Artikel

Stand van zaken in de League of Legends Spring Split

Stand van zaken in de League of Legends Spring Split

Het is bijna april en dat betekent dat in vrijwel alle regionale League of Legends competities het reguliere seizoen ten einde loopt. De play offs staan op het punt van beginnen, de perfecte tijd voor een korte blik op de stand van zaken in de verschillende grote regio’s.

Europa

Het reguliere seizoen van de Europese LEC kende één gigantische verrassing; huidig Europees kampioen MAD Lions wist zich niet te plaatsen voor de play offs. Het team verloor in het vorige off season twee sterkhouders in Humanoid (Fnatic) en Carzzy (Vitality) en rookies Reeker en Unforgiven zijn duidelijk een stuk minder.

De positieve verrassing was ongetwijfeld EXCEL, dat team wist voor het eerst in de geschiedenis van de organisatie de play-offs te bereiken en deed dat met Nederlanders Markoon in de jungle en YoungBuck als coach. Een andere Nederlander, Advienne, begon de split als support, maar ondanks zijn goede spel werd hij op de reservebank gezet toen veteraan Mikyx aangetrokken werd.

EXCEL eindigde vijfde, net boven Team Vitality dat tevens de tegenstander is aankomende zondag (17:00). Vooraf werd gedacht dat zij een superteam waren, maar een echt sterke indruk maakten zij niet. Op de vierde plek eindigde G2 Esports dat het zaterdag (18:00) opneemt tegen Fnatic dat tweede is geworden. Misfits, dat als derde eindigde, neemt het vrijdag (18:00) op tegen Rogue dat de LEC Spring Split als winnaar af sloot.

lec-playoffs-fncmsf

Korea

In Korea draait het op dit moment maar om één team, namelijk T1. Zonder ook maar een duel te verliezen (18-0) wist het als eerste Koreaanse team ooit het reguliere seizoen van split ongeslagen af te sluiten. Op de tweede plek eindigde Gen. G met een score van 15-3, buiten de twee wedstrijden tegen T1 verloor het enkel van KT Rolster dat enigszins verrassend de play offs miste met een zevende plek.

Woensdag was de eerste ronde van de play-offs in Zuid-Korea. Toen nam Damwon KIA, dat derde eindigde, het op tegen Fredit BRION dat het reguliere seizoen afsloot op een zesde plek. Die wedstrijd eindigde in liefst 3-0 voor Damwon KIA. Een dag later volgde de clash tussen de nummer drie en nummer vier, namelijk DRX en Kwangdong Freecs. Dat onderlinge duel was prooi voor de Freecs dat nipt met 3-2 wist te winnen. Deze uitslagen betekenen dat T1 het opneemt tegen de Kwangdong Freecs op zaterdag om 09:00 en Gen. G een onderonsje krijgt met Damwon KIA op zondag om 09:00.

LCK

China

De Chinese LPL was enorm spannend de afgelopen maanden. Verrassenderwijs wist Victory Five zich verzekeren van de eerste plek. Het team onder aanvoering van supervedette Rookie wist veertien van de zestien potjes te winnen. Victory Five werd gevolgd door Royal Never Give Up, JD Gaming, LNG Esports, Top Esports, Weibo Gaming, EDward Gaming, Bilibili Gaming, Rare Atom en FunPlus Phoenix.

De eerste ronde van de play offs zijn aankomende zaterdag om 09:45, waarin Bilibili Gaming het opneemt tegen Rare Atom. Op zondag spelen de wereldkampioenen van 2019 en 2021 tegen elkaar namelijk EDward Gaming tegen Funplus Phoenix, die match start om 10:45.

LPL logo

Noord-Amerika

In de Amerikaanse LCS zijn ze minder ver dan in de andere competities. Dat heeft alles te maken met het Lock-In-toernooi wat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden en dat werd gewonnen door Team Liquid. Ondanks dat nog niet alles is gespeeld zijn een aantal zaken duidelijk en de grootste verrassing is TSM. De Amerikaans recordkampioen staat op een gedeelde laatste plek met slechts vier winstpartijen in elf wedstrijden. Ondanks dat het in theorie mogelijk is voor TSM de play offs te halen, is de kans groot dat de organisatie voor het eerst in haar historie deze misloopt.

Aan de bovenkant van de bracket zijn er minder verrassingen. Dat Cloud9 (12-3), Team Liquid (11-4) en 100Thieves (10-5) de ranglijst aanvoeren was te verwachten. Onder die drie staat Flyquest op een knappe vierde plek. Met acht overwinningen zijn zij zo goed als zeker van een plek in de play offs. De overige twee tickets zullen waarschijnlijk verdeeld worden onder Evil Geniuses, Dignitas QNTMPAY en Golden Guardians die allen op 7-8 staan. Naast TSM, lijken ook Counter Logic Gaming (5-10) en Immortals (4-11) uitgeschakeld te zijn. Dit weekend zijn de laatste wedstrijden.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend