League of Legends

League of Legends (ook wel League of LoL) is een free-to-play multiplayer online battle arena (MOBA) computerspel dat in 2009 is uitgekomen. League is gebaseerd op een custom map voor Warcraft III genaamd Defense of the Ancients. Brandon Beck en Marc Merill, de oprichters van Riot Games, vonden dat de map een eigen stand-alone game moest krijgen en begonnen aan League of Legends. Tientallen jaren later is het één van de meest succesvolle games aller tijden met daarnaast één van de grootste esports-scènes in de wereld. De MOBA is te spelen op Microsoft Windows en macOS.

Wat is League of Legends

Bij League of Legends nemen twee teams bestaand uit vijf champions het tegen elkaar op om de basis van de tegenstander te vernietigen. Spelers kunnen kiezen uit meer dan 140 verschillende champions die allemaal andere sterktes en zwaktes hebben. Elk team heeft een basis die bestaat uit de fountain, nexus, inhibitors en towers. Een team kan winnen door de nexus van de tegenstander te vernietigen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan, een nexus wordt beveiligd door meerdere turrets over de gehele map en ook vijf spelers die er alles aan doen om vernietiging te voorkomen.

Door goud te verzamelen is het mogelijk voor spelers om items te kopen als ze in de fountain staan. Met items worden de champions die ze spelen sterker en wordt het makkelijker om zowel de tegenstanders basis kapot te maken als de tegenstanders champions te elimineren. Spelers kunnen goud krijgen door minions of tegenstanders te doden. Hoe efficiënter en sneller je goud verdient, des te makkelijker wordt het om te winnen.

Naast items kunnen spelers ook gebruik maken van neutrale monsters om de overwinning te vergemakkelijken. Zo zijn er draken die verschillende power-ups geven aan het team dat de draak dood, is er een Rift Herald die een team een tijdelijke sterke ally minion geeft en ook Baron Nashor die een team na het doden een sterke buff geeft.

Gamemodes

Summoners rift normal en ranked
Alle normale en ranked gamemodes worden gespeeld op een map genaamd: Summoners rift. Op deze map spelen twee teams van vijf spelers tegen elkaar. De map bestaat uit twee basissen, drie lanes en de jungle. Elke basis bestaat uit de nexus met twee nexus turrets, drie inhibitors en drie inhibitor turrets. Vanuit de basis zijn er drie lanes, de botlane, midlane en toplane. Op elke lane staan twee turrets voor extra verdediging en elke dertig seconde spawned er een minion wave voor beide teams.

ARAM
ARAM staat voor All Random, All mid. De twee teams van vijf spelers vechten het uit op één lane terwijl ze een willekeurige champion krijgen aangewezen. Een speler heeft de mogelijkheid om tijdens champion select van champion veranderen of om te ruilen met medespelers. De spelers spawnen in met level drie en extra goud, ook wordt er tijdens ARAM veel sneller goud verdiend waardoor er sneller items gekocht kunnen worden. ARAM is een populaire gamemode omdat het lekker casual blijft en niet te veel tijd in beslag neemt.

Rotating Gamemodes

Naast de vaste gamemodes heeft League ook nog verschillende andere modes die door het jaar tijdelijk beschikbaar zijn. Door de jaren zijn er veel verschillende gamemodes langs gekomen zoals Doom Bots, Hexakill en One for All. Sommige worden fan favorites en komen vaker terug dan andere. Ultra Rapid Fire mode (URF) en Summoner Spellbook zijn altijd een groot succes en worden door de community het meest gespeeld.

Ranked

League of Legends heeft twee verschillende modi om ranked te spelen. Bij Solo/Duo kunnen spelers alleen of met één andere speler samen spelen en een zo hoog mogelijke rang behalen. Spelers kunnen alleen of in groepen van twee, drie of vijf een game zoeken.

Het spel heeft negen verschillende ranks die gaan van Iron t/m Challenger. Elke rank, op de hoogste drie na, heeft vier divisies. Om van Iron naar Bronze te gaan moet een speler eerst door Iron IV, Iron III, Iron II en Iron I heen.

Spelers hebben een seizoen om een zo’n hoog mogelijke rank te halen, een seizoen duurt ongeveer een jaar. Aan het begin van het seizoen moeten eerst 10 placement games gespeeld worden om je niveau in te schatten, na 10 games wordt je ingedeeld in een rank en divisie. Om ranked te spelen moet je account minimaal level 30 zijn.

Esports

League of Legends is de grootste esports op dit moment. Jaarlijks kijken er miljoenen mensen naar de finale van het wereldkampioenschap. League heeft veel competities zoals de LEC (Europa), LCS (Noord-Amerika), LPL (China) en LCK (Zuid-Korea) waar jaarlijks meerdere toernooien voor worden georganiseerd. Ook zijn er jaarlijks twee internationale toernooien waarbij er minstens één team van elke regio meedoet, de Mid-Season Invitational en Worlds. In de afgelopen jaren zijn ook de kleinere regionale competities erg gegroeid in professionaliteit en kijkcijfers.