Nieuws

FIFA vraagt gigantisch geldbedrag aan EA Sports voor naamgeving

FIFA vraagt gigantisch geldbedrag aan EA Sports voor naamgeving

Vorige week maakte EA Sports bekend een naamsverandering van FIFA, het populaire voetbalsimulatiespel, te overwegen. Nu blijkt uit rapporten van de New York Times dat de interesse in de naamsverandering voornamelijk voortkomt door het gigantische geldbedrag dat de Fédération Internationale de Football Association (FIFA) vraagt. De voetbalfederatie vraagt namelijk elke vier jaar om één miljard dollar voor de naamrechten.

Daarnaast zou de deal ook verschillende inkomstenbronnen van EA limiteren naast het verkoop van de game. Volgens de Times, die met verschillende mensen gesproken heeft die te maken hebben met de onderhandelingen, is er een grote kans dat de partijen er niet uit komen. Dat zou betekenen dat EA geen beschikking meer heeft over de branding van FIFA, zoals de naam van het spel, na het wereldkampioenschap in Qatar later dit jaar.

Gevolgen

Het wegvallen van de branding van FIFA heeft enkele gevolgen voor EA, maar minder dan je misschien zou denken. De gamestudio kan nog steeds gebruik maken van alle andere partnerschappen die het bedrijf heeft, zaken zoals speler gelijkenissen, namen, officiële stadion namen en teamnamen heeft EA allemaal nog ter beschikking in volgende games.

Hetgeen waar fans even aan zullen moeten wennen is de naam en stijl van de nieuwe EA Sport voetbalsimulatie. EA bracht onlangs FIFA 22 uit en het bedrijf heeft sinds 1993 meer dan dertig verschillende FIFA-spellen ontwikkeld. Het is een van de meest succesvolle spelreeksen ter wereld.

Naamsverandering

Een naamsverandering is echter niet onbekend in de wereld van sportsimulatiespellen, zo veranderde Konami onlangs de naam van Pro Evolution Soccer (PES) in eFootball. Het free-to-play voetbalspel werd echter slecht ontvangen, het werd het slechtst beoordeelde spel ooit op Steam.

Daarnaast zijn komende sportspellen van EA, zoals EA Sports College Football of EA Sports PGA Tour allemaal zo genoemd dat het bedrijf makkelijk meerdere sportspellen kan ontwikkelen met een naam die binnen hetzelfde thema past. Zien we volgend jaar EA Sports Soccer Manager of EA Sports FC op de planken liggen?

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le Haen