Nieuws

BugZ: “Als ik het opnieuw zou mogen doen zou ik het anders aanpakken”

14 augustus 2019, 10:00 · Laatste update 14 augustus 2019, 11:16

Precies twee weken geleden kondigde BugZ, voormalig coach van Defusekids en Wiseguys, aan dat hij stopte met coachen in CSGO. We spraken met hem naar aanleiding van zijn vertrek uit de scene.

Te weinig tijd om zich nog volledig te kunnen toeleggen op het coachen. Dat is de reden die BugZ geeft naar aanleiding van zijn vertrek uit de Benelux scene als coach in CSGO. Hij kijkt met gemixte gevoelens terug op zijn carrière. Er waren veel positieve, maar ook een aantal negatieve punten waar hij in zijn loopbaan tegenaan is gelopen. Zijn CV is in ieder geval nooit het probleem geweest. De Belgische coach heeft onder andere JoinTheForce, Defusekids en Wiseguys als werkgever gehad. Toch is hij niet helemaal tevreden met hoe alles is gelopen. Niet alleen in zijn persoonlijke carrière, maar ook over hoe de Benelux zich heeft ontwikkeld.

Volgens BugZ is de regio namelijk niet geschikt om in door te breken. “Er zijn te weinig doorgroeimogelijkheden. De afgelopen jaren hebben we gezien: er is totaal geen stabiliteit. Ik had gehoopt om die stabiliteit te kunnen brengen, en ergens is dat absoluut gelukt, maar nog veel te weinig.” Hij benadrukt dat het verstandiger is om je als speler los te ontwikkelen via diensten als FaceIt en ESEA. Zo opvallen, en vervolgens bij een internationaal team komen is wat BugZ betreft de beste manier om door te breken. “In Benelux teams spelen is allemaal leuk en goed voor de ervaring, maar als je serieus wilt spelen kan je beter, ondanks dat ik erop tegen ben, via het pug-systeem naar boven grinden", zegt hij. 

Toernooien in de Benelux

Wel is hij positief over de toernooiorganisatoren in de Benelux. Natuurlijk springt ESL er voor hem uit, maar ook de MijnDomein Masters-competitie krijgt lof. "Niet zozeer het project, maar de omkadering was leuk. Je moet er naar toe gaan, er is media aandacht... er werd geprobeerd om het professioneel aan te pakken. Daar moet nog wel het een en ander veranderen, want ondanks de kans om het professioneel aan te pakken was het hier en daar toch vrij amateuristisch georganiseerd", zegt hij. 

Ook Kayzr heeft niet bepaald een geweldig product geleverd dit seizoen. Dit kwam met name door de finale. "Er was geen live beeld van de spelers. Waarom was er geen camera?" vraagt BugZ zich hardop af. 

Desalniettemin is BugZ positief over de toekomst van de toernooien in de Benelux. "Het is mooi om te zien dat er initiatieven zoals de MijnDomein Masters komen. Hopelijk groeit daardoor het niveau. Bijvoorbeeld een MijnDomein Masters, die hebben nu sponsors, dat zorgt ervoor dat er kijkers komen, meer kijkers betekent meer organisaties die gezien worden, die daardoor weer sponsors kunnen vinden, waardoor ze misschien hun spelers wat loon kunnen geven. Het is een cirkel", zo beredeneert hij het. 

Respect opeisen

Over zijn eigen optreden als coach is BugZ redelijk tevreden. Zijn enige teleurstelling komt uit de tijd met Defusekids, zegt hij. "Ik heb bij hen de fout gemaakt om nederig tegenover de spelers te staan. Daar had ik meer op mijn strepen moeten staan en zeggen: zo gaat het en niet anders. Daarnaast had ik te weinig tijd. Ik werkte full time, kwam om zes uur thuis, moest snel eten en de server in met de mannen. Soms was ik pas om 1 of 2 uur klaar en moest ik alweer om 5 of 6 uur opstaan. Als ik het opnieuw zou mogen doen, dan zou ik het anders aanpakken."

Desalniettemin is hij tevreden met wat hij heeft bereikt. "Ik heb veel geleerd van de analyses. Ik zet ze ook zeker op mijn CV. Ze hebben veel meerwaarde. Het laat zien dat dit niet zomaar gamen is, het is echt werk om analyses te maken. Dat mag gezien worden door de buitenwereld. Ik zie het niet als een verloren periode: ik heb veel geleerd en veel hoogtepunten meegemaakt. Ook dieptepunten, maar al met al ben ik tevreden en blij dat ik het gedaan heb."

Voor andere coaches heeft hij nog één tip. "Je moet altijd vol vertrouwen in je eigen schoenen staan. Jij weet wat er moet gebeuren, ga ervan uit dat je het altijd correct hebt. Ook al ben je misschien fout op een punt, vertrouw op jezelf. Alles wat je zegt of denkt heeft een achterliggende betekenis. Niemand hoeft daaraan te twijfelen. Jij hebt het onderzocht, zo moet dat uitgevoerd worden."

Klik op de afbeelding hieronder voor een video van Newsmonkey over BugZ toen hij nog een coach was voor Defusekids

 

Deel: