Nieuws

Branchevereniging Esports Nederland maakt eerste bestuur bekend

H20 Esports Stadium

De werkgroep “Nederland top 10 esportsland”, die werkt aan de oprichting van de Branchevereniging Esports Nederland, heeft het eerste bestuur van de gloednieuwe organisatie aangekondigd. de vereniging, die wordt ondersteund door de Nederlandse sportbond NOC NSF, krijgt volgens de werkgroep een bestuur met "een goede mix van bestuurlijke kennis en ervaring". De Branchevereniging Esports Nederland is opgericht met de bedoeling om van Nederland een wereldwijde koploper in esports te maken.

Embedded content: https://twitter.com/event_broker/status/1453093815842217997?s=20

In Nederland ontstaan er steeds meer initiatieven om esports in ons land naar een hoger niveau te tillen: zo werd onlangs aangekondigd dat het esports- en gamingcongres EsportsX groter dan ooit terugkeert in Rotterdam Ahoy en heeft het Grafisch Lyceum Rotterdam een professionele Esports Space geopend. Nu komt er dus een Branchevereniging Esports Nederland, in samenwerking met sportbond NOC NSF: mogelijk leidt dat tot een sportstatus voor esports in Nederland, wat een primeur zou zijn en de ontwikkeling van esports in ons land verder kan brengen.

Eerste bestuur

Het eerste bestuur van de Branchevereniging Esports Nederland is officieel verkozen op 26 oktober 2021. Wim Noordzij is de voorzitter van het bestuur: hij was eerder betrokken bij de oprichting van House of Esports in Rotterdam, een organisatie die werkt om meer draagvlak te creëren voor esports en gaming in Nederland. De rol van secretaris wordt vervuld door Donny Stumpel, eigenaar van Next Level Esports: een bedrijf dat esports-coaches traint om nóg beter spelers te kunnen begeleiden.

Penningmeester van het bestuur wordt Miriam Wijnands: zij heeft een achtergrond in de financiële wereld en was betrokken bij de oprichting van E-Grounds, dat als missie heeft om esports toegankelijker te maken. Het bestuur telt verder twee algemene bestuursleden: Rob Hoogstraaten, initiatiefnemer van de Esports Space bij het Grafisch Lyceum Rotterdam, en Brenda Munsterman, die een achtergrond heeft in de evenementenindustrie.

Doelen

Het eerste bestuur streeft ernaar om in november de Branchevereniging Esports Nederland officieel op te richten. Daarvoor zijn er een aantal doelen opgesteld om naartoe te werken. Deze doelen zijn te verdelen in zes categorieën:

  • Kennisdeling & verbinding
  • Voorlichting & promotie
  • Erkenning & belangenbehartiging
  • Integriteit & diversiteit
  • Professionalisering & certificering
  • Dataverzameling

De Branchevereniging Esports Nederland moet gaan dienen als centraal aanspreekpunt voor esports in Nederland richting sportbond NOC NSF en partijen als de overheid, koepelorganisaties, het bedrijfsleven en andere belanghebbenden. Het bestuur is ervan overtuigd veel te kunnen betekenen voor de toekomst van esports in Nederland en wil er een "krachtige sector" van maken.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate