Artikel

FIFA 23 Career Mode: alles wat je moet weten

FIFA 23 Career Mode: alles wat je moet weten

Kan jij niet wachten op FIFA 23 Career Mode? Lees dan snel verder, want wij vertellen je alles wat je moet weten. De alom geprezen game modus binnen het populaire voetbalspel wordt dit jaar van een aantal nieuwe functionaliteiten voorzien. Hiermee tracht EA Sports de diepgang binnen Career Mode te vergroten.

Begin augustus onthulden de ontwikkelaars de FIFA 23 Career Mode trailer. In deze video worden alle nieuwe ‘features’ beknopt behandeld. Bekijk de onderstaande trailer als je een korte, maar duidelijk introductie in Career Mode wil hebben.

De basis van Career Mode in FIFA 23 blijft gelukkig ongewijzigd. Je start je avontuur als manager of speler. Dit doe je bij een bestaande of een nieuwe club die je zelf mag oprichten. Vervolgens ben je verantwoordelijk de prestaties van je club en probeer je zoveel mogelijk prijzen te pakken, spelers te ontwikkelen en goed beleid te voeren.

Dit jaar geven de ontwikkelaars meer vrijheid aan spelers die met FIFA 23 Career Mode aan de slag gaan. De nieuwe functionaliteiten geven je controle over de manier waarop jij het avontuur aangaat. Laten we snel kijken naar de belangrijkste nieuwe features.

Playable Highlights in Career Mode

Playable highlights is dé feature voor de spelers die niet altijd voldoende tijd hebben om complete wedstrijden te spelen, maar toch op de belangrijkste momenten de touwtjes in handen willen hebben. Deze feature biedt de mogelijkheid om de wedstrijd te simuleren en tijdens belangrijke momenten zelf een doelpunt te maken of te voorkomen.

Op basis van in-game data genereert FIFA 23 een aantal scoringskansen voor beide teams. Tijdens een kans kom jij in actie, of het nu als aanvaller of verdediger is. De kansen kunnen in verschillende variaties voorkomen. Denk aan vrije trappen, kansrijke aanvallen of een penalty.

Als manager heb je de keuze om alleen bij aanvallende highlights, verdedigende highlights of beide in actie te komen. Wie als speler speelt, heeft de keuze om tijdens een highlight alleen de gekozen speler te besturen of het complete team.

FIFA 23 Career Mode heeft een nieuw menu

FIFA 23 Career Mode heeft een gloednieuw menu. Met dit menu ben je minder tijd kwijt aan het navigeren en houd je meer tijd over voor het daadwerkelijk spelen van Career Mode.

Wat EA Sports heeft gedaan, is het naar voren halen van de op dat moment belangrijke secties binnen het menu. Dit is naast Career Mode ook voor andere game modi, zoals FIFA Ultimate Team gedaan.

fifa-23-career-mode-menu

FIFA 23 Career Mode als speler

Ook dit jaar is het weer mogelijk om Career Mode als speler te doorlopen. Met nieuwe features, zoals player personality en off-pitch activiteiten hoopt EA Sports deze game modus meer diepgang te geven. Laten we kijken wat er nieuw is in FIFA 23.

Player personality

EA Sports maakt het mogelijk om je speler een persoonlijkheid mee te geven, dit heet player personality. Hiermee creëer je een band tussen jou en je virtuele speler. Er zijn drie persoonlijkheidstypen: maverick, virtuoso en heartbeat.

Je gedragingen op en buiten het veld bepalen hoe sterk een bepaald persoonlijkheidstype is. Het maken van solo acties, het geven van voorzetten en het maken van overtredingen leveren punten op. Wanneer je genoeg punten in een bepaald type hebt verzameld, kun je absolute personality behalen. Dit levert beloningen op en versterkt je persoonlijkheid als speler.

fifa-23-career-mode-player-personality

Een maverick is een speler die doelpunten wil maken en zich focust op zijn (of haar) eigen prestaties. Deze spelers leven als absolute professionals en doen alles om hun doelen te behalen.

Vervolgens is een virtuoso een vaardige en intelligente speler. Deze spelers kunnen met één uitstekende pass of een geweldig schot hun stempel op de wedstrijd drukken.

Tot slot is een heartbeat een echte teamspeler. Zij willen er zeker van zijn dat het hele team presteert en laten soms hun eigen prestatie even voor wat het is. Dit zijn de spelers waar een team op kan bouwen.

Buiten het veld

Voetbal is meer dan het spelen van wedstrijden. EA Sports heeft dat begrepen en biedt spelers de mogelijkheid om ook activiteiten buiten het veld te ondernemen. Een voorbeeld hiervan is het reageren op bepaalde prestaties. Geef je jezelf de credits of benoem je ook de bijdrage van je teamgenoten? Ook dit heeft gevolgen voor je player personality.

Verder is het mogelijk om als speler te investeren, aankopen te doen of om aan jezelf te werken. Laat je een app ontwikkelen, doneer je geld aan scholen of huur je een personal trainer?

FIFA 23 Career Mode als manager

FIFA 23 Career Mode kun je ook als manager spelen. In FIFA 23 heeft EA Sports meer dan 350 managers toegevoegd waaruit je kan kiezen. Verder heeft de ontwikkelaar een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd waarmee je een nog grotere invloed hebt op de prestaties van jouw club.

Bewaak je budget

Financiën zijn een belangrijk onderdeel van managen van een voetbalclub. In FIFA 23 krijg je meer inzicht in hoe je er financieel voor staat. De opbrengsten van transfers, de verdiensten aan prijzengeld en de rekeningen die staan te wachten, je krijg het allemaal te zien.

fifa-23-career-mode-transfer-analist

Transfer analist

In FIFA 23 Career Mode kun je ook de hulp inschakelen van een transfer analist. Deze helpt je achteraf beoordelen hoe verstandig een transfer op het gebied van voetbal en financiën is geweest. Op deze manier kun je je vaardigheden aan de onderhandeltafel verbeteren.

Career Mode heeft in FIFA 23 nog tal van nieuwe functionaliteiten. Door het lezen van dit artikel en het bekijken van de trailer ben je aardig op de hoogte. Het is nu aan jou om vanaf de release te ontdekken wat de mogelijkheden zijn binnen FIFA 23 Career Mode.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.