Artikel

Alles wat je moet weten over het WK League of Legends

Alles wat je moet weten over het WK League of Legends

Het wereldkampioenschap League of Legends, ook wel Worlds genoemd, vindt elk jaar plaats aan het eind van het seizoen. Het is het grootste League-evenement op de kalender. Tijdens Worlds spelen teams van over de hele wereld om te bepalen wie het beste is. Fans kijken er dan ook het hele seizoen naar uit, waardoor er veel hype omheen ontstaat. Zo’n groot toernooi heeft natuurlijk veel regels, eisen en schema’s. Wij helpen je om alles te begrijpen! In dit artikel lees je bijvoorbeeld hoe teams zich kwalificeren voor het WK en hoe het toernooi precies in elkaar steekt.

Tijdens Worlds vechten 24 teams om de hoofdprijs, de Summoners Cup, en de eer zich een jaar lang het beste team ter wereld te mogen noemen. Deze 24 teams komen uit alle officiële regionale League of Legends-competities, ook wel regions genoemd. Er zijn 12 verschillende regions wereldwijd, verdeeld in major- en minor-regions. Er zijn vier major-regions: Korea (LCK), China (LPL), Europa (LEC) en Noord-Amerika (LCS). Deze regions behalen over het algemeen de beste prestaties, hebben de meeste spelers en de hoogste kijkcijfers. Na de vier major-regions blijven er vanzelfsprekend nog acht minor-regions over: Vietnam (VCS), Rusland (LCL), Latijns-Amerika (LLA), Turkije (TCL), Brazilie (CBLOL), Japan (LJL), Oceanië (LCO) en Zuidoost-Azie (PCS).

Seeding voor Worlds

Elke competitie heeft andere regels voor hoe teams zich kwalificeren voor Worlds. Er doen 24 teams uit 12 verschillende competities mee aan het toernooi, maar dat wil niet zeggen dat iedere competitie twee afgevaardigden levert. Riot Games bepaalt elk jaar de zogenoemde seeding van Worlds. Ze verdelen de 24 plaatsen op basis van de grootte van de competities en de geleverde prestaties in voorgaande jaren.

Onder de vier grootste competities, de LCK, LPL, LEC en LCS worden 14 plaatsen verdeeld. Elke competitie krijgt minimaal drie plaatsen voor het toernooi en tijdens het seizoen is er een kans om een extra plaats te verkrijgen. Een van de overgebleven plaatsen valt namelijk te winnen bij de Mid Season Invitational (MSI). Het tweede grote internationale LoL-toernooi dat, zoals de naam al doet vermoeden, halverwege het seizoen georganiseerd wordt. Bij dit toernooi is het beste team van elke regio aanwezig. Het team dat MSI wint zorgt ervoor dat zijn regio dat jaar een extra team naar worlds mag sturen. De overgebleven plaats is voor de region die de voorgaande jaren het beste heeft gepresteerd tijdens de internationale toernooien.

Nu er 14 plaatsen zijn vergeven, blijven er nog tien over voor de acht minor-regions. Twee van deze acht regions mogen twee teams afvaardigen, de rest stuurt een vertegenwoordiger naar het WK. Om te bepalen welke regions dat zijn wordt wederom gekeken naar de internationale prestaties in het verleden.

Voor Worlds 2021 betekent dat dat de verdeling er als volgt uit ziet:

overzicht world seeding 2021

Kwalificatie voor Worlds

Omdat er verschil in het aantal teams dat de competities naar Worlds sturen zit, zit er ook verschil in hoe teams zich in de verschillende competities voor Worlds kunnen kwalificeren. Er is echter één overeenkomst. Alle competities sluiten het seizoen af met play-offs. Door hoog te eindigen in het reguliere seizoen, verdien je een betere plaatsing in de play-offs. Hierdoor ontwijk je bijvoorbeeld sterke tegenstanders en hoef je minder wedstrijden te winnen om de finales te bereiken.

Voor de minor-regions is het kwalificatietraject voor Worlds makkelijker te begrijpen. De competities die maar één afvaardiging mogen leveren sturen het team dat het seizoen afsluit als kampioen van de competitie. Van de twee minor-regions die een extra deelnemer naar Worlds sturen gaan niet alleen de kampioenen, maar ook de verliezend finalisten naar het wereldkampioenschap.

Bij de twee major-regions die drie plaatsen beschikbaar geldt hetzelfde. Zowel de kampioen als de verliezend finalist plaatsen zich voor het WK, maar er is natuurlijk nog een plek beschikbaar. Die gaat in dat geval naar de winnaar van de wedstrijd om de derde plek.

Vier plekken

Net als bij alle andere regions plaatst de kampioen van de resterende twee major-regions zich ook direct voor Worlds. Daarna gaat het echter anders, de verliezend finalist plaatst zich namelijk niet voor het toernooi. Zoals in de afbeelding hieronder te zien is, krijgen de teams in deze twee competities halverwege en aan het eind van het seizoen punten voor hun positie in het klassement. De nummer 1 krijgt de meeste punten en hoe lager je klasseert des te minder punten er verdiend worden. Het team dat aan het eind van het seizoen de meeste punten heeft gescoord krijgt de tweede plek voor het wereldkampioenschap.

De overige twee plekken worden verdeeld in een play-off die de ‘Regional Qualifier’ wordt genoemd. Aan deze qualifier doen de vier teams mee die buiten de twee al gekwalificeerde teams het meeste aantal punten hebben behaald tijdens het seizoen. De winnaar verdient de derde plek en de verliezend finalist mag als nummer vier naar het wereldkampioenschap.

worlds qualifier

Worlds format

Het toernooi bestaat uit vijf verschillende onderdelen: play-in, group-stage, kwartfinale, halve finale en de finale.

Play-in

De play-in stage is het eerste gedeelte van Worlds. In de play-in stage spelen de laagst gekwalificeerde teams van elke region die meerdere teams stuurt en de enige teams van de minor regions die maar één team sturen. Dat brengt het aantal teams dat meedoet aan de play-in op 12 teams. Deze 12 teams vechten om de laatste vier plekken voor de group stage. De teams worden verdeeld over vier groepen, elke groep heeft drie teams. De teams spelen allemaal twee keer tegen elkaar en de bovenste twee teams van elke groep gaan door naar de volgende ronde. Het team dat bovenaan de groep is geëindigd speelt tegen de nummer twee van een andere groep. Zo zijn er vier kwalificatiewedstrijden, de teams die de wedstrijden winnen kwalificeren zich voor de group stage van Worlds.

Group stage

Aan de groepsfase van Worlds doen 16 teams mee. Deze teams worden verdeeld over 3 poules waaruit de groepen worden geloot.
In poule 1 zitten de kampioenen van de major regions (LCK,LPL,LEC en LCS).
In poule 2 zitten de acht teams die zich na de kampioenen direct hebben geplaatst voor de groepsfase van Worlds.
In poule 3 zitten de vier teams die zich hebben geplaatst via de play-in.
De teams uit deze drie poules worden vervolgens verdeeld over vier groepen van vier.
In elke groep zit één team uit poule 1, twee teams uit poule 2 en één team uit poule 3.
Een groep kan niet twee teams van dezelfde competitie hebben.
Nadat de groepen zijn geloot spelen de teams in de groepen elkaar twee keer waarna de top 2 van elke groep zich kwalificeert voor de kwartfinale.

Kwartfinale, halve finale en finale

Na de groepsfase blijven er acht teams over die weer worden verdeeld over twee poules.In poule 1 zitten de vier teams die bovenaan de poule zijn geëindigd en
in poule 2 zitten de vier nummers twee. De acht overgebleven teams worden vervolgens ingeloot in de onderstaande bracket.
Worlds finale bracket

Hierbij worden teams uit dezelfde poule aan weerszijde van het schema ingedeeld, zodat deze elkaar pas weer in de finale kunnen treffen.

Alle finales zijn in het best-of-5-format, oftewel het team dat als eerst drie games wint gaat door naar de volgende ronde. Aangezien er voor aanvang van de finales een complete bracket wordt gemaakt, is het van te voren al duidelijk welke teams elkaar in de volgende ronde treffen en hoeft er dus geen nieuwe loting plaats te vinden. Na de finale is het toernooi afgelopen en wordt er een wereldkampioen gekroond. Nu weet je alles dat er te weten is over Worlds. Veel kijkplezier!

Vincent Le Haen
Vincent Le HaenRedacteurGepassioneerd gamer die graag schrijft over zijn hobby en mensen die daar beter in zijn dan hijzelf
Vincent Le HaenVincent Le Haen