Nieuws

BLAST reageert op het niet uitnodigen van Fnatic en Mousesports voor BLAST Pro Series

27 december 2019, 15:33

Onlangs kondigde BLAST haar nieuwe BLAST Pro Series Premier toernooi aan. Twaalf van de allerbeste CSGO-teams nemen eraan deel maar zowel Fnatic als Mousesports zijn niet uitgenodigd om deel te nemen.

De BLAST Pro Series Premier Spring wordt in januari 2020 in Londen gespeeld. Twaalf teams nemen op uitnodiging deel aan het toernooi, waaronder Astralis, Team Liquid en Team Vitality. Grote ontbrekende namen zijn echter Mousesports en Fnatic, momenteel het tweede en derde team op de wereldranking

Embedded content: https://twitter.com/sammathews/status/1210057446711939072?s=20

Geen deelname

Fnatic-oprichter en CEO Samuel Mathews liet weten teleurgesteld te zijn in de keuze van BLAST om Fnatic niet uit te nodigen voor de BLAST Premier. In een interview legt BLAST Director Nicholas Estrup uit waarom zowel Fnatic als Mousesports beiden niet uitgenodigd zijn: "We hebben met meer dan twintig teams gesproken en het lastigste deel van het keuzeproces was het bepalen op basis van welke criteria we de teams moesten kiezen," meent Estrup.

"Belangrijk is dat we niet alleen konden afgaan op de huidige line-ups van de teams. Omdat we ons als BLAST op de lange termijn richten is de organisatie achter de teams en hun toekomstvisie misschien wel belangrijker dan alleen de huidige line-up van de teams." Estrup meldt dat hij niet diep in de details van de gesprekken met Fnatic en Mouseports kan duiken. Wel geeft Estrup aan dat de teams in de toekomst eventueel nog deel kunnen nemen aan BLAST Premier.

Estrup laat ook weten dat die lange termijn visie belangrijk was in het kiezen van bijvoorbeeld Complexity (67e op de wereldranglijst) boven Fnatic en Mousesports als deelnemer. "Van buitenaf gezien waren er meer voor de hand liggende keuzes dan Complexity maar als we kijken naar de werkwijze waarop Jason Lake (CEO Complexity, red.) te werk gaat en de passie waarmee hij zijn team opbouwt dan is dat een groot pluspunt voor ons."

Discussie op het internet

Ondanks dat Fnatic (2004) en Mousesports (2002) al jaren meedraaien op hoog niveau zijn ze dus, gekeken naar onder andere de lange termijn criteria van BLAST, niet gekozen om deel te nemen aan BLAST Premier. Natuurlijk kan er maar een beperkt aantal teams deelnemen maar het ontbreken van zowel Fnatic als Mousesports roept op het internet vragen op.

Embedded content: https://twitter.com/Voxdalian/status/1210143047679455232?s=20

BLAST krijgt kritiek op het feit dat twee sterke concurrenten van Astralis niet uitgenodigd zijn om het tegen het Deense topteam op te nemen. BLAST en Astralis vielen namelijk rechtstreeks onder dezelfde eigenaar. Ondanks verschillende aanpassingen zijn BLAST en Astralis nog steeds indirect aan elkaar verbonden door een gemeenschappelijke eigenaar.

Embedded content: https://twitter.com/RLewisReports/status/1210337016073748480?s=20