Artikel

Dit zijn de beste FIFA 23 controller settings

Dit zijn de beste FIFA 23 controller settings

De beste FIFA 23 controller settings kunnen in online game modi het verschil maken. Net als in iedere andere game heb je in dit voetbalspel de optie om verschillende instellingen aan te passen. Van de schietbutton tot de hoeveelheid hulp die jij ontvangt van de game zelf, je kan het allemaal afstemmen. In dit artikel behandelen we de beste instellingen voor je controller.

Hoewel FIFA 23 tal van nieuwe functionaliteiten en mogelijkheden met zich meebrengt, houden de ontwikkelaars vooral vast aan de bekende formule. Dit betekent dat er wat gameplay betreft niet bijzonder veel gaat veranderen.

De FIFA 23 controller settings die wij in dit artikel behandelen, zijn natuurlijk niet voor iedere speler de beste instellingen. Persoonlijke voorkeuren spelen immers ook een rol. Mochten wij een bepaalde instelling adviseren, dan kun je er altijd voor kiezen om daarvan af te wijken.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=L9DLxYA-seg

Team Gullit-speler en coach Renzo legt in deze video onderstaande instellingen uit. Het gaat hier om instellingen in voorgaande game, maar deze zijn ook dit jaar bruikbaar.

Nieuwe(re) FIFA 23 controller settings

EA SPORTS heeft de laatste jaren enkele nieuwe features toegevoegd binnen de controller settings. De eerste en tevens belangrijkste is de Competitive Hoodschakelaar. Instellingen die geoptimaliseerd zijn voor de competitieve game modi en speltypes van FIFA 23. Je kan dit uitzetten, alleen zal deze functie altijd aanstaan in FIFA Ultimate Team Division Rivals en FUT Champions. Maar ook in andere online game modi als Online Season, Co Op Seasons en Pro Clubs.

Deze competitive settings bevatten de volgende onderdelen:

 • Contextueel wendbaar dribbelen: Uit
 • Automatisch uitverdedigen: Uit
 • Automatisch gedurfde pass: Uit
 • Automatische schoten: Uit
 • Kopballen CPU-Hulp: Uit
 • Afdekken: Handmatig
 • Hulp bij steekpass: Semi
 • Verdedigend: Tactische verdediging

Een andere nieuwe(re) feature is de Icon Wisselen. Door je rechter joystick in te drukken, bijvoorbeeld op de PlayStation de R3 button, kan je deze optie activeren. Hiermee krijg je nog meer mogelijkheden om te switchen. In benauwde situaties waarin je snel een beslissing moet maken, kan dit erg verwarrend zijn. Wij raden dan ook aan om hier geen gebruik van te maken en dit zelfs voor de zekerheid uit te zetten. In het geval dat je er perongeluk op klikt.

FIFA 22 Icon Switching

Hulp bij bal wegwerken is de laatste nieuwe(re) optie binnen controller settings die we willen behandelen. Dit raden we aan om zo te laten, dus op 'gericht'. De beschrijving die EA SPORTS hierbij geeft is dat er bij de richting van het wegwerken van de bal rekening wordt gehouden met de invoer van de richting van de gebruiker. Er wordt wel volledige CPU-hulp gegeven bij de kracht en dan wordt het vroegst mogelijke contactmoment gekozen.

FIFA 23 controller settings

Dan zijn we nu aangekomen bij de beste controller settings voor FIFA 23. De selectie van beste instellingen kunnen mogelijkerwijs veranderen, wanneer EA SPORTS aanpassingen doorvoert. De basis is echter al jaren hetzelfde.

Om het allemaal wat duidelijker te maken, hebben wij de settings in twee categorieën opgedeeld. De settings die jij wat ons betreft moet aanpassen en welke jij bij de standaard kan laten.

Aanpassen

 • FIFA Trainer: Verbergen
  Alleen aanzetten als je nog niet zo bekend ben met het voetbalspel. Je kan dit ook naar eigen smaak aanzetten. Bijvoorbeeld alleen of je de goede kant op richt voor een pass.
 • Getimed afmaken: Aan
  Waar enkele jaren geleden de optie getimed afmaken niet werd gebruikt, was dit vorig jaar anders. In FIFA 23 is 'timed finishing' wederom de moeite waard om dit goed te beheersen. Als je er goed in bent, dan kan dit voor jou net dat ene doelpunt opleveren voor de overwinning. Deze instelling is voornamelijk goed bij finesse shots, zowel in het strafschopgebied als op de rand van de zestien.
 • Automatisch schieten Hulp bij bewegen: Geen
  Bij deze optie draait het erom in hoeverre de speler waar je automatisch naar switcht, nog de desbetreffende actie maakt. Je hebt de keuze tussen hoog, laag en geen. Bij hoog wordt het lastig om bijvoorbeeld een looprichting van een speler te wijzigen als je switcht. Daarom gebruiken veel esporters laag of geen. Ons advies is 'geen', omdat je dan de meeste invloed hebt op de structuur van je team.
 • Icon Switching: Uit
  Zoals net behandeld lijkt dit vooral voor verwarring te zorgen in plaats van dat het een voordeel oplevert. Je krijgt hiermee meer opties om met een enkele knop van speler te switchen door de rechter joystick in te drukken.
 • Analoge sprint: Uit
  Als je analoge sprint aan laat, dan kan je met je sprint button bepalen hoe hard je wilt sprinten. Hoe verder je de button inklikt, hoe meer de speler sprint. Deze zet je bij voorkeur uit. Je kiest er ten alle tijden voor dezelfde sprintsnelheid aan te houden.

Standaardinstellingen behouden

 • Wisselpictogram volgende speler: Aan
  Hiermee maak je het mogelijk om te zien naar welke speler je switcht als je het L1/LB switchen gebruikt.
 • Hulp pass blokkeren: Aan
  De CPU helpt automatisch bij het onderscheppen van een pass als de bal dichtbij is.
 • Automatisch Schakelen: Bij luchtballen en vrije ballen
  Er wordt automatisch van speler geswitcht bij lobjes, voorzetten en vrije ballen. Bij handmatig krijg je helemaal geen hulp en dat raden we dus af. Dan wordt het bijvoorbeeld erg lastig om een voorzet te verdedigen.
 • Hulp bij bal wegwerken: Gericht
  De richting van het wegwerken van de bal houdt rekening met de invoer van de richting van de gebruiker, maar geeft wel volledige CPU-hulp bij de kracht en kiest het vroegst mogelijke contactmoment.
 • Spelvergrendeling: Aan
  Deze optie is nieuw sinds een aantal jaren. Je kan hiermee een speler vergrendelen en de computer aan de bal laten. Hiermee kan jij een betere loopactie maken met een andere speler.
 • Rechter joystick wisselen: Relatief tot speler
  Dit is de standaard instelling, waarbij de speler die je bestuurt het middelpunt is bij het switchen met je rechter joystick.
 • Hulp bij pass over de grond: CPU-hulp
  Bij een pass word je geholpen met de directie en kracht van de pass.
 • Hulp bij schieten: CPU-hulp
  Bij het schieten word je geholpen met de directie en kracht van het schot.
 • Hulp bij voorzetten: CPU-hulp
  Richting en kracht van de voorzet krijgen hulp om je te helpen om de bal voor te zetten in het pad van de ontvanger, tenzij je van het 16-metergebied richt.
 • CPU-hulp bij lobpass: CPU-hulp
  Bij het geven van een lobpass wordt je geholpen met de directie en kracht van de lobpass.
 • CPU-hulp bij reddingen: CPU-hulp
  Deze instelling is onbelangrijk, want het heeft alleen invloed op offline wedstrijden.
 • Vergrendeling pass-ontvanger: Laat
  Deze instelling houdt in dat je nog tot op het laatste moment van pass of schietrichting kan switchen. Erg handig als je bijvoorbeeld opeens een andere loopactie ziet. Vooral als je een wedstrijd door een mindere verbinding met hoge ping speelt, is laat beste optie. Dit gebeurt vaak, ook al heb jij een goede verbinding, want je bent ook afhankelijk van de verbinding van je tegenstander.

Meer FIFA 23

Wil je op de hoogte blijven van alles over FIFA 23? Bekijk dan alvast onze artikelen over de FIFA 23 Web App en Companion App, FIFA 23 edities en de beste opstellingen in FIFA 23.

Martijn Rijnbeek
Martijn RijnbeekRedacteurDé FIFA fanaat van Nederland
Martijn Rijnbeek
Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.