Artikel

Dit waren de esports hoogtepunten van 2021

2021 hoogtepunten esports

Wat waren nou echt de esports hoogtepunten van 2021? Dat vroegen wij ons op de redactie dus ook af. Daarom hebben we een lijst samengesteld van esports-evenementen en gebeurtenissen van het afgelopen jaar die er voor ons bovenuit staken.

We zijn aangekomen in de laatste week van het jaar. Na dit kerstweekend zijn er nog maar enkele dagen over van 2021, met uiteindelijk natuurlijk Oud & Nieuw als ultieme afsluiter. Het was een heel vreemd jaar dat natuurlijk werd overheerst door COVID-19, maar laten we ons richten op de leuke dingen.

Esports ging, ondanks het rondrazende coronavirus, gewoon door. Nationaal, internationaal, online en soms zelfs even offline. Esports laat zich niet klein krijgen door een pandemie en blijft gewoon bestaan. Daarom konden wij ook met gemak een lijst met hoogtepunten samenstellen van 2021.

Mid-Season Invitation 2021 (League of Legends)

In mei van dit jaar organiseerde Riot Games de Mid-Season Invitational (MSI). Het toernooi, waar de beste League of Legends-teams ter wereld het halverwege het seizoen tegen elkaar opnemen, ging in 2020 niet door vanwege de coronapandemie. Dit jaar vond de ontwikkelaar een manier om het wél door te laten gaan. Sterker nog, alle teams werden ingevlogen naar IJsland om daar in een offline omgeving de strijd aan te gaan. Publiek was echter niet welkom, wat de charme van het event wel iets verminderde.

Na een zinderend toernooi stonden het Chinese Royal Never Give Up en het Zuid-Koreaanse DAMWON Gaming tegenover elkaar. Ondanks het feit dat de laatstgenoemde de regerend wereldkampioen was, won RNG de eindstrijd met 3-2. ADC GALA van RNG werd uitgeroepen tot MVP van de finale, want mede dankzij hem nam het team de titel en de 75.000 euro mee naar huis.

The International 10 (Dota 2)

Het meest besproken esports-toernooi van 2021 was zonder twijfel het wereldkampioenschap Dota 2: The International 10. In eerste instantie zou TI10 namelijk in augustus 2020 gespeeld worden, maar vanwege de COVID-19 pandemie besloot organisator Valve het uit te stellen tot 2021. Echter, in augustus 2021 kon het evenement geen doorgang vinden in Zweden, aangezien dat land esports niet als echte sport erkent. Valve moest toen opnieuw op zoek naar een oplossing.

Die vond het uiteindelijk in Roemenië, Boekarest om precies te zijn. Van 7 t/m 17 oktober vond het grootste Dota 2-toernooi van het jaar dan eindelijk plaats. 18 teams streden om de prijzenpot die gevuld was met ruim 40 miljoen dollar, waar Team Spirit dankzij de eindoverwinning het grootste aandeel in ontvangst mocht nemen. De wereldkampioen Dota 2 incasseerde 18,2 miljoen dollar, waar verliezend finalist PSG.LGD genoegen moest nemen met ‘slechts’ 5,2 miljoen dollar.

PGL Major Stockholm (CS:GO)

Natuurlijk kan een van de grootste CS:GO-toernooien van het jaar niet ontbreken in deze lijst. De PGL Major Stockholm werd tussen 26 oktober en 7 november gespeeld in, surprise-surprise, Stockholm. Wat dit toernooi uniek maakte in 2021, was het feit dat het in een bomvolle arena werd gespeeld. Voor de eerste keer sinds 15 maanden was er publiek welkom in de Avicii Arena, waar de play-offs gespeeld werden.

Het toernooi zelf was helaas weinig spannend, want Natus Vincere (beter bekend als Na’Vi) was veel te sterk voor alle concurrentie. In de groepsfase ging het team 3-0, waarna het in de play-offs ook geen map verloor. Het versloeg achtereenvolgens Team Vitality, Gambit Esports en G2 Esports met 2-0 en claimde de hoofdprijs van 1 miljoen dollar.

VALORANT Champions 2021 (VALORANT)

2021 was ook het jaar van het allereerste wereldkampioenschap voor de tactische shooter VALORANT. Organisator Riot Games heeft natuurlijk ervaring met dit soort events, dankzij het WK League of Legends dat het al jaren verzorgt. Ondanks de restricties rondom COVID-19 lukte het toch om VALORANT Champions 2021 als offline toernooi in Berlijn te laten spelen, waar 16 teams het tegen elkaar opnamen voor de eerste wereldtitel VALORANT ooit.

Het toernooi kreeg een waanzinnige finale waar Gambit Esports eigenlijk als favoriet aantreedde tegen Acend, maar na vijf games tóch het team uit Europa sterker was dan de Russen van Gambit. Acend boog een 1-2 achterstand om naar een 3-2 overwinning en won daarmee 350.000 dollar. Belangrijker dan de geldprijs is misschien wel de titel als allereerste wereldkampioen VALORANT ooit.

Stephen van Vlokhoven
Stephen van VlokhovenRedacteurIk vind het maar suf om een motto te hebben, maar je moet toch wat met deze ruimte.
Stephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van Vlokhoven