunnen ons voorstellen dat je mogelijk nog vragen hebt over het evenement: zeker als je zelf niet echt Dota 2 speelt, is The International misschien onbekend terrein voor je. In dit artikel leggen we uit hoe The International werkt, wat je kunt verwachten van het toernooi en waarom het de moeite waard is om in oktober te gaan volgen.

De geschiedenis van Dota 2 The International

The International 2011
De eerste editie van The International droeg de naam The International Dota 2 Championships. Het toernooi vond in 2011 plaats op de grote gamebeurs GamesCom in de Duitse stad Keulen. Valve onthulde op dit evenement de nieuwe MOBA-game Dota 2 en nodigde zestien topteams van de voorganger Defense of the Ancients (DotA) uit om de opvolger uit te proberen en in een toernooisetting te spelen.

Het toernooi werd een succes: de competitie was fel en de esports-wereld maakte kennis met Dota 2 als één van de nieuwe koplopers in competitief gamen. Natus Vincere ging ervandoor met de eerste prijs en een miljoen dollar: het Oekraïnse team zou nog vaker successen boeken in de vroege jaren van Dota 2.

Valve besloot om het toernooi een jaarlijks terugkerend evenement te maken, waarmee de nieuwe naam The International een feit werd. Van 2012 tot en met 2017 werd er elk jaar een editie gehouden in Seattle, vlakbij het hoofdkwartier van Valve in de Amerikaanse staat Washington. Daarna kwamen er ook edities in het Canadese Vancouver en Shanghai in China. The International 10, dat voor het eerst weer terugkeert naar Europa sinds 2011, vindt dus plaats in het Roemeense Boekarest.

The International 10: prijzenpot

The International heeft grote bekendheid gekregen vanwege de extreem hoge prijzenpotten: van de top 40 best verdienende esporters van dit moment bestaat de overgrote meerderheid dan ook uit professionele Dota 2-spelers. Ook The International 10 breekt opnieuw records: waar in 2020 al een bedrag van 30 miljoen dollar bereikt werd, staat de stand nu op meer dan $40 miljoen dollar volgens de Dota 2 Prize Pool Tracker-website.

Dota 2 The International 10 Battle Pass

Hoe komt het dat Dota 2 en The International uitzonderlijk hoge prijzenpotten weten te genereren? Dat heeft te maken met de bijdage die de Dota 2-community levert: met de verkoop van de Dota 2 The International 10 Battle Pass gaat een kwart van de opbrengst rechtstreeks naar de prijzenpot van het toernooi.

The International 10: kwalificatie en groepsfase

Hoe gaat het toernooi in zijn werk voor de deelnemende teams? Hoe kwalificeren zij zich voor The International 10? In totaal zijn er 18 teams die meedoen aan the International: 12 teams kwalificeren zich via de Dota Pro Circuit, waarvoor punten behaald kunnen worden door goed te presteren op evenementen gedurende het seizoen. Behalen ze genoeg punten, dan worden ze uitgenodigd voor The International.

De overige zes teams kwalificeren zich door regionale kwalificatietoernooien te winnen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, West-Europa, Oost-Europa, China of Zuidoost-Azië. De teams die deelnemen aan The International 10 zie je hieronder.

the international teams

Alle deelnemende teams worden eerst verdeeld over twee groepen met elk 9 teams. Deze groepen worden vlak voordat The International 10 begint bekendgemaakt. De groepsfase begint op 7 oktober.

The International 10: hoofdevenement

Na de groepsfase begint op 12 oktober het belangrijkste deel van The International 10: het hoofdevenement. Dit is een double-elimination bracket: de beste vier teams van elke groep beginnen het hoofdevenement in de upper bracket, terwijl de vier teams die lager plaatsen van start gaan in de verliezerbracket en bij de volgende loss uit het toernooi liggen. De nummers negen van beide groepen plaatsen zich niet voor het hoofdevenement.

og-dota-2

Deze bracket gaat door totdat er nog maar twee teams overblijven voor de grote finale. Vorige keer in 2019 ging OG Esports, dat tevens The International 2018 won, ervanvoor met de titel: het Europese team won toen in de finale van Team Liquid met 3-1. Ook dit jaar is OG weer van de partij, maar de concurrentie is fors: het is dus afwachten of de Europese organisatie nogmaals geschiedenis gaat schrijven.

The International 10 live bijwonen?

International-2019-Arena
Helaas is het niet (meer) mogelijk om live als publiek het hoofdevenement van The International 10 bij te wonen. Valve betaalt de tickets voor The International 10 terug aan iedereen die al kaartjes had gekocht: het bedrijf kon niet langer de veiligheid en het welzijn van de aanwezigen garanderen als er een groot live publiek aanwezig zou zijn. Tickets voor het evenement kon je sinds 22 september online kopen in drie verschillende aparte bundels van elk twee dagen, maar inmiddels is dat dus niet meer mogelijk.

The International 10 vindt nog steeds plaats in de Arena Națională in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, maar helaas dus zonder publiek.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate