Nieuws

Valorant Act II: Act Ranks, Rank Borders en meer

30 juli 2020, 14:41 · Laatste update 31 juli 2020, 09:26

Act I van de eerste Valorant Episode is bijna voorbij en dus blikt Riot Games alvast vooruit op deel twee. Vanwege kritiek op het huidige ranking-systeem gaat competitive tijdens Act II er heel anders uitzien.

Een van de meest gehoorde kritiekpunten op Valorant was de onduidelijkheid over je rank. Wat is je rank precies, hoeveel moet je nog winnen om te stijgen en kun je je nog verliespartij veroorloven voordat je rank zakt? Allemaal zaken die in het huidige systeem niet terug te vinden zijn. Met het einde van Act I in zicht kijkt Valorant-ontwikkelaar Riot Games alvast vooruit op Act II met als belangrijkste verandering een nieuw ranking-systeem dat deze onduidelijkheden moet aanpakken.

Act Ranks

Om dat te bewerkstelligen gaat Valorant vanaf de start van Act II werken met zogenaamde Act Ranks. Voor je Act Rank wordt vooral gekeken naar je negen beste overwinningen in die Act. Dat wil zeggen: de negen gewonnen matches die je met je hoogste rank inging.

Win je bijvoorbeeld vroeg in een Act een hoop potjes terwijl je Diamond bent maar zak je vervolgens weg naar Gold, dan wordt je Act Rank bepaald aan de hand van je overwinningen in Diamond. Riot Games hoopt op deze manier Ranked anxiety, wat erop neer komt dat spelers niet meer durven te spelen omdat ze bang zijn hun rank te verliezen, tegen te gaan. Om spelers te motiveren na die negen overwinning toch door te spelen worden er ook zogenaamde Rank Borders aan je profiel toegevoegd. Die border verandert bij 9, 25, 50, 75 en 100 behaalde overwinning en zijn zichtbaar voor andere spelers die je profiel bekijken.

Spelersprofiel

Daarmee komen we meteen bij een andere grote verandering aan het spel tijdens Act II. Vanaf de start van de nieuwe Act kun je namelijk de match history, rank en Act Rank van andere spelers bekijken op hun profiel. 0Je profiel is ook de plek waar je, na afloop van een Act, de Act Rank van die Act en alle voorgaande Acts kunt terugvinden. Wanneer een Act is afgelopen wordt je rank namelijk gereset om iedereen de kans te geven de nieuwe Act met een schone lei te beginnen.

Helemaal schoon is die lei echter niet. Je speelt namelijk wel drie placement matches aan het begin van iedere Act, maar het niveau van die placement-matches wordt wel degelijk bepaald door je rank in de voorgaande Act. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat het placement-systeem redelijk conservatief is ingesteld en het dus normaal is een nieuwe Act op een lagere rank te moeten starten dan je de vorige afsloot. Dit wordt gecompenseerd door dat de eerste paar games na je placement zwaarder meetellen en je zodoende de kans hebt snel terug te keren naar je eerdere rank.

Volg al het nieuws over Valorant op de Valorant Benelux Discord en meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Deel: