Artikel

Alles over FIFA 23 cross-play

Alles over FIFA 23 cross-play

FIFA 23 cross-play biedt spelers op verschillende platformen de mogelijkheid om tegen elkaar te spelen. EA Sports' nieuwe voetbalspel vervult daarmee de wens van veel FIFA-spelers. Toch werkt cross-play niet helemaal zoals men gehoopt had. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Anno 2022 zijn cross-play functionaliteiten niet meer weg te denken uit de gamewereld. Cross-play maakt het mogelijk om met gamers van verschillende platformen op één server te spelen. Deze feature bracht mensen binnen games bij elkaar. In FIFA was dat nog niet gelukt, maar daar is met FIFA 23 cross-play verandering in gekomen.

Dat FIFA 23 cross-play bevat, kwam niet als een verrassing. EA Sports testte de veelgevraagde feature immers al in FIFA 22. Dit jaar zijn de functionaliteiten in meer game modi en op meer platformen beschikbaar.

Hoe werkt FIFA 23 cross-play?

FIFA 23 cross-play laat je met en tegen andere spelers op platformen van dezelfde generatie spelen. Dit betekent dat iemand met een PlayStation 4 tegen iemand met een Xbox One kan spelen. De PlayStation 5, Xbox Series X/S, Stadia en PC worden als één generatie gezien.

fifa-23-cross-play-info

Cross-play is beschikbaar voor de game modi Online Friendlies, FUT Play A Friend, FUT Online Friendlies, Online Seasons, FUT Rivals, FUT Champions en FUT Online Draft. In co-op game modi is cross-play niet beschikbaar.

Een grote domper voor de community is het ontbreken van Pro Clubs in deze lijst. Kort na de aankondiging kreeg EA Sports een storm aan kritiek over zich heen. Met de hashtag #SaveProClubs uiten FIFA-spelers hun ongenoegen.

Hoe gebruik ik FIFA 23 cross-play?

Bij iedereen die FIFA 23 voor het eerst opstart, is cross-play ingeschakeld. Mocht je geen behoefte hebben aan deze feature, dan schakel je deze gemakkelijk uit. Je start in het customise-menu. Vervolgens ga je naar online settings en klik je op matchmaking options. Met 'Opt-in to cross-play' kan je deze feature in- en uitschakelen.

EA Social widget

Met de nieuwe EA Social widget kan iedereen spelers zoeken, toevoegen en uitnodigingen verzenden en/of accepteren. Je vindt de widget rechtsonderin op het main menu. Binnen EA Social vind je de subcategorieën friends, game invites, friend requests, player search en recently met.

fifa-23-cross-play-ea-social

In het friends menu zie je welke vrienden online zijn. Vanuit dit punt is het mogelijk om deze vrienden uit te nodigen voor één van de beschikbare modi. Ook kun je vrienden verwijderen, blokkeren of muten.

In het game invites menu zie je welke recentelijke uitnodigingen je hebt ontvangen. Je krijgt ook een pop-up melding bij elke uitnodiging. Die kan je vervolgens met één druk op de knop accepteren. Vergelijkbaar met het game invites menu zie je in het friends requests menu welke vriendschapsverzoeken je hebt ontvangen.

Met player search kun je vrienden opzoeken. Je voert in de zoekbalk hun EA ID of hun platform ID in. Als het goed is, verschijnt de naam van deze persoon en kun je een vriendschapsverzoek versturen.

Heb je tot slot iemand in FIFA 23 ontmoet waar je graag nog eens met of tegen speelt? Dan kan je deze speler terugvinden onder het kopje recently met. Daar vind je de spelers die je recentelijk bent tegengekomen.

FUT transermarkt en leaderboards

In navolging op het toevoegen van cross-play wordt de FUT transfermarkt grotendeels samengevoegd. PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S en Stadia krijgen één gezamenlijke transfermarkt. PC en Nintendo Switch krijgen beide een aparte transfermarkt, wat bij de community vraagtekens oproept.

EA Sports voert ook veranderingen in de FUT leaderboards door. FIFA 23 heeft nu ook één globale FUT Division Rivals leaderboard voor alle platformen, exclusief de Nintendo Switch.

Cross-play en hackers

Binnen verschillende games hebben cross-play features een slechte reputatie als het gaat om hackers. Het is immers voor PC-spelers simpelweg makkelijker om valsspeelsoftware te gebruiken. EA Sports is hiervan op de hoogte en probeert met EA ANTICHEAT hackers buitenspel te zetten.

FIFA 23 wordt wereldwijd op 30 september uitgebracht. Verschillende FIFA 23 edities zijn op de PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC, Stadia en Nintendo Switch verkrijgbaar.

Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.