Nieuws

Nintendo, PlayStation & Xbox veroordelen misstanden Activision Blizzard

Nintendo, PlayStation & Xbox veroordelen misstanden Activision Blizzard

Verschillende grote partijen in de wereld van gaming, waaronder Nintendo, Sony en Microsoft, hebben uitgever Activision Blizzard sterk veroordeeld naar aanleiding van een bericht in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Volgens die krant is uit onderzoek gebleken dat Bobby Kotick, de directeur van Activision Blizzard, al jarenlang op de hoogte was van seksueel wangedrag tegen vrouwen binnen het bedrijf. Ook zou hij opzettelijk deze informatie hebben achtergehouden voor de rest van de directie.

Doug Bowser, de directeur van Nintendo of America, heeft een interne mail rondgestuurd waarin hij de acties van Kotick en Activision Blizzard sterk veroordeelt: hij noemt ze "verontrustend en schrikwekkend". Ook zegt Bowser dat de misstanden "sterk tegenover de overtuigingen, waarden en het beleid van Nintendo" staan.

Nadat beschuldigingen van wangedrag bij Activision Blizzard eerder in 2021 aan het licht kwamen, is er veel gebeurd rond het Amerikaanse gaming-conglomeraat dat bekend is van onder meer Call of Duty en Warcraft. Zo gingen werknemers van het bedrijf staken en stapte de voormalige president van Blizzard Entertainment op.

Eerdere reacties

Eerder volgden er al reacties van andere betrokken bedrijven, waaronder sponsoren van de Call of Duty en Overwatch leagues: de officiële esports-competities van Activision Blizzard in die games. T-Mobile vertrok per direct als sponsor en ook andere sponsoren heroverwegen hun betrokkenheid.

Activision Blizzard trof een schikking van 18 miljoen met een Amerikaanse overheidsinstantie die toeziet op gelijke behandeling op de werkvloer, maar nu blijkt dus dat het probleem groter is dan aanvankelijk werd gedacht.

PlayStation en Xbox

Ook PlayStation, het consolegaming-merk van Sony, veroordeelt de gang van zaken door Kotick en Activision Blizzard: directeur Jim Ryan was "ontmoedigd en verbijsterd" door het nieuws.

Dat geldt ook voor de baas van Microsoft's gaming-merk Xbox, Phil Spencer: volgens berichten zou het bedrijf de zakelijke relatie met Activision Blizzard aan het "heroverwegen" zijn.

Veel mensen die het nieuws rond Activision BLizzard volgen, hopen dat de gamingbedrijven ook daadwerkelijk gaan doorpakken tegen Bobby Kotick.

Guus Weggemans
Guus WeggemansRedacteurWil esports naar een groter publiek brengen, speelt zelf competitief Super Smash Bros Ultimate