Nieuws

Activision Blizzard aangeklaagd vanwege seksueel wangedrag

Activision Blizzard aangeklaagd vanwege seksueel wangedrag

Activision Blizzard, de uitgever van onder andere Call of Duty en Warcraft, is aangeklaagd door de Amerikaanse staat Californië. Het bedrijf zou stelselmatig vrouwen achterstellen, onderbetalen en intimideren, aldus de aanklacht. Het California Department of Fair Employment and Housing spreekt van een bedrijfscultuur waarin structureel sprake is van seksuele discriminatie.

De aanklacht volgt op een tweejarig onderzoek door de staat Californië. Het is niet de eerste keer dat Activision Blizzard in opspraak raakt: zo schrapte het bedrijf veel banen in Europa en werden studio's van het bedrijf aan het werk gezet voor Call of Duty Warzone, tot de woede van fans.

Ongepast gedrag

Vrouwen hebben bij Activision Blizzard volgens de aanklacht last van ongepaste opmerkingen en gedrag van mannelijke collega's: zo zouden mannen grote hoeveelheden aan alcohol drinken op werk en rondkruipen bij de 'werkhokjes' van vrouwelijke werknemers. Ook zou er sprake zijn van momenten waarbij mannen games spelen en tegelijkertijd werkzaamheden doorschuiven naar vrouwen binnen het bedrijf.

Verder worden vrouwen naar verluidt gediscrimineerd wat betreft promoties, omdat ze zwanger kunnen raken of kinderen moeten ophalen bij de opvang. Ook zijn er berichten over naaktfoto's, die door mannelijke collega's onderling werden gedeeld.

activision-blizzard-company

Activision Blizzard noemt in een reactie dat het bedrijf geen enkele vorm van seksueel wangedrag of -intimidatie goedkeurt. De uitgever zegt de beschuldigingen serieus te nemen, en dat er eerder al stappen zijn gezet om wangedrag te bestrijden. Verder vindt Activision Blizzard dat de aanklacht niet representatief is voor het verleden van het bedrijf: veel informatie zou onjuist zijn weergegeven door de aanklagers.

Schadevergoeding

In de aanklacht, die formeel gaat over zowel de aantijgingen van wangedrag als het veronderstelde falen van Activision Blizzard om de bedrijfscultuur te verbeteren, wordt een schadevergoeding geëist voor vrouwen die zeggen slachtoffer te zijn van wanpraktijken bij de uitgever. Daaronder vallen onder meer compensatievergoedingen, onbetaald salaris en advocaatkosten. De zaak zal worden behandeld door de rechtbank in Californië.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate