Nieuws

Super Smash Bros Ultimate viert éénjarig bestaan, een terugblik op een jaar vol succes

7 december 2019, 11:08 · Laatste update 7 december 2019, 11:30

Super Smash Bros Ultimate kwam precies een jaar geleden op 7 december 2018 uit en bestaat vandaag dus één jaar. In een korte tijd is Super Smash Bros Ultimate uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen voor zowel casual spelers als de pro's. Wij blikken terug op het eerste jaar van Super Smash Bros Ultimate en zetten alle belangrijke gebeurtenissen op een rijtje. 

In de korte tijd van een jaar is er veel gebeurt in Super Smash Bros Ultimate. Van enorme toernooien tot nieuwe toevoegingen aan de game, de game heeft een enorme impact gehad op velen en in de toekomst kunnen we nog veel verwachten van Ultimate. Maar natuurlijk zijn er een aantal hoogtepunten, wij zetten de hoogtepunten in chronologische volgorde neer.

7 December - Super Smash Bros Ultimate komt uit

Dankzij een samenwerking tussen Nintendo en de Esports Game Arena kreeg Ultimate een launch party van jewelste. Dit werd gevolgd door het eerste toernooi in de Esports Game Arena de dag nadat de game uit was. Meru was de winnaar van dit toernooi en dus ook de eerste Super Smash Bros Ultimate kampioen. Op 7 december werd tijdens de Game Awards Joker van Persona 5 onthuld als DLC personage voor Super Smash Bros Ultimate. Door deze onthulling werd duidelijk dat bijna elk gamepersonage naar Smash kon komen als DLC.

29 December - LunarSmash presents: Dawn

LunarSmash presents: Dawn was het eerste grote Super Smash Bros Ultimate toernooi wat in Nederland plaatsvond. Het was daardoor ook het eerste toernooi wat zou meetellen voor de Nederlandse Power Ranking, een lijst met de beste spelers van Nederland. Er stond dus ook veel druk op de spelers tijdens dit toernooi, maar het pakte fantastisch uit. Supahsemmie wist dit toernooi te winnen en startte zijn Ultimate carriere daardoor sterk. 

9 Februari - Red Bull Strijders Fight Club

Red Bull Strijders was het eerste deel in een toernooiserie waarbij deelnemers kans maakte op een reis naar EVO in Amerika. Het eerste toernooi was een groot succes en mede door de samenwerking met Red Bull kreeg Super Smash Bros Ultimate veel publiciteit. Space wist deze editie van Red Bull Strijders te winnen, maar Meru ging uiteindelijk na alle toernooien naar huis met een ticket naar EVO.

17 April - Joker komt naar Super Smash Bros Ultimate

Joker was het eerste betaalde DLC personage in Super Smash Bros Ultimate en hij is nog steeds een van de meest prominente personages in de game. Joker werd in eerste instantie niet erg geprezen, maar men kwam er al snel achter dan Joker een van de beste personages in de game was. Hij is nog steeds een veelvoorkomend personage en het meest gespeelde DLC character in Smash Ultimate.

4 Mei - European Smash Ball Team Cup finale

Na een paar kwalificatierondes vond de finale van de European Smash Ball Team Cup op 4 en 5 mei plaats in Amsterdam. Teams uit heel Europa vochten zich door verschillende gamemodes heen om zich te bewijzen als het beste team van Europa. Dit was het eerste grote Super Smash Bros Ultimate evenement wat door Nintendo werd georganiseerd, en spelers uit heel Europa kwamen naar Amsterdam voor de finale. Nederland werd tijdens de finale gerepresenteerd door Supahsemmie, Space, SKIPPER en Shuc. Uiteindelijk wist het Duitse team te winnen.

6 Juli - Albion 4

Albion 4 is het grootste Super Smash Bros toernooi wat ooit in Europa heeft plaatsgevonden. Met meer dan 900 deelnemers was het toernooi in Engeland een massief succes, en trok het ook ontzettend veel Nederlanders. Ongeveer 70 spelers uit Nederland maakten de overtoch naar Engeland en deden daar mee met het toernooi. Het toernooi zelf zat vol met onvergetelijke moment, Young Eevey die de top 8 haalt, de spanning van Mad Ice King tegen Flow en Mr.R die het tot de vijfde plek wist te schoppen. Er zijn weinig toernooien die zo veel hype genereerde als Albion 4.

30 Juli - Hero veroorzaakt controverse in Smash Bros 

In een gameserie waarin Bayonetta en Meta Knight beide veel ophef veroorzaakten toen ze uitkwamen, is Hero het meest controversiele personage wat ooit in Smash is verschenen. Hero heeft erg veel elementen van willekeur, zoals zijn critical hits en de willekeurige spells van zijn DownB. Het personage was erg leuk om casual te spelen, maar in competitief Smash was het personage een regelrechte ramp voor velen. Het was erg lastig om tegen de willekeur te spelen en aangezien sommige spells enorm sterk zijn. Daarnaast bleek ook dat de spells vertaald waren in bijna elke taal, waardoor het lastig was om de spells te begrijpen als je Smash speelde in het buitenland. Nintendo Frankrijk had Hero zelfs voor een korte periode verbannen van Super Smash Bros Ultimate toernooien, maar dit werd snel teruggedraaid. Uiteindelijk is er niet veel veranderd aan de willekeur, maar de geschiedenis van Hero is een lange en pijnlijke.

2 Augustus - EVO 2019

EVO is het grootste Fighting Game evenement van de wereld en bij EVO 2019 was dat niet anders. Het evenement organiseerde het grootste Super Smash Bros toernooi ooit. Aan het Super Smash Bros Ultimate toernooi namen meer dan 3500 speler mee, waaronder ook de Nederlanders iStudying en Mr.R. Het toernooi bracht ongelofelijk veel hype, en het liet zien hoe ver competitief Super Smash Bros Ultimate was gekomen tot nu toe. 

10 September - Aankondiging Super Smash Bros Ultimate European Circuit

Nintendo kwam na de zomervakantie met een grote aankondiging, het Super Smash Bros Ultimate European Circuit. Dit circuit bestaat uit acht toernooien verspreid over heel Europa in 2019-2020. Deelnemers van deze toernooien krijgen punten gebaseerd op hun prestaties en uiteindelijk wordt daar een ranking van gemaakt. Het circuit is een initiatief van Nintendo en is een belangrijke stap in de samenwerking tussen Nintendo en de competitieve Super Smash Bros Ultimate community. De twee toernooien van dit circuit die voorlopig hebben plaatsgevonden waren een enorm succes, en beloven veel goeds voor de toekomstige toernooien in dit circuit.

25 Oktober - Syndicate 2019

Syndicate 2019 is het grootste Super Smash Bros Ultimate toernooi wat er in Nederland heeft plaatsgevonden. Met meer dan 600 deelnemers kwam een groot deel van Europa naar Nederland voor het evenement. Ook was dit het eerste toernooi in het Super Smash Bros Ultimate European Circuit. Het evenement was een groot succes en een unieke ervaring voor Nederlandse spelers. De Nederlander Space wist uiteindelijk derde te worden op dit massieve toernooi.

3 November - Super Smash Bros Ultimate bestverkopende Fighting Game ooit

En als kers op de taart van al deze fantastische ontwikkelingen werd Super Smash Bros Ultimate ook de best verkopende Fighting Game ooit. Ultimate wist in minder dan een jaar 15,7 miljoen keer te verkopen, meer dan de vorige recordhouder Street Fighter II. Ook werd het een van de meest verkopende games op de Nintendo Switch. Dit record bevestigde dat Super Smash Bros Ultimate een wereldwijd fenomeen was.

Het eerste jaar van Super Smash Bros Ultimate was ongelofelijk succesvol. Het heeft veel impact gehad op de competitieve en casual scene, de relatie van Nintendo met de Smash Bros community en Fighting Games over het algemeen. Nu we het tweede jaar in gaan, hebben we nog aardig wat DLC personages te gaan en ziet de toekomst er goed uit voor de game.

Voor al het laatste nieuws over Super Smash Bros, volg ons op Twitter en Instagram.

 

Deze content wordt mede mogelijk gemaakt door Guice Real Energy. Esports Club en Guice Real Energy slaan de handen ineen met als doel om de Smash community in Nederland te helpen groeien door middel van meer zichtbaarheid en het ondersteunen van toernooi-organisatoren.

Deel: