Nieuws

Epic Games krijgt gelijk in Fortnite-rechtszaak tegen Apple

Epic Games krijgt gelijk in Fortnite-rechtszaak tegen Apple

Het Amerikaanse tech- en elektronicabedrijf Apple moet toestaan dat ontwikkelaars in-app betalingen buiten de App Store om kunnen laten plaatsvinden. De rechtbank in Californië kwam tot deze uitspraak in een rechtszaak die was aangespannen door ontwikelaar Epic Games, de maker van Fortnite. Het gamebedrijf was de zaak begonnen omdat Apple nu commissiekosten vraagt van tussen de 15 tot 30 procent voor elke aankoop via de App Store. Verwacht wordt dat Apple in beroep gaat tegen de uitspraak.

In 2020 werd Fortnite verwijderd uit de App Store en Google Play Store nadat Epic Games een eigen betalingssysteem toevoegde aan de mobiele versies van Fortnite. Inmiddels is de game weer terug op Android, maar een rechter besliste dat Fortnite niet in de App Store mocht terugkeren. Vervolgens klaagde Apple Epic Games aan: het elektronicabedrijf zou inkomsten hebben misgelopen omdat de gameontwikkelaar transacties in Fortnite buiten de App Store om uitvoerde. Sindsdien wordt Fortnite niet langer geupdate op Apple-toestellen.

Externe betaalsystemen

Epic Games App
Nu had Epic Games dus weer een rechtszaak aangespannen tegen Apple, omdat de ontwikkelaar van mening is dat het blokkeren van externe betaalsystemen ervoor zorgt dat de techgigant met de App Store nu een monopolie heeft op alle transacties die via Apple-apparaten lopen.

De rechter was het daar niet geheel mee eens, maar oordeelde alsnog in het voordeel van Epic Games en andere app-ontwikkelaars: Apple mag niet alternatieve betaalmethoden blokkeren omdat het zogenaamde 'anti-steering' illegaal is. Ontwikkelaars hebben het recht om gebruikers te attenderen op abonnementen en aankopen die buiten de App Store om lopen, aldus de rechtbank.

Apple's statement

Apple heeft nog niet direct gereageerd op het feit dat het bedrijf externe betaalsystemen moet gaan toestaan in de toekomst, maar benadrukt wel dat de rechter heeft beoordeeld dat de App Store niet in strijd is met de mededingingswet: dit betekent dat Apple volgens de rechtbank geen monopolie heeft op de mobiele gamingmarkt met de App Store.

Aangezien Apple nog in beroep kan gaan, lijkt de strijd tussen Epic Games en Apple nog verre van voorbij. Helaas betekent dat ook dat je op je Apple-apparaat voorlopig nog geen Fortnite kunt spelen, maar gelukkig is Fortnite op veel andere platformen te downloaden.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate