FIFA

FIFA is hét voetbalspel van de afgelopen 28 jaar. De spelreeks behoort tot de best verkochte videogameseries aller tijden en wordt ontwikkeld door een subdivisie van Electronic Arts, bekend als EA Sports. Het eerste FIFA-spel kwam uit in 1993 op de Sega Megadrive, en inmiddels zijn we bij de 29ste iteratie (FIFA Mobile niet meegerekend) beland: FIFA 22.

Wat is FIFA?

FIFA is een voetbalsimulatiespel dat haar naam te danken heeft aan de bekende Fédération Internationale de Football Association, de overkoepelende non profit organisatie van het betaalde voetbal. Het eerst spel kwam uit op de Sega Megadrive in 1993 en is logischerwijs een schijn van wat het spel vandaag de dag is en te bieden heeft. Het spel introduceerde als eerste voetbalspel, in tegenstelling tot Kick-Off en European Club Soccer, een isometrische kijkhoek. Iets wat het spel tot de huidige versie heeft.

FIFA International Soccer

FIFA International Soccer gebruikte alleen nationale teams en geen officiële spelersnamen. Toch werd het een enorm succes, en werd het één van de best verkochte spellen op de populaire Sega Megadrive. Nog geen jaar later volgde FIFA 95, en sindsdien heeft ontwikkelaar EA Sports elk jaar een nieuwe versie uitgebracht.

Populaire modi

De FIFA-spellen zijn door de jaren heen enorm veranderd, niet alleen op het logische vlak; grafisch zien de games er veel beter uit. Ook kent de game nu hele andere modi, waarbij FIFA Ultimate Team natuurlijk het aller populairst is. FIFA Ultimate Team werd voor het eerst geïntroduceerd in FIFA 09 (in 2009) op de PlayStation 3 en Xbox 360 als een downloadbare uitbreiding. Voor dezelfde platformen was de modus ook beschikbaar in FIFA 10 en 11, en sinds FIFA 12 is FIFA Ultimate Team beschikbaar voor alle platformen.

FIFA 09 Ultimate Team Modus

Sinds FIFA 09 zijn er natuurlijk ook packs beschikbaar in het spel. Dit waren er in de begindagen echter maar drie: brons, silver en goud. Tegenwoordig zijn het er tientallen, van FIFA promo packs tot FIFA rare mega packs. Het is er niet bepaald overzichtelijker op geworden, maar de modus is door haar populariteit een enorme inkomstenbron voor EA. In 2019 zo een 1.5 miljard euro en in 2020 zo een 1.6 miljard euro. De kans is dus groot dat FIFA 22 voor nog meer inkomsten zorgt.

FIFA 22

FIFA 22 is de nieuwste editie in de spelreeks. Het spel introduceert als grotere verandering verbeterde en nieuwe animaties, namelijk zo een 5.000. De techniek achter de animaties noemt EA FIFA HyperMotion, waarbij voetballers in het echt tot in de puntjes geanalyseerd zijn om de animaties in FIFA 22 zo realistisch mogelijk te maken.

Een relatief grote veranderingen voor de competitieve geesten onder ons is die aan de FIFA 22 Weekend League. De modus heet nu FUT Champions en is wat minder uitgebreid dan eerst, zo speel je nu maximaal twintig potten in plaats van dertig, en zijn de FIFA 22 Weekend League Rewards voor spelers die wat minder kundig zijn beter. Daarnaast is de top 100 verleden tijd, en krijg je rangen voor jouw prestatie in de FIFA 22 Weekend League.

Qua kleine veranderingen heeft FIFA onder andere de keepers verbeterd. Deze zijn nu beter in staat een aanval of schot te stoppen. Daarnaast introduceert FIFA de FIFA 22 Competitive Settings; instellingen die gebruikt moeten worden in de competitieve FUT Champions modus en uiteraard in de FIFA 22-toernooien. De instellingen zouden de skill cap verhogen en algemene gameplay-ervaring verbeteren.

FIFA 23

Over FIFA 23 is nog weinig bekend. Wel is het nog de vraag of de spelnaam hetzelfde blijft. Mocht dat veranderen, dan is het de eerste keer in bijna 30 jaar. EA moet naar verluid namelijk 1 miljard dollar per vier jaar betalen aan de FIFA om de naam te mogen gebruiken. Gezien de inkomsten van FIFA Ultimate Team kan het bedrijf dit natuurlijk prima doen, maar alsnog is het een absurd hoog geldbedrag. Overigens komen spelersnamen en clubs hierdoor niet in het geding; dit zijn contracten die los staan van het gebruik van de FIFA-naam.

Andere verwachtingen zijn dat FIFA 23 wederom een FIFA 23 Web App en Companion App heeft, alsmede de kans om via FIFA Early Access een week eerder te beginnen met het spel.