Nieuws

Rechter besluit: Fortnite voorlopig niet terug in App Store

Rechter besluit: Fortnite voorlopig niet terug in App Store

Sinds half augustus ligt Fortnite-ontwikkelaar Epic Games overhoop met zowel Apple als Google over de mobiele versie van de game. Apple en Google verwijderden de game uit hun mobiele store en nu is duidelijk dat dat voorlopig niet teruggedraaid gaat worden.

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) deed de Amerikaanse rechter Yvonne Gonzalez Rogers uitspraakt in de versnelde procedure die Epic Games had aangevraagd richting Apple. Volgens Rogers is Apple (vooralsnog) niet verplicht om Fortnite weer toe te laten in de App Store, maar moet Epic Games wel toegang blijven geven tot de accounts om anders games te kunnen ontwikkelen.

Volgens de rechter zijn de afspraken op het gebied van ontwikkelaccounts niet geschonden en is er geen reden om Epic de toegang tot de accounts te ontzeggen. Andere partijen waar Epic mee samenwerkt zouden hier ook last van ondervinden, omdat de ondersteuning van Unreal Engine dan ook zou stoppen. Apple wilde de toegang tot de accounts blokkeren omdat ze bang zijn dat Epic Games misbruik maakt van de situatie.

Betaalsysteem

De ruzie tussen beide bedrijven begon toen Epic Games een eigen betaalsysteem aan de app toevoegde. Door via die methode V-Bucks te kopen konden spelers een toeslag van Apple ontwijken en hoefde Epic Games geen percentage van in-game aankopen meer af te dragen aan Apple. Als reactie hierop verwijderde Apple de game Fortnite uit de App Store.

Onderdeel van de uitspraak vannacht was ook dat de rechter op het feit wees dat Epic Games al heeft toegegeven dat het probleem op te lossen is door het eigen betaalsysteem terug te draaien in een update. Of dit uiteindelijk nodig is om Fortnite terug te krijgen in de App Store moet nog blijken. Op 28 september dienen zowel Epic Games als Apple hun zaak aan bij de voorzieningenrechter.

Stephen van Vlokhoven
Stephen van VlokhovenRedacteurIk vind het maar suf om een motto te hebben, maar je moet toch wat met deze ruimte.
Stephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van VlokhovenStephen van Vlokhoven