Hardware

In esports heb je naast de juiste spelkennis en vaardigheden natuurlijk ook de juiste hardware nodig. Dit zorgt ervoor dat jij de beste prestaties kunt leveren tijdens het gamen, en toernooien en competities kunt winnen. Wij vertellen je alles over de belangrijkste hardware voor gamers.

Onder hardware worden alle fysieke onderdelen van een computer of setup verstaan. Daarnaast bestaat er naast hardware ook software, wat alle digitale onderdelen zijn van een computer of setup. Dit gaat dan voornamelijk om programma's die draaien op je computer.

Type hardware

Binnen de spelwereld zijn er twee typen spelmachines, de computer en consoles. Over de consoles kunnen we vrij kort en duidelijk zijn, er zijn momenteel drie smaken: de Xbox Series X/S van Microsoft, de PlayStation 5 van Sony en de Nintendo Switch van Nintendo. Voor competitief gamen, bijvoorbeeld FIFA en Call of Duty, worden uitsluitend de Xbox en PlayStation gebruikt.

Wat de computer betreft begint het meteen een complexer verhaal te worden. Waar consoles een standaard ontwerp en hardware hebben, zijn computers op allerlei manieren aan te passen. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen een gaming computer zelf te bouwen.

Onderdelen van een setup

Naast een computer of console, heb je bij een goede setup natuurlijk meer nodig. Denk aan een goede gaming headset en een razendsnelle gaming monitor. Ook is het een aanrader om te investeren in een goede bureaustoel, zeker als je de ambitie hebt om esporter te worden en dus lange sessies achter elkaar gaat gamen.

Ben je op de PC aangewezen, dan heb je natuurlijk ook een muis en toetsenbord nodig. Tegenwoordig zijn er een hoop goede gaming muizen en gaming toetsenborden, maar het is wel even zoeken. Bij een muis is het vooral goed om te letten op de juiste grootte die past bij jouw hand én muisgrip. Ook niet onbelangrijk; de ondergrond waar jouw muis overheen glijdt, namelijk een gaming muismat. Wederom een wereld waarin je je helemaal kunt verliezen, dus kijk vooral goed naar wat jouw behoefte zijn.

Dit zit er in een gaming PC

Het zelf bouwen van een gaming PC is leuk, maar vereist wel de nodig kennis. Waar bestaat een computer precies uit? Wij zetten het op een rij:

  • Een processorkern, ook bekend als de CPU. Hierin zijn er twee smaken: AMD en Intel.
  • Een grafische kaart, ook bekend als de GPU. Ook hier de keuze uit AMD en de grootste fabrikant: Nvidia.
  • Intern geheugen, ook bekend als RAM geheugen.
  • Opslag geheugen. Voorheen de oude magnetische hardeschijf, tegenwoordig primair vaak Nvme SSD's en als opslag reguliere SSD's.
  • Voeding, ook bekend als de PSU. Goed om te onthouden, meer is niet beter. Let op certificering, kwaliteit, en lees er reviews op na.
  • Koeling, afhankelijk van de setup. Keuze uit lucht en waterkoeling. Dat laatste kan op veel manieren, waarbij de AiO (All in One)-oplossing vaak de makkelijkste is om de processor te koelen.
  • De kast, fans en verlichting. Geheel naar eigen smaak aan te passen. Goed om luchtcirculatie (airflow) in het achterhoofd te houden.

Wat voor een keuze je maakt per component is natuurlijk helemaal aan jou. Voor gaming ga je het liefst voor een krachtige gaming videokaart en processor, en ook het RAM geheugen is van invloed. In ons beste PC voor FPS-artikel kun je zien waar je op moet letten.

Verder raden wij aan om in ieder geval goed te letten op de voeding. Nogmaals, meer watt is niet meer beter, en ook de kwaliteit is erg belangrijk. Ga niet voor het goedkoopste model.

PC of Console?

De keuze tussen PC of Console lijkt op het eerste oog een lastige, toch hoeft dat niet zo te zijn. Speel jij competitief FIFA? Kies dan voor een console. Voor alle andere competitieve spellen raden wij een PC aan. Denk hierbij aan League of Legends, Dota 2, CS:GO en Valorant. Ook Rocket League spelen competitieve spelers op een PC, maar dan wel vaak met een controller. Gaming PC's zijn vaak krachtigerd dan consoles, waardoor gameplay vloeiender is en de input vertraging kleiner. Dat wil je hebben als professional.