Artikel

Waar is het respect van EA voor de PC?

EA

EA Sports staat nou niet per se bekend als de ontwikkelaar die zich altijd bekommert om de PC-spelers die hun games spelen.

Vooral FIFA is een titel die duidelijk wordt gemaakt met een ‘console first’-mentaliteit. Dat is prima. Maar wat ze dit jaar gaan doen met FIFA is krankzinnig. Op de één of andere manier is het de ontwikkelaar gelukt om spelers op de PC tegelijkertijd te geven wat ze willen, en ook volledig buiten te sluiten. Spelers op de PC zijn nu een vorm van tweederangs burger geworden voor de ontwikkelaar.

Eindelijk crossplay

Wat is er precies gebeurd? Al jaren roepen fans dat ze crossplay-mogelijkheden willen hebben voor FIFA. Nu is het eindelijk zo ver. De PlayStation 5, de Xbox Series S en X en de PC zullen allemaal de next gen-versie van FIFA 23 krijgen. De Switch krijgt, zoals gewoonlijk, alleen de Legacy Edition, wat betekent dat ze een roster update krijgen. De PS4 en Xbox One krijgen de ‘current gen’-versie. Tot nog toe lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Alle versies kunnen tegen andere systemen spelen die dezelfde versie hebben. Iedereen met de next gen-versie kan tegen elkaar spelen, iedereen met de current gen-versie kan tegen elkaar spelen, enzovoorts.

Glas is half leeg

Maar dan komt daar uit het niets het bericht waar niemand van had verwacht dat het zou komen. Een bericht dat zo uit het niets komt dat veel mensen het idee hebben dat ze het verkeerd moeten hebben gelezen. Maar het staat er toch echt. De consoles krijgen met zijn allen een gedeelde transfermarkt. De Switch krijgt zijn eigen transfermarkt… en de PC krijgt ook een eigen transfermarkt.

Sorry? Hebben we dit nu goed gelezen? Waar slaat dit op? Hoe kun je ervoor kiezen om een bepaalde groep een next gen-versie te geven, maar niet alle deelnemers aan deze versie toegang te geven tot dezelfde markt? Als je op de middelbare school economie neemt, dan is één van de eerste lessen die je leert dat de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Hoe meer aanbod er is, hoe lager de prijs zal gaan. Kortom, een markt waar vijf platformen aan deelnemen (twee van Sony, twee van Microsoft en Google Stadia) zal een stuk goedkopere kaarten opleveren dan een markt waar slechts één platform aan meedoet.

Nu kan je zeggen dat dit is gedaan om bots tegen te gaan, omdat die veel meer aanwezig zijn op de PC. Flauwekul. Misschien is het zo dat er meer gecheat wordt op de PC, dat zou best kunnen, maar dankzij het bestaan van de FIFA webapp kunnen bots ook prima op de consolemarkt huishouden. Dus dat is de reden niet.

Maar wat dan wel? Dat weten we niet, en het feit dat EA Sports zijn lippen stijf op elkaar houdt, maakt het alleen maar frustrerender. En dus kunnen we alleen maar zeggen: kom op, EA! Waar is nou het respect voor de PC-speler?

Meer FIFA 23

Ben jij nou wél een gelukkige console-speler, met een grote transfermarkt? Check dan alvast onze FIFA 23-landingspagina!, daarop vind je alle informatie die je nodig hebt om goed te beginnen aan de nieuwste telg. Bekijk tevens ons artikel over de FIFA 23-edities en de FIFA 23 Web App & Companion App!

Koen van der Beek
Koen van der BeekRedacteurIk schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte.