Nieuws

Team Spirit wint The International 10 en ruim 18 miljoen dollar

Team Spirit wint The International 10 en ruim 18 miljoen dollar

Team Spirit heeft verrassend de finale van The International 10, het grootste Dota 2-toernooi van het jaar, gewonnen. Het Russische team versloeg favoriet PSG.LGD met een score van 3-2. Met de overwinning neemt Team Spirit meer dan 18 miljoen dollar mee naar huis: een ongekend hoog bedrag voor een esports-toernooi. Ook PSG.LGD neemt een niet misselijk bedrag mee, met meer dan 5 miljoen dollar voor het behalen van de tweede plek. Team Secret eindigde als derde en wint daarmee ruim 3,6 miljoen dollar.

Embedded content: https://twitter.com/Team_Spirit/status/1449794575376261125?t=KRSP-bJhlC5t9o1cWUxKg&s=19

The International 10, dat door corona-gerelateerde omstandigheden doorging zonder live publiek, werd in 2020 nog geannuleerd vanwege de coronacrisis. De groepsfase van het toernooi werd gedomineerd door de Chinese teams PSG.LGD en Invictus Gaming, maar op de finaledag was daarvan alleen PSG.LGD nog in de race voor de titel.

Het Europese Team Secret versloeg OG en Invictus Gaming om vervolgens in de finale van de upper bracket te verliezen van PSG.LGD. De grote verrassing van het toernooi was Team Spirit uit Rusland: na meerdere losses tijdens de eerste dagen van de groepsfase en een vroege loss tegen Invictus Gaming, maakte dit team een lange run door de verliezersbracket. Topteams als Fnatic, OG, Virtus.pro en Invictus Gaming moesten het ontgelden.

Verliezersfinale: Team Secret vs Team Spirit

In de finale van de verliezersbracket trof Team Spirit het Europese powerhouse Team Secret. Het leek onwaarschijnlijk dat het relatief jonge team uit Rusland veel kans zou hebben tegen het ervaren Team Secret, maar Team Spirit had al meerdere indrukwekkende overwinningen achter de rug: alles leek dus nog mogelijk.

De eerste game was al snel duidelijk in het voordeel van Team Secret, dat speelde aan de Radiant-kant van de map. Hoewel Team Spirit af en toe nog in de buurt kwam van een comeback, wist Team Secret game 1 veilig te stellen. Nisha van Team Secret wist met zijn Void Spirit de game te eindigen met een indrukwekkende score van 19/1/11.

Embedded content: https://twitter.com/teamsecret/status/1449646737661079554?s=20

Game twee was vanaf het begin af aan al een stuk spannender. Ditmaal begon Team Spirit aan de zijde van Radiant en wist het een kleine lead op te bouwen in de early game. Team Secret trok het echter gelijk met een geslaagde teamfight, waarna het steeds over en weer ging. Team Spirit trok uiteindelijk aan het langste eind en won game 2 van de verliezersfinale, die in een best-of-3 werd uitgespeeld.

Embedded content: https://twitter.com/Team__Spirit/status/1449663576793309186?s=20

Daarmee ging deze set naar een allesbepalende game drie: die was in het begin ook zeer spannend, maar op een gegeven moment nam Team Spirit de leiding. Deze lieten ze niet meer los: met een indrukwekkende teamfight, waarin Yatoro's Sven een rampage kreeg en korte metten maakte met Team Secret, voltooide Team Spirit hun historische run door de losers bracket van The International 10.

Embedded content: https://twitter.com/Team__Spirit/status/1449693644869574657?s=20

Grote finale: PSG.LGD vs Team Spirit

Hoewel Team Spirit al een grootse prestatie had neergezet met een gegarandeerde tweede plaats op The International 10, zou een overwinning op het dominante PSG.LGD natuurlijk de kers op de taart zijn. Het Chinese topteam was overduidelijk de favoriet, maar alles leek mogelijk na de prestaties die Team Spirit eerder had neergezet.

De eerste game begon met wat kleine voordelen voor PSG.LGD, maar Team Spirit velde bijna het hele team in een vroege teamfight. Yatoro kreeg een enorme gold lead met Naga Siren en daarmee wist Team Spirit keer op keer de fights te winnen. Het sprookje leek werkelijkheid te worden en Team Spirit won met een overtuigende game 1.

Embedded content: https://twitter.com/Team__Spirit/status/1449723639243415556?s=20

Game twee ging wederom goed voor Team Spirit: ook aan de kant van Dire wist het Russische team PSG.LGD te verslaan, waardoor de underdogs van The International 10 op een 2-0 voorsprong kwamen te staan in de finale.

Embedded content: https://twitter.com/Team__Spirit/status/1449742892109602820?s=20

In game drie begon Team Spirit sterk met twee early kills. PSG.LGD probeerde terug te slaan, maar overextende een aantal keer. Toch waren de verschillen nog minimaal en was PSG.LGD veel strijdbaarder deze game, onder meer vanwege een andere teamdraft-strategie. Daardoor snowballde game drie steeds verder tot een overwinning van het Chinese team, waarbij vooral de Tinker van NothingToSay zeer on point was.

Daarmee ging de best-of-5 verder naar een game vier: Team Spirit was nog steeds maar één overwinning verwijderd van de titel, maar PSG.LGD was in de vorige game erg dominant. Game vier begon met een zeer vroege kill in het voordeel van PSG.LGD, waarna het team al snel de leiding overnam en uiteindelijk de game won.

Het ging dus naar een beslissende game vijf: in eerste instantie ging deze gelijk op, maar op den duur greep Team Spirit de leiding. Dat zij de laatste game konden spelen aan de Radiant-zijde, was alleen maar een dikke plus voor Team Spirit, die rond de 30 minuten al de basis van PSG.LGD aan het verwoesten waren. Uiteindelijk lukte het de underdogs van het toernooi om de basis van PSG.LGD te vernietigen en schreef Team Spirit esports-geschiedenis: het is voor het eerst sinds Na'Vi's overwinning bij The International in 2011 dat een Oost-Europees team het grootste Dota 2-toernooi wint.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate