Artikel

FIFA 23 Icons: alle informatie op een rij

FIFA 23 Icons: alle informatie op een rij

Komend jaar zijn er weer nieuwe FIFA 23 Icons beschikbaar. Geen verrassing natuurlijk, maar het is altijd afwachten welke nieuwe oud-spelers worden toegevoegd en of er nog andere nieuwtjes rondom de Icons bekend worden gemaakt. EA SPORTS heeft laten weten dat er in FIFA 23 wederom nieuwe Icons worden toegevoegd. Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Wat zijn Icons?

Icons in FIFA Ultimate Team bestaan uit klassieke, legendarische spelers die inmiddels gestopt zijn met voetbal. EA SPORTS brengt deze spelers terug in de vorm van Icons. Icon-spelers zijn alleen beschikbaar in FIFA 23 Ultimate Team en niet in andere game modes. Dit geeft je de unieke mogelijkheid om een team te vormen bestaande uit spelers van nu en vroeger. Icons hebben een grotere zeldzaamheid in de game dan andere kaartjes. Hierdoor zijn ze lastiger verkrijgbaar en zijn Icons, zeker in het begin, erg prijzig.

Icon varianten

Icons vormen al jarenlang een belangrijk onderdeel van FIFA Ultimate Team. In de eerste jaren hadden de spelers elk maar één Icon kaartje. Later werden dit er drie. Sinds FIFA 19 hebben we zelfs een vierde Icon variant gekregen. Elke Icon variant weerspiegelt een specifiek moment uit de carrière van de desbetreffende Icon. De Icon varianten zoals we die nu kennen:

 • Base Icon
 • Middle Icon
 • Prime Icon
 • Icon Moments

Deze varianten worden niet in chronologische volgorde van de spelerscarrière gebruikt. Het is een prestatiegerichte volgorde. De Prime Icon weerspiegelt bijvoorbeeld de periode dat de Icon speler in de beste vorm van zijn carrière was. Icon Moments reflecteert een belangrijk en iconisch moment uit de carrière van de Icon.

fifa-icons-varianten

Icon Releases

Alle Icon varianten zijn niet direct vanaf het begin beschikbaar. In de afgelopen jaren voegde EA SPORTS elke variant geleidelijk toe aan de game. Bij de start van FIFA 23 Ultimate Team zijn vermoedelijk alleen de Base en Middle Icon beschikbaar in de game. Prime Icons worden vaak rond de kerstperiode beschikbaar gemaakt. De Icon Moments mogelijk pas in het eerste kwartaal van 2023.

Bij het toevoegen van nieuwe varianten worden andere juist weer uit pakketjes gehaald. Je wil natuurlijk liever geen Base Icon variant in pakketjes krijgen als er ook Prime Icons in pakketjes zitten. De Icon varianten die niet meer in pakketjes zitten, kan je wel nog gewoon op andere manieren verkrijgen. Zo zijn ze nog op de transfermarkt beschikbaar.

Hoe werken Icons?

Het mooie aan FIFA 23 Icons is dat ze met iedereen in je team linken. Je hoeft dus niet specifiek je team om te gooien om een Icon in je team toe te voegen. Dit jaar is een gloednieuw FIFA 23 chemistry systeem geïntroduceerd. Binnen dat systeem kunnen spelers 1-, 2- of 3-chemistry hebben en werken Icons als volgt:

 • FUT Icons hebben volledige chemistry (3) op hun voorkeurspositie
 • FUT Icons tellen als twee stappen richting een nieuwe drempel als spelers uit hetzelfde land komen

Nieuwe Icons in FIFA 23

Op dit moment heeft EA SPORTS nog geen officiële informatie gedeeld over de nieuwe Icons in FIFA 23. Echter, verschillende gerenommeerde leakers en insiders weten te melden dat fans minimaal vijf nieuwe Icons kunnen verwachten. Vorig jaar werden met Robin van Persie en Iker Casillas spelers van formaat toegevoegd. Dat lijkt dit jaar niet anders te zijn.

 • Xabi Alonso
 • Jairzinho
 • Gerd Müller
 • Gabriël Batistuta
 • Alfredo Di Stefano

Alle Icons op een rij

De complete lijst van Icons in het voorgaande jaar van FIFA zie je op onderstaande afbeelding. Dit jaar worden daar Xabi Alonso, Jairzinho, Gerd Müller, Gabriël Batistuta en Alfredo Di Stefano naar verluidt aan toegevoegd.

FIFA 22 alle Icons

Nederlandse Icons in FIFA 23

In eerste instantie worden er geen nieuwe Nederlandse Icons aan FIFA 23 toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de complete lijst met Nederlandse Icons ongewijzigd blijft. Echter, Marc Overmars werd gedurende het vorige seizoen uit het voetbalspel verwijderd.

 • Robin van Persie
 • Johan Cruyff
 • Ruud Gullit
 • Marco van Basten
 • Dennis Bergkamp
 • Ruud van Nistelrooy
 • Patrick Kluivert
 • Edwin van der Sar
 • Ronald Koeman
 • Clarence Seedorf
 • Frank Rijkaard

FIFA 23 Icon downgrade

In FIFA 23 is het naar verluidt mogelijk dat een Icon een downgrade krijgt. Dit betekent dat een spelerskaart voortaan tot de FIFA 23 Heroes behoort en ook als zodanig te verkrijgen is.

Één van deze spelerskaarten is die van Jay-Jay Okocha. Deze Nigeriaanse speler krijgt nu een nieuwe FIFA World Cup Heroes kaartje. In een later stadium worden de overige spelers die hun Icon-kaartje verliezen, bekend gemaakt.

Icon SBC's

De FIFA-community is groot fan van de Icon Squad Building Challenges (SBC's) in FIFA Ultimate Team. In FIFA 21 keerde de SBC's terug in de game. Dit geeft je een unieke mogelijkheid om op een andere manier Icons te verkrijgen. In FIFA 21 werden niet altijd de beste varianten van de Icons beschikbaar gesteld als SBC. De top tier Icons, zoals een Ruud Gullit werden ook pas beschikbaar in de SBC sectie in de laatste weken van de game. Dit werd niet heel goed ontvangen binnen de community. Hoe EA SPORTS dit in FIFA 23 gaat vormgeven is nog afwachten.

Icon SBC's werken net als elke andere SBC in de game. Je levert een selectie aan spelers in, waarvoor jij vervolgens een specifieke beloning ontvangt. In dit geval een Icon. Icon SBC's zijn wel altijd de meest prijzigste SBC's in de game, waardoor je flink wat FIFA 23 coins ofwel spelers moet inleveren. Heb je veel onverhandelbare, hoge rated spelers dan is dit een uitstekende manier om deze hiervoor te gebruiken.

Icon Swaps

Icon Swaps maken het mogelijk om door het spelen van de game Icons als het ware vrij te spelen. Door het voltooien van objectives en challenges ontvang je Icon Swaps Tokens die je kan inleveren voor rewards binnen de SBC's sectie. In Icon Swaps zijn er verschillende pakketjes en Icons te unlocken. In FIFA 21 werden er in totaal vier verschillende Icon Swaps uitgebracht. Het is de verwachting dat Icon Swaps ook terugkeren in FIFA 23.

FIFA World Cup FUT Heroes

Weet jij in de eerste maanden geen FIFA 23 Icon te bemachtigen? Treur dan niet, want EA SPORTS introduceert de FIFA World Cup FUT Heroes. Dit zijn speciale spelerskaarten die spelers eren die memorabele momenten op een wereldkampioenschap hebben meegemaakt.

fifa-23-ultimate-team-heroes

In FIFA 23 heeft iedere Heroes-speler twee verschillende kaarten: de normale variant en de World Cup FUT Heroes-variant. De laatstgenoemde zijn vanaf 11 november beschikbaar.

Wil je op de hoogte blijven van alles over FIFA 23? Bekijk dan alvast onze artikelen over de FIFA 23 Web App en Companion App, FIFA 23 edities en de beste opstellingen in FIFA 23.

Martijn Rijnbeek
Martijn RijnbeekRedacteurDé FIFA fanaat van Nederland
Martijn Rijnbeek
Kevin van Mourik
Kevin van MourikRedacteurSchrijft met passie over allerlei games en is sinds 'The Big Red One' verknocht aan Call of Duty.