FIFA 23

Voetbal- en gaming liefhebbers kunnen zich opmaken voor FIFA 23. De komst van de nieuwe voetbalgame van EA Sports komt steeds dichterbij. Ook dit jaar houdt de ontwikkelaar vast aan de succesvolle formule. Bestaande features worden verbeterd en nieuwe features worden toegevoegd. We vertellen je alles wat we tot nu toe weten over FIFA 23.

FIFA is het meest bekende voetbalspel ter wereld. Al 30 jaar kruipen voetbalfans en gamers in de huid van hun favoriete voetballers om de grootste wedstrijden te spelen. Het spel heeft een ongekende evolutie doorgemaakt en die lijkt niet te stoppen. Laten we kijken hoe de spelreeks zich dit jaar gaat ontwikkelen.

Waar en wanneer komt FIFA 23 uit?

FIFA 23 wordt wereldwijd op 30 september 2022 gelanceerd. Het voetbalspel van EA Sports verschijnt op PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Stadia en Nintendo Switch.

Er zijn grofweg twee FIFA 23 edities: De Standard Edition en de Ultimate Edition. Inhoudelijk zijn beide versies hetzelfde. Echter, de Ultimate Edition wordt geleverd met extra bonussen om je een flitsende start te geven in FIFA Ultimate Team.

De FIFA 23 reveal trailer

Op woensdag 20 juli heeft EA Sports de wereld kennis laten maken met FIFA 23. De FIFA 23 reveal trailer toont de eerste beelden van de nieuwste iteratie. Ook laat het zien welke features onderdeel zijn van 'de grootste FIFA ooit'.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=o3V-GvvzjE4

Nieuwe en bestaande features in FIFA 23

EA Sports verbeterd bestaande features en voegt nieuwe toe. In de reveal trailer zie je in vogelvlucht wat je het komende jaar kan verwachten. We lichten cross-play, Hypermotion 2.0 en het position modifiers systeem voor je uit.

FIFA 23 cross-play is één van de nieuwe features. Dit jaar is het mogelijk om tegen spelers op andere platformen van dezelfde generatie te spelen. Dit betekent dat je met een PlayStation 4 het tegen een Xbox One-speler kan opnemen. De overige platformen, exclusief Nintendo Switch, worden als één generatie gezien.

Hypermotion 2.0 moet ervoor zorgen dat de nieuwste iteratie nóg realistischer aanvoelt. EA Sports heeft kenbaar gemaakt dat middels een geavanceerd camerasysteem in stadions, bewegingen van profvoetballers opgenomen worden en vervolgens naar FIFA 23 vertaald worden.

Verder krijgt FIFA 23 een ander position modifiers systeem. Spelers hebben komend jaar een een primaire positie en vaak ook een secundaire positie. Dit maakt het mogelijk om spelers op één van beide posities te laten spelen, zonder een position modifier te bruiken.

FIFA 23 Web App & Companion App

De FIFA Web App & Companion App is één van de meest geliefde features bij de fans. Logisch, want je krijgt met deze feature waar je ook bent toegang tot je FIFA Ultimate Team. De FIFA Web App en Companion App keren in FIFA 23 op de volgende data terug:

  • FIFA 23 Web App: 21 september
  • FIFA 23 Companion App 22 september

Game modi in FIFA 23

Ook FIFA 23 zit vol met bekende game modi. Fans kunnen genieten van FIFA Ultimate Team, VOLTA Football, Pro Clubs, Kick-Off, Tournaments, Skill Games, Practice Arena, Seasons, Coöp Seasons en Online friendlies. World Cup is een nieuwe game modus. Voor de meeste FIFA-spelers draait het echter natuurlijk allemaal om FIFA Ultimate Team.

FIFA 23 Ultimate Team

In FIFA Ultimate Team stel je jouw eigen droomelftal samen. Met dit elftal kun je zowel online als offline verschillende speltypen spelen. Door wedstrijden te spelen, verdien je beloningen waarmee je jouw elftal weer kan versterken.

Het versterken van je elftal kan natuurlijk op de transfermarkt. Daar kun je met FIFA-munten spelers aanschaffen. Ook in FIFA 23 zijn er verschillende promo's waarmee je spelers aan je Ultimate Team kan toevoegen. Denk aan bijvoorbeeld aan Team of the Week dat iedere week wordt uitgebracht en Ones to Watch die bij de start van FIFA 23 actief zal zijn.

Moments
Één van de belangrijkste toevoegingen aan FIFA 23 Ultimate Team is het nieuwe speltype FUT Moments. In Moments speel je korte offline momenten van wedstrijden. Dit kunnen legendarische momenten uit de echte voetbalwereld of door de ontwikkelaar gecreëerde situaties zijn. Moments is uitermate geschikt voor spelers die niet altijd genoeg tijd hebben op volledige wedstrijden te spelen.

Het voltooien van deze momenten levert beloningen in de vorm van spelerspakketjes op die online in de reguliere speltypes van Ultimate Team te gebruiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan Division Rivals.

Chemistry
In FIFA 23 werkt Chemistry anders dan voorheen. Vanaf 30 september kunnen alle spelers met elkaar linken op basis van de competitie waarin ze spelen, het land waar ze vandaan komen of de club waarvoor ze spelen. Dit zorgt ervoor dat ieder in Ultimate Team optimale chemie gecreëert kan worden.

FIFA 23 World Cup

De World Cup modus wordt aan FIFA 23 toegevoegd en is voor iedereen toegankelijk. Deze gratis nieuwe game modus staat in het teken van het wereldkampioenschap voetbal dat vanaf 21 november tot en met 18 december 2022 in Qatar wordt gehouden.

Met de FIFA 23 World Cup worden ook nieuwe FIFA World Cup FUT-heldenitems geïntroduceerd. Dit zijn spelerskaarten van voetballers die op een wereldkampioenschap een memorabel moment beleefd hebben. Deze voetballers krijgen FIFA 23 Heroes kaart in Marvel-stijl.

Vrouwenvoetbal in FIFA 23

Voor het eerst in de geschiedenis van het voetbalspel wordt vrouwenvoetbal toegevoegd. Enkele topcompetities zijn vanaf de release beschikbaar. Onderdeel van de World Cup modus is ook het wereldkampioenschap vrouwen dat in 2023 in Australië en Nieuw Zeeland gehouden wordt.

Van FIFA 23 naar EA SPORTS FC

FIFA 23 is de laatste FIFA-game die door EA SPORTS wordt uitgebacht. De ontwikkelaar verlengt de licentieovereenkomst met de gelijknamige voetbalbond niet. Dit betekent dat het huidige FIFA vanaf 2023 verder gaat als EA SPORTS FC.

Volgens ontwikkelaar EA SPORTS bieden het onafhankelijke platform en de nieuwe samenwerkingsverbanden kansen voor de toekomst. Met FIFA Ultimate Team en de bijbehorende promo's is een sterke connectie met de voetbalwereld ontstaan. Deze trend wordt met EA SPORTS FC doorgezet.

Hoewel dit het eind van een tijdperk is, worden in de toekomst nog steeds FIFA-games ontwikkeld. De mondiale voetbalbond heeft immers te kennen gegeven dat samen met andere studio's gewerkt gaat worden aan nieuwe iteraties. Na een samenwerking van bijna 30 jaar worden EA SPORTS en de voetbalbond FIFA concurrenten.