Artikel

Tbird: “Ik hoop dat Hearthstone zijn plek weer opeist”

Tbird: “Ik hoop dat Hearthstone zijn plek weer opeist”

Hij draait al jaren mee in de gamewereld in het algemeen en de Nederlandstalige Hearthstone scene in het bijzonder en noemt zichzelf gekscherend de “oudste en kaalste Hearthstone streamer van Nederland”. Tbird van mCon Esports, in het dagelijks leven bekend als Henk en op Twitch als Sjaaksnabbel76, vertelt over zijn geschiedenis met gamen en zijn liefde voor Hearthstone.

Van de Commodore 64 naar Hearthstone

“Het begon op de Commodore 64. Op de lagere school had een vriendje er één, waar we eens in de zoveel tijd op mochten gamen. Daar begon de liefde voor computerspelletjes.” Het begon met spellen zoals Paper Boy en The Great Giana Sisters, toen nog op floppy’s en casettebandjes. Daarna kwamen de NES, SEGA Megadrive, Gameboy en zo verder. “Op een gegeven moment ben ik toch maar weer overgestapt op PC, toen het internet er ook al een beetje was.”

“Ik was een hardcore raider in World of Warcraft, toen ik tijdens een wereldwijde banwave voor zes maanden geband werd door Blizzard. Hearthstone was toen in closed beta, waar ik een key voor kreeg. Daar ben ik toen verliefd op geraakt, en toen ben ik eigenlijk nooit teruggegaan naar WoW.” Tbird, vader van drie kinderen, had toen ook al een gezin en was eigenlijk altijd nodig in huis. “Als je in World of Warcraft hardcore raidt ben je drie tot vier uur echt bezig, zeker als je voor server first gaat. Pauzes zijn vooraf ingesteld, dan kan je niet even weg om wat in huis te doen. Bij Hearthstone kon ik na elk potje helpen in het gezin.” Hiernaast sprak ook Hearthstone als spel zelf hem heel erg aan. “Ik ben sowieso fan van schaken en kaartspelletjes. Hearthstone combineert dit met de wereld waar ik van houd van World of Warcraft. Een goede combinatie.”

Competitief Hearthstone

Het competitieve zat altijd al een beetje in Tbird. “Ik speel een spelletje om te winnen, of in ieder geval hoog te eindigen. Ik ben het verleden ook een actief handbalspeler geweest, toen wilden we ook het hoogste bereiken wat we konden. Ik heb vechtsporten gedaan, daar wilde ik ook altijd het meeste bereiken mee kon, en ook met games. Toen ik begon met Hearthstone zag ik op Twitch mensen die Hearthstone aan het spelen waren waarbij ik dacht dat ik dat ook wel zo zou kunnen, of misschien zelfs beter. Toen ben ik een keer naar een toernooitje geweest waarbij ik allerlei mensen ontmoette, dat was alleen maar leuk.”

Het eerste toernooi waar Tbird aan meedeed werd georganiseerd door de latere oprichter van de Esports Game Arena, toen nog in een kroeg in Alphen aan den Rijn. “Ik had toen al een paar Nederlandse streams gezien, waaronder die van Sparta. Het eerste toernooi ging ik er gelijk 0-3 uit. Ik was daar met mijn vrouw heengegaan, daar best wel lang blijven hangen en heel veel mensen ontmoet.” Ondanks zijn snelle nederlaag was hij niet uit het veld geslagen. “Ik had wel een idee maar het lukte niet, maar ik dacht wel dat er meer in zat. Toen ben ik meer toernooien gaan spelen en werd ik ook beter. Op een gegeven moment kwamen Sparta en nog twee anderen met de vraag of ik bij hun team Emperor wilde komen.”

mcon.jpg

Ondertussen speelt Tbird niet meer voor Emperor maar voor mCon Esports. “Emperor was heel competitief, één van de best presterende teams van Nederland. Op een gegeven moment merkte ik dat een aantal spelers ermee stopten en het een beetje doodviel. Op dat moment vroeg mCon of ik naar hun roster wilde.” Na overleg met zijn teamgenoten bij Emperor is Tbird toen vertrokken bij mCon, waar hij nu al meer dan vier jaar speelt.

Streamen

Naast competitief Hearthstone spelen streamt Tbird ook op zijn Twitch-kanaal. “Het streamen is eigenlijk begonnen als een grapje. Ik zag andere streamers en dacht “wat zij doen, kan ik beter”, weer dat competitieve in me. Een paar weken later was het Vaderdag en kreeg ik een webcam met daarbij de woorden “als je het beter kan, moet je het beter doen”. In het begin was het heel leuk en kreeg ik heel veel kijkers, vaak tussen de twintig en veertig kijkers, maar door de onregelmatige tijden door mijn werk en dat de game toch wat minder in trek is lopen de kijkers ook terug.”

Levenscyclus van Hearthstone

Tbird speelt Hearthstone al sinds de closed beta, en loopt al vanaf het begin mee in de competitieve Benelux scene. Hierdoor heeft hij heel veel soorten decks gespeeld. “Vroeger speelde ik vooral control en minion-centrische board decks, zoals zoo. Daarna speelde ik veel combo decks, maar minion-centrische decks met de keuze tussen traden en face is voor mij altijd heel leuk gebleven. Patron warrior vond ik helemaal geweldig.” Met bijna alle classes heeft hij ondertussen rond de 2500 overwinningen, maar de nieuwe Death Knight class weet hem nog niet helemaal te grijpen. “Death Knight moet ik nog even inkomen. De Frost-variant is niet mijn ding, misschien komt dat nog. De Blood-variant heb ik geprobeerd maar die was helaas nog niet zo goed.”

Door zijn lange Hearthstone-carrière heeft Tbird de hele levenscyclus van het spel meegemaakt. “Ik vind Hearthstone nog steeds een heel leuk spel, ik heb WoW eigenlijk jarenlang niet aangeraakt door Hearthstone omdat het mij zo boeide. Sommige meta’s spreken wat minder aan, dan speel ik alleen wanneer ik stream. Er zijn ook heel leuke en heel uitdagende meta’s, dan speel ik ook wanneer ik niet stream. Ik vind het nog steeds een heel leuk spel, maar niet de hele wereld draait om mij. Ik heb het idee dat Hearthstone meer commercieel wordt, als je nu Hearthstone opent zie je allemaal pop-ups om dingen te kopen. Vroeger kon je bijblijven door veel Hearthstone te spelen, nu moet je eigenlijk wel elk kwartaal financieel iets erin stoppen. In mijn optiek is dat ook niet verkeerd omdat de mensen die de game hebben gemaakt ook hun brood moeten verdienen, maar ik heb het idee dat er minder mensen spelen en dat ze toch evenveel geld willen krijgen. Dat vind ik een beetje jammer.

Toch heeft Tbird nog hoop voor de toekomst van Hearthstone. “Ik hoop op een comeback van Hearthstone en vooral het competitieve Hearthstone, vooral in de Benelux. Ik ben niet zo goed dat ik de wereldtop aankan en daar heb ik ook de tijd niet voor, maar voor de Nederlandse competitie kan ik tussen het werk en het gezinsleven in nog tijd voor vrijmaken. Na corona is er heel veel veranderd in esports, en Hearthstone is een stuk minder geworden. Dat vind ik jammer. Ik hoop dat Hearthstone zijn plek weer opeist in de spellen die echt competitief worden gespeeld.”

Remco Belonje
Remco BelonjeRedacteurHearthstone-redacteur, zou willen dat zijn reactiesnelheid goed genoeg was voor shooters
Remco BelonjeRemco Belonje