Artikel

Dit is de beste PC voor maximale FPS in Fortnite

Dit is de beste PC voor maximale FPS in Fortnite

Er waant op het internet veel informatie rond als het gaat over de beste hardware voor competitief gamen. Niet alleen is veel van die informatie onjuist, lang niet alles is up-to-date en computerhardware is elk jaar weer anders. Daarnaast heeft niet iedereen dezelfde doelen en zijn guides vaak opgesteld voor algemeen gebruik. In dit artikel focussen wij ons op de beste hardware voor Fortnite. Wat heb je nodig en waar moet je op letten?

De belangrijkste componenten

Er zijn binnen een computer twee componenten die de meeste invloed hebben op de frames per seconde (FPS) die een speler kan halen: de videokaart en processor. De videokaart heeft verreweg de meeste invloed omdat dit de schakel tussen computer en beeldscherm is. Op de videokaart bevindt zich de GPU, de grafische processor die verantwoordelijk is voor de video-taken die er op een computer plaatsvinden. De processor, ook wel CPU genoemd, is het onderdeel dat in basis de programmeercode controleert en verwerkt. Vaak wordt de processor vergeleken met het brein van de mens. 

Een derde component waar gamers op moeten letten is DRAM, ook wel geheugen genoemd. Niet te verwarren met opslaggeheugen overigens. DRAM geheugen is een type geheugen dat de computer gebruikt om op hoge snelheid data uit programma’s op te slaan en te verwerken. Je kunt het vergelijken met een caissière die vraagt of je vijf cent erbij hebt, op dat moment sla je die informatie tijdelijk op. Loop je de winkel uit, dan heb je die informatie niet meer nodig en vergeet je het weer.  

Welke processor moet ik kiezen voor Fortnite?

Wie een paar jaar geleden een computer samenstelde en zich afvroeg welke processor het beste was, kreeg een standaard antwoord: Intel. Intel is jarenlang de juiste keuze geweest, maar twee jaar geleden maakte AMD een enorme stap door met Ryzen te komen. De Ryzen 1000 en 2000 serie deed op gamingvlak nog onder voor Intel, maar wist op het gebied van content-creatie en andere zware taken Intel te verslaan. Met de Zen 2, de Ryzen 3000 serie, is daar verandering ingekomen. De beste Intel processor doet het in Fortnite nog steeds het beste, maar AMD zit daar vlak achter en dus is het afhankelijk van je budget. De beste processoren voor Fortnite zijn:

Door de introductie van de nieuwe Ryzen-processoren is Intel vrijwel geheel buitenspel gezet. De 5600x geeft ons bij de budget en midrange builds de beste prijs-prestatieverhouding. Voor de high-end build kiezen we de 3900x, die maar liefst het dubbel aantal cores en threads heeft. Elke proces op een computer maakt gebruik van deze threads en veel applicaties maken gebruik van meerdere threads. Kunnen applicaties meer dan acht threads goed gebruiken, dan presteert de 5900x beter dan de 5600x. Een voorbeelden is videobewerking

Welke videokaart heb ik nodig voor Fortnite?

Fortnite is al een wat oudere game. Bovendien draaien veel competitieve spelers Fortnite en andere spellen op lage ingame settings. In basis heb je dus niet de beste videokaart nodig die momenteel op de markt is. Het doel is om in ieder geval gemiddeld 240 fps te halen op 1080p, om zo ook de competitieve doelgroep die vaak achter een 240hz monitor zitten te bedienen. De beste videokaarten voor Fortnite zijn:

Wat ons betreft is de 6800XT de absolute koning als het aankomt op 1080p gamen. De kaart haalt gemiddeld meer FPS dan de 3080, en is ook nog een stuk goedkoper. Voor wie graag spellen met raytracing speelt, is de 3080 de betere keuze. Ook voor het gamen op 4K is de 3080 beter, maar de competitieve gamer kan beter uitwijken naar een 6800(XT) AMD-videokaart.

AMD en Nvidia

Wat is het beste DRAM geheugen?

Hier kunnen wij kort over zijn. De invloed van de geheugensnelheid is het minst belangrijk op de prestatie. In het verleden was dit wel anders, zoals bij de eerste en tweede generatie Ryzen processoren. Wij raden wel aan om minimaal 16GB geheugen te nemen, hoewel je met 8GB ook nog wel uit de voet komt. Als wij kijken naar een goede prijs-prestatieverhouding dan springt momenteel de G.Skill Trident Z Neo F14 3600 Mhz met C16 timing uit het oog. Belangrijk is om geheugen altijd in dual channel te plaatsen, dat wil zeggen twee of vier sticks in de juiste slots. Hiervoor kun je het beste jouw moederbord-handleiding raadplegen.

Ramon Pützfeld
Ramon PützfeldHoofdredacteurSchrijft graag over hardware en shooters, stiekem verliefd op MMORPG's.
Ramon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon PützfeldRamon Pützfeld