Nieuws

Imperial krijgt flinke boete vanwege nalatigheid na overlijden speler

Imperial Esports logo

In 2019 overleed Matheus ‘bruttJ’ Queiroz op 19-jarige leeftijd, hij was een CS:GO-speler die voor zijn dood voor het Braziliaanse Imperial actief was. Na twee jaar aan rechtszaken heeft de rechter deze week besloten dat het team uit Brazilië nalatig was in het zorgen van een gezonde werkomgeving en heeft daar een stevige boete voor gekregen.

In december 2019 gaf bruttJ aan dat hij flink last had van hoofdpijn, hij kreeg toestemming van zijn team om naar Rio de Janeiro te reizen zodat hij bij zijn familie in alle rust kon genezen. Een week na zijn vertrek overleed de Counter-Strike: Global Offensive-speler in het ziekenhuis.

Na ruim twee jaar aan rechtszaken heeft de rechtbank geoordeeld dat Imperial nalatig was in het verzekeren van goede leefomstandheden voor haar spelers. BruttJ was al vaker opgenomen in het ziekenhuis in zijn veertig dagen dat hij actief was bij Imperial en ook bij zijn vorige team Reapers had hij gezondsheidsklachten. De rechter beargumenteert dat Imperial door het niet nakomen van contractuele voorwaarden indirect schuldig is aan de dood van van de speler.

Volgens de rechter liet het gaminghuis van Imperial veel te wensen over tot op het punt dat het nagenoeg onmogelijk was om gezond te eten of goed te slapen. Volgens haar is het onmogelijk om te zeggen of BruttJ nog in leven was geweest als Imperial niet nalatig was geweest in het volbrengen van contractuele voorwaarden, maar tegelijkertijd is het ook niet mogelijk om het tegenovergestelde te bewijzen.

Uiteindelijk werd de boete vastgesteld op 74.000 dollar, een bedrag dat moet worden uitbetaald aan de familie van bruttJ. Imperial zelf is het niet eens met de straf. Een advocaat van het team liet in een statement weten dat Imperial wel degelijk aan contractuele voorwaarden heeft voldaan en ook hulp heeft geboden aan zowel de familie als de overleden speler zelf. Volgens de advocaat is het daarnaast onredelijk om te stellen dat de veertig dagen bij Imperial een oorzaak zijn voor de ziekte en het overlijden van bruttJ.

Danny van Gend
Danny van GendRedacteurSchrijft over League of Legends en Rocket League, is een betere kijker dan speler
Danny van GendDanny van Gend