Artikel

Met deze tips word je een betere FIFA 23-speler

Met deze tips word je een betere FIFA 23-speler

Op zoek naar een aantal tips om een betere speler te worden in FIFA 23? Dan zit je hier aan het juiste adres. Van een solide defensie tot de beste skillmoves om je tegenstander mee het bos in te sturen, je leest er hier meer over!

Leer de gameplay kennen

In de hoofdlijnen lijkt de gameplay van FIFA 23 erg veel op de gameplay van FIFA 22, maar net als ieder jaar zijn er toch weer enkele aspecten veranderd. Iedere FIFA voelt toch net iets anders aan. Probeer dit nieuwe gevoel zo snel mogelijk door te krijgen, zodat je sneller een winnende vorm te pakken krijgt.

Camera settings

Ten eerste is het goed om te kijken naar je FIFA 23 game settings. Zo heb je verschillende camera settings. Zeer belangrijk, want een goed en volledig zicht op het veld zorgt ervoor dat jij de wedstrijd beter onder controle kan houden. Experimenteer er een beetje mee, zodat je erachter komt welke instellingen het beste voor je werken.

Controller settings

Na de camera settings mag je de FIFA 23 controller settings natuurlijk niet vergeten. Je hebt hier heel veel vrijheid in en uiteindelijk moet je kiezen wat voor jou het fijnste aanvoelt. Toch zijn er een aantal controller settings die je echt moet aanpassen om jezelf te verbeteren in FIFA 22. Ons advies is om bijvoorbeeld analoge sprint en getimed afmaken uit te zetten.

De beste formaties

Ieder jaar voegt EA weer meer soorten formaties toe aan FIFA, waardoor het steeds belangrijker wordt om de juiste uit te kiezen. In FIFA 23 zijn er vooralsnog een aantal FIFA 23 opstellingen die het meest effectief zijn gebleken. Het is vervolgens aan jou om hiervan je favoriete uit te kiezen, gebaseerd op je eigen speelstijl en de spelers die je ter beschikking hebt. Dit zijn de beste formaties op dit moment:

  • 4-2-3-1
  • 4-3-3 (4)
  • 4-1-2-1-2

Spelinstructies

Nadat je de juiste formatie hebt gekozen, is het belangrijk om de spelinstructies ook niet te vergeten. Deze geven je immers de mogelijkheid om elke formatie volledig eigen te maken. De belangrijkste instructies om aan te passen zijn meestal die van je links- en rechtsback, de verdedigende middenvelder, de vleugelaanvallers en de spits. Bedenk goed welke rol je deze spelers wil laten vervullen en pas de instructies daar op aan.

De beste Skill Moves

Niets kan frustrerender, en dus effectiever zijn, dan wanneer je tegenstander talloze FIFA 23 Skill Moves op je loslaat waardoor je als verdediger helemaal het bos in wordt gestuurd. Maar als de tegenstander dit kan, dan kan jij het ook! De beste Skill Moves die zeker de moeite waard zijn om te leren, zijn:

  • Fake Shot stop
  • Elastico & Reverse Elastico
  • La Croqueta Cancel
  • Ball Rol Scoop Turn

Sta verdedigend sterk

Op gameplaygebied is het in FIFA 23, zoals in iedere FIFA, van groot belang dat je een goede defensieve positie houdt. De vele snelle aanvallers waar je het tegen opneemt kunnen namelijk een handvol blijken, en als je niet weet hoe je ze goed moet bestrijden kan het nog wel eens een lastig verhaal worden.

Het is daarom ook belangrijk om niet te snel in te stappen, een tackle of een sliding te maken. Houd de man voor je door L2/LB te gebruiken, en wacht tot de aanvaller een beweging maakt. Daarnaast is het belangrijk om je centrale verdedigers niet onnodig uit positie te trekken. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van je verdedigende middenvelders en backs om een man te verdedigen, zodat het centrale duo altijd dekking kan bieden.

Sprint niet te vaak

Het is geen geheim dat snelle spelers altijd al erg sterk zijn geweest in FIFA, waardoor je je vaak geneigd zal voelen om de sprintknop in te drukken. Doe dit echter niet te vaak, want dit leidt vaker tot balverlies dan je zou denken. Een aanvaller heeft minder balcontrole wanneer hij sprint, en voor de goal is de afronding minder accuraat. Voordat je schiet, is het dus altijd verstandig om even af te remmen. Ook verdedigend geldt dat je de sprintknop niet te vaak moet gebruiken, want dan is een slimme aanvaller je zo voorbij met een snelle skillmove.

Sprint dus alleen wanneer je veel ruimte hebt, en weet dat je de bal niet zomaar kwijt kan raken. Dan zijn snelle spelers inderdaad erg goed in FIFA 23!

Cross-play

Het werd aan het eind van FIFA 22 al getest, maar in FIFA 23 is het officieel mogelijk om tegen spelers op een ander platform FIFA te spelen. Cross-play is ontzettend vaak aangevraagd en feel fans zijn dan ook blij dat deze feature eindelijk beschikbaar is.

Cross-play is voor elke online game mode in Ultimate Team beschikbaar en staat automatisch aan. Mocht je dus liever alleen tegen spelers van je eigen platform spelen, kan je dit via instellingen uit zetten.

Helaas is de Cross-play feature (nog) niet beschikbaar voor co-op game-modes, dus samen spelen met iemand op een ander platform is niet mogelijk.

Chemistry

FIFA 23 heeft een aantal grote veranderingen aan het FIFA Ultimate Team chemistry systeem aangebracht. Omdat je spelers toch een boost krijgen als ze de volledige chemistry punten hebben, blijft het belangrijk om de juiste spelers in je team te zetten. Zorg er dus voor dat bijna al je spelers drie chemistry punten hebben.

Niels Arts
Niels ArtsRedacteurFIFA-specialist in hart en nieren
Tom Fleischmann
Tom FleischmannRedacteurFIFA 22-specialist
Tom Fleischmann