Nieuws

Valve reageert op exclusieve CSGO-leagues en herstreamen major

19 september 2019, 15:18 · Laatste update 19 september 2019, 15:18

Valve heeft middels een blogpost gereageerd op de commotie die is ontstaan naar aanleiding van onder andere de exclusieve ESL-league en de problemen die ontstonden toen streamers de major wilden herstreamen. De ontwikkelaar geeft aan dat ze niet open staan voor exclusieve competities. Ook zeggen ze dat toernooiorganisatoren die de major organiseren met streamers moeten samenwerken. 

Valve heeft in een onverwachte zet publiekelijk van zich laten horen. De ontwikkelaar plaatste gisteren een blogpost waarin ze hun visie gaven over toernooien en competities die ervoor zorgen dat teams niet mee mogen doen aan toernooien van concurrerende toernooiorganisatoren. Ook laat Valve doorschemeren dat ze vinden dat toernooiorganisatoren die de major toegewezen krijgen, moeten samenwerken met streamers. 

Geen exclusieve competities

Valve begint de blogpost met een uitleg van toernooien en toernooilicenties. Elke toernooiorganisator moet een licentie krijgen om een CSGO-toernooi te houden. Valve legt uit dat deze licentie gratis is omdat ze het ecosysteem van CSGO niet in de weg willen staan. Echter, de ontwikkelaar geeft nu aan in te grijpen. Dat komt dankzij de aankondiging van de ESL Pro Tour, een samenwerking tussen DreamHack en ESL. Volgens bronnen waren de regels van de competitie zo opgezet dat teams die deelnamen aan de competitie niet mochten deelnemen aan andere toernooien of competities. 

Valve steekt daar een stokje voor. In de blogpost schrijft de ontwikkelaar dat ze "niet geïnteresseerd zijn in het verstrekken van een licentie aan evenementen die deelnemende teams verbieden van het meedoen aan andere evenementen." Daarmee lijkt het erop dat de regelgeving van de ESL Pro Tour aangepast moet worden. 

Toernooiorganisatoren moeten samenwerken met streamers

Een tweede zorg komt naar aanleiding van de major in Berlijn. Streamers die de major wilden restreamen werden gebanned nadat Starladder, de toernooiorganisator, copyright claims indiende bij Twitch. De streamers zouden het intellectuele eigendom van de organisator stelen. Het kwam de organisatie op veel kritiek te staan. Starladder liet uiteindelijk weten dat streamers zich moesten aanmelden bij de organisatie om in aanmerking te komen om de major te streamen. Eén van de vereisten was dat streamers ook advertenties en sponsoring van Starladder en zijn partners zou uitzenden. 

Valve schrijft in de blogpost dat toernooiorganisatoren inderdaad de enigen zijn met een uitzendlicentie van de major. Daar voegt de ontwikkelaar wel aan toe dat ze verwachten dat de toernooiorganisatoren samenwerken met de community. "We verwachten dat onze partners voor de Major zo inclusief mogelijk zijn. Toernooiorganisatoren dienen samen te werken met streamers om kijkers te voorzien van toegang tot waardevolle alternatieve content en talen die slecht bediend worden, of dit nu door middel van officiële streams is of anders."

Hoewel Valve dus geen harde eisen stelt is het duidelijk dat toernooiorganisatoren zich dienen te houden aan de suggesties die de ontwikkelaar maakt. Het is nog onbekend hoe ESL en DreamHack hebben gereageerd op de blogpost. 

Deel: