Hearthstone

Sinds 2014 is Hearthstone het grootste digitale kaartspel ter wereld, wat wereldwijd door meer dan 70 miljoen mensen gespeeld wordt. Maar wat is het nou precies voor spel? Wij zetten de basis van Hearthstone op een rij.

Achtergrond

Hearthstone is een spel van Blizzard Entertainment, de ontwikkelaar die bij de meeste mensen bekend is van World of Warcraft, Starcraft, Overwatch en Diablo. Hearthstone begon als een klein zij-project, maar is over de jaren heen gegroeid tot één van Blizzards grootste spellen. Het is een kaartspel gebaseerd op World of Warcraft, waaruit ook veel bekende gezichten in Hearthstone voorkomen.

Digitaal kaartspel

Voordat we verder op de details in gaan, is het belangrijk om een simpele vraag te beantwoorden: Wat is een digitaal kaartspel? Een digitaal kaartspel is simpelweg een normaal ‘analoog’ kaartspel, maar dan digitaal. Dit kan een spel zijn dat oorspronkelijk op karton gedrukt werd, zoals Magic the Gathering, of een spel dat puur als videogame is ontworpen. Het meest bekende digitale kaartspel is Patience, dat jarenlang meegeleverd kwam op alle Windows-PC’s.

Een voordeel van digitale kaartspellen over analoge kaartspellen is dat de computer een hoop van de minder leuke onderdelen weg kan nemen. Zo hoef je in een digitaal kaartspel nooit de kaarten te schudden en uit te delen, muntjes op te werpen om willekeurige uitkomsten te bepalen of je zorgen te maken dat je medespeler een kaart in zijn mouw verstopt heeft. Ook kan je bijna alle digitale kaartspellen over het internet spelen, waardoor je er niet je huis voor uit hoeft.

Hoe speel je Hearthstone?

Hearthstone is dus een digitaal kaartspel gebaseerd op het Warcraft-universum. In dit spel maak je een deck bestaande uit 30 kaarten, die je verkrijgt door het spel te spelen of door pakjes te kopen. Deze kaarten beelden monsters, toverspreuken, wapens en helden af. Met jouw deck ga je vervolgens over het internet een andere speler te lijf, door te proberen zijn levenspunten van 30 naar 0 te brengen.Hearthstone Brute Demon Hunter 2

Voordat je een deck maakt, kies je één van de tien zogenaamde ‘classes’ om het deck voor te maken. Al deze classes hebben hun eigen identiteit, zwakheden en sterke punten. Zo kan je spelen als een agressieve jager, die probeert zo snel mogelijk zijn tegenstander te verslaan, of een terughoudende priester, die probeert de aanvallen van zijn tegenstander net zo lang af te remmen tot deze geen kaarten meer in zijn hand heeft. Ook heeft elke class een zogenaamde 'hero power', die geen kaart uit de hand kost en je elke beurt kan gebruiken.

Een kaart spelen kan niet voor niets, maar kost ‘mana’. Elke kaart heeft zijn eigen mana-prijs, die voor slappere kaarten lager is dan voor sterkere. Je begint het spel met 1 mana, en elke daaropvolgende beurt ververst je mana en krijg je er één bij. Zo kan je gedurende het spel steeds sterkere kaarten spelen. Stop dus niet alleen de sterkste kaarten in je deck, want dan kan je de eerste paar beurten van het spel niks doen.

Waarom is Hearthstone leuk?

Het leuke aan Hearthstone is dat het een gezonde balans van strategie en geluk bevat. Een speler die goed zijn best doet om de juiste strategie toe te passen zal de meeste potjes winnen, maar ook als minder goede speler is er altijd een uitweg om een potje op zijn kop te zetten. Ook ziet het spel er erg mooi uit, met prachtige afbeeldingen en een unieke, cartoony tekenstijl.

Hiernaast wordt Hearthstone regelmatig geüpdatet, waardoor het spel altijd vers en verrassend blijft. Over het algemeen komt er elke vier maanden een nieuwe uitbreiding uit, met tussen uitbreidingen in steeds een mini-uitbreiding. Hierdoor gaat het spel na zeven jaar nog steeds niet vervelen.

Alternatieve spelmodes

Naast de traditionele manier om Hearthstone te spelen zijn er over de jaren heen meerdere spelmodes toegevoegd. Ten eerste is het traditioneel Hearthstone inmiddels op drie verschillende manieren te spelen: Wild, Standard en Classic. In Wild kan je alle kaarten spelen die ooit aan het spel zijn toegevoegd, terwijl je in Standard alleen de kaarten van de afgelopen twee jaar kan spelen. In Classic kan je het spel spelen zoals het was tijdens de originele release in 2014, zonder aanpassingen of nieuwe kaarten.

In Arena bouw je niet van tevoren een deck met kaarten uit je verzameling, maar begin je met een leeg deck en krijg je steeds een keuze uit drie kaarten om aan je deck toe te voegen. Als je deck vol zit kan je tegen andere spelers spelen totdat je twaalf keer gewonnen of drie keer verloren hebt. In Duels bouw je een klein deck met kaarten uit je verzameling en speel je ook door tot twaalf overwinningen of drie nederlagen. Hier voeg je echter na elk potje een aantal nieuwe kaarten of een sterke schat aan je deck toe, waardoor je deck steeds groter en sterker wordt.hearthstonebattlegroundsingame.jpg

De twee spelmodes die het minst op traditioneel Hearthstone lijken zijn Battlegrounds en Mercenaries. In Battlegrounds koop je monsters om op je bord te plaatsen die vervolgens automatisch tegen die van je tegenstanders vechten, zoals in Teamfight Tactics of DOTA Underlords. Mercenaries is een gacha-spelmodus die qua gameplay erg doet denken aan de Pokémon-spellen, maar dan met Hearthstone-personages.Hearthstone Mercenaries Gameplay Infographic

Hoe download je Hearthstone?

Als je door dit artikel zin gekregen hebt om het spel te gaan spelen, is het eenvoudig te downloaden. Je kan Hearthstone op iOS, Android of PC spelen. Op mobiel kan je het spel vinden in de App Store of in de Play Store. Op PC kan je het downloaden via de site van Blizzard. Veel plezier!