Nieuws

Verbeterde Europese wetgeving voor esport- en gamesector

Verbeterde Europese wetgeving voor esport- en gamesector

Het Europese parlement heeft afgelopen week ingestemd met de plannen voor een verbeterde Europese wetgeving met betrekking tot de gamesector. Daarmee erkent het politieke orgaan het belang en de impact van de game-industrie in Europa en zet het in op een langdurige aanpak die deze positie nog meer moet verstevigen. Het voorstel werd door een enorme meerderheid aangenomen. Van de aanwezigen stemde namelijk 560 leden in met het voorstel, terwijl er slechts 34 stemmen tegen de plannen waren.

Het voorstel op zich is overigens nog niet bindend, maar de Europese Commissie, het uitvoerend orgaan van de Europese politiek, heeft zich al welwillend uitgesproken tegenover de nieuwe plannen en dus worden er wat dat betreft geen problemen verwacht.

Ambitie

Na de stemming sprak de Poolse europarlementariër Tomasz Frankowski zich uit over het belang van het voorstel: “We hebben een ambitieuze langetermijnstrategie nodig in Europa om uitdagingen, zoals een tekort aan talent, aan te kunnen pakken. Daarvoor moeten we investeren in opleiding, de toegang tot visa vergemakkelijken en zorgen voor een betrouwbare infrastructuur en connectiviteit.”

Meer mogelijkheden

Effectief betekenen de nieuwe plannen vooral dat er meer ondersteuning vanuit de EU beschikbaar komt voor game gerelateerde zaken. Financieel gezien houdt dat simpelweg in dat er meer geld beschikbaar is, maar, misschien nog wel belangrijker, de sector krijgt legitiem gezien een verbeterde status. Iets dat alle andere zaken, denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van esports gerelateerde visa of het in aanmerking komen voor bepaalde beurzen, moet gaan vergemakkelijken en dus de mogelijkheden binnen de sector moet vergroten.

Wat de daadwerkelijke invloed van dit alles gaat zijn moet natuurlijk nog maar blijken. Dat hangt namelijk volledig af van hoe de verantwoordelijke mensen dit nieuwe potentieel gaan benutten, maar het toont in ieder geval waardering vanuit een van de grootste politieke organen ter wereld. Iets dat vooral voor de esportsector, maar ook de gamewereld in het algemeen, lang niet vanzelfsprekend is.

Kay Raadschelders
Kay RaadscheldersRedacteurWegens gebrek aan talent in het daadwerkelijk spelen van games besloot ik er maar over te gaan schrijven.
Kay RaadscheldersKay RaadscheldersKay Raadschelders