Artikel

Dit zijn de beste esportslanden ter wereld

Dit zijn de beste esportslanden ter wereld

Hoewel esports in Nederland sinds kort een behoorlijke groei doormaakt, is de situatie in ons land nauwelijks te vergelijken met de koplopers in de wereld van esports. Sommige landen hebben talloze kampioenen en teams in diverse games weten voort te brengen, terwijl andere landen nauwelijks een rol van betekenis spelen binnen esports. Hoe komt het dat de verschillen zo groot zijn?

Je zou verwachten dat grotere en rijkere landen het automatisch beter doen dan landen die kleiner zijn, simpelweg omdat ze meer inwoners en (vaak) meer middelen hebben om esports te faciliteren. Niets is echter minder waar: de beste esportslanden ter wereld hebben hun status te danken aan een combinatie van culturele invloeden, talentvolle spelers met doorzettingsvermogen en (ook niet geheel onbelangrijk) investeringen en aandacht van buiten de esportswereld. In dit artikel sommen we de beste esportslanden ter wereld op, en leggen we tevens uit waarom deze landen zo buitengewoon goed zijn geworden in esports.

Zuid-Korea

Korea-Overwatch
In een artikel over de beste esportslanden mag Zuid-Korea absoluut niet ontbreken: het Aziatische land wordt door veel fans beschouwd als de 'geboorteplek' van esports. Dat heeft vooral te maken met de immense populariteit van Starcraft: Brood War in Zuid-Korea; al in het begin 2000 werden toernooien in deze real-time strategiegame van Blizzard uitgezonden voor een miljoenenpubliek. Grote sponsoren als Samsung en SK Telecom waren al vroeg van de partij, waardoor esports uitzonderlijk snel groeide in Zuid-Korea. Daardoor, maar ook vanwege de Zuid-Koreaanse mentaliteit van hard werken, is het niveau van competitie in het land erg hoog geworden.

Het land heeft sindsdien een ijzersterke reputatie in esports opgebouwd, met getalenteerde spelers en teams in grote titels als League of Legends, Starcraft en Overwatch. Iedereen heeft weleens gehoord van de legendarische League of Legends-speler Faker, en de invloed van het land is zó groot dat K-pop (mede) door esports mainstream werd in de Westerse wereld. Zuid-Korea is dus, zonder twijfel, één van de absolute grootmachten binnen esports.

China

China-Esports
Een andere Aziatische 'krachtpatser' binnen esports is China. In tegenstelling tot Zuid-Korea is China een land dat pas recentelijker groot is geworden binnen esports. Toch moet je het land absoluut niet onderschatten: China is vandaag de dag verreweg het grootste gaming- & esportsland ter wereld.

Het helpt natuurlijk dat China de grootste bevolking ter wereld heeft, maar relatief gezien wordt er alsnog buitengewoon veel geïnvesteerd in de digitale sectoren. De esportsmarkt in China is dan ook in de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Het Chinese bedrijf Tencent is eigenaar van Riot Games, de ontwikkelaar van League of Legends en Valorant, en bezit veel aandelen van onder meer Epic Games en Activision Blizzard.
China Esports market size

Chinese spelers en teams zijn groot geworden in onder meer Dota 2 en Overwatch. Vooral Dota 2 heeft vele miljoenen trouwe spelers en kijkers onder de Chinese bevolking. Het wereldkampioenschap van League of Legends, Worlds 2021, wordt gespeeld in vijf Chinese miljoenensteden. Ook vorig jaar werd Worlds gehouden in China: toen vond het wereldkampioenschap van 2020 plaats in Shanghai. China heeft de meest indrukwekkende groei binnen esports doorgemaakt, en verdient dan ook zonder twijfel een plekje in het rijtje van de beste esportslanden.

Denemarken

Denemarken Esports
Een klein Europees land met veel minder inwoners dan Nederland, dat tegelijkertijd tot de wereldwijde esportstop behoort? We maken absoluut geen grapje: Denemarken is in de wereld van esports een grootmacht. De Denen ontwikkelden als eerste land ter wereld een specifieke esports-strategie, om zo de nationale esports-industrie een boost te geven.

Denemarken heeft al een rijke esports-geschiedenis weten op te bouwen in onder meer Counter-Strike en League of Legends. De Deense organisatie Astralis wordt gezien als het beste CS:GO-team ooit, en tekende onlangs nog de getalenteerde jonge Deen Lucky als nieuwe speler voor het team. Denemarken is sinds jaar en dag buitengewoon goed vertegenwoordigd binnen League of Legends: Caps, Bjergsen, Froggen en Svenskeren zijn maar een paar van de vele Deense talenten die groot werden in de MOBA van Riot Games. Denemarken telt daarom zeker als één van de beste esportslanden.

Zweden

esports-sweden
Het Scandinavische esports-feestje is niet compleet zonder Zweden: ook dat land heeft, net als Denemarken, een voor Europese begrippen indrukwekkende esports-cultuur weten op te bouwen. Zweden werd in de esports-wereld vooral bekend door Dreamhack: het grootste jaarlijkse LAN-gaming-evenement ter wereld. Veel bekende gamebedrijven komen uit Zweden, waaronder DICE, Paradox Interactive en Mojang. Esports wordt door Zweden echter nog niet erkend als een sport: daardoor kon The International 10 niet meer in Zweden plaatsvinden.

Er is dus nog wat werk aan de winkel voor Zweden, maar desondanks heeft het land veel spelers en teams van topniveau weten te leveren. Zo komen twee van de beste Super Smash Bros Melee-spelers ooit, Leffen en Armada, allebei uit Zweden. De Zweedse esportsorganisatie Alliance won onder meer The International 2013, hét grootste Dota 2-toernooi. Ook Rekkles, één van de bekendste League of Legends-spelers, is een Zweed. Het land heeft consistent talent en resultaten in esports laten zien, waardoor het wat ons betreft een vermelding verdient bij de beste esportslanden ter wereld.

Verenigde Staten

american-esports
Als "last but not least" hebben we de Verenigde Staten van Amerika: het grootste Westerse land is sinds jaar en dag één van de grootste landen binnen esports. Een belangrijke verklaring hiervoor is de omvang van de Amerikaanse sportcultuur: hoewel sporten als American football en basketbal, maar ook motorsporten als NASCAR en IndyCar nauwelijks buiten Noord-Amerika worden beoefend, weten al deze sporten toch aanzienlijk hoge kijkcijfers (en dus veel sponsoren) te trekken.

Dat is eigenlijk niet anders voor esports: Amerikanen zijn gek op competitie, en ook bij gaming heeft zich dat vertaald in professionele wedstrijden met grote prijzen, prominente sponsoren en hoge kijkcijfers. Toch zijn er ook bepaalde games, zoals Counter-Strike, die hun beste tijd gehad lijken te hebben in Amerika. Desondanks is de Verenigde Staten nog steeds een van de grootste esportsmarkten vanwege de hoge investeringen door bedrijven: veel van de grootste esportsorganisaties ter wereld zijn dan ook Amerikaans, zoals 100 Thieves, Cloud9, TSM en FaZe Clan. Daarom mogen de Verenigde Staten niet ontbreken in het lijstje van de beste esportslanden ter wereld.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate